Categories
Eco!

Mai multe biciclete decît maşini în lume

bikes_lume

Problema este că maşinile nu sunt distribuite uniform, numai în SUA fiind 785 la mia de locuitori (vezi diagrama; sursa: Number27.org). Se spună că sunt 1,4 miliarde de cicloanţe în lume, numai în China fiind folosite 500 de milioane.

Bicicleta e folosită pentru toate scopurile deplasării, de la serviciu la tururi pe Glob. În Italia, copiii merg la şcoală cu bicicleta, în coloană organizată, însoţiţi de un profesor, metoda fiind denumită BiciBus. Sunt învăţaţi la ore cum să se echipeze şi cum să se comporte în trafic. Batesaua a pus pe YouTube un clip despre treaba asta (fără sunet):

Şi în Australia se practică bikebus:

Autorii de la EcoWordly au scris în iunie despre folosirea bicicletei în lume şi au rezultat 17 motive pentru a folosi bicicleta oriunde te-ai afla:

1. Preţul în creştere al petrolului.

2. Eşti mai sănătos şi scapi de grăsime.

3. Dacă e prea veche, o poţi transforma în altceva (de exemplu, un motor cu acţionare umană pentru a pompa apă).

4. Ajută la consolidarea grupului şi a societăţii.

5. Poate ajuta la eliminarea diferenţelor economice dintre ţări.

6. Bicicleta poate fi un vehicul adaptabil la orice activitate.

7. Reduce poluarea, bolile astmatice şi de plămîni.

8. În Australia, 225 de milioane de dolari pentru cheltuieli de sănătate sunt economisite deoarece oamenii merg pe biclă.

9. E nevoie de puţin spaţiu pentru depozitare şi parcare.

10. Poţi crea o afacere cu bicicleta.

11. E un vehicul eficient.

12. Un american poate economisi 250 de mii de dolari în viaţă dacă foloseşte bicicleta în loc de maşină.

13. O simplă căzătură cu bicla nu te omoară.

14. Bicicliştii respiră un aer mai curat.

15. Este un vehicul cu emisii zero.

16. Ajută la crearea unei reţele sociale închegate.

17. Poate elimina conflictele generate de lupta pentru petrol.

Motivele pe larg sunt în articolul online.

2 replies on “Mai multe biciclete decît maşini în lume”

Mi-ai adus aminte de o melodie: there are nine million bicycles in Beijing (Katie Melua). La mine la ţară toată lumea are bici, iar de la copil la babă, toţi merg pe ea.

Se vede că s-au cam chinuit cu motivele alea 4 e acelaşi lucru cu 16, 7 e acelaşi lucru cu 15. Dar cu 14 nu sunt de acord. Nu în Buc.

Toată lumea se gîndeşte la melodia asta, care de altfel n-are nici o treabă cu bicicletele. Parcă ştiam că sunt peste 10 milioane în Beijing. Săptămîna trecută, o firmă a început să ofere biciclete de închiriat gratis – http://tinyurl.com/5q2qs7 .

Argumentele alea sunt asemănătoare, dar descrierile din articolul în engleză sunt mai detaliate. Bucureştiul nu are treabă cu ele, dar bicicliştii se mişcă tot timpul, nu stau în maşină pentru a înghiţi noxele altora şi nu se încălzesc de la căldura din asfalt şi nu înghit fumul de ţigară al şoferilor opriţi la semafor.

Comments are closed.