Categories
Eco!

Marea VIP

bicla_mare

Mi-a rămas în minte un lucru din documentarul The 11the Hour văzut la FJSC de curînd: oamenii au ajuns să considere planeta drept proprietatea lor, cînd logic ar fi să fie invers. Am văzut depozite cu inscripţia “Vindem piatră la preţuri de producător”. Cum adică “producător”, oare omul este cel care a produs piatra pe care ghiolbanul şi-o pune pe aleea din vaţa vilei cu zeci de etaje?

Gîndurile astea mi-au venit în minte cînd am văzut în ce hal arată plaja la Constanţa, acum, în afara sezonului. Omul a pus stăpînire pe ea, ajunge cu maşina în buza mării, pentru că-i e lene să-şi mişte burdihanul altfel decît motorizat. Omul a îngrădit marea ca să-şi parcheze iahturile. Omul a murdărit marea cu sacoşe, rahat şi cutii de bere, pentru că, după cîteva zile de stat acolo, se întoarce acasă şi uită de marea murdară.

Nu-mi pot închipui ce motivaţie ar putea avea românul care vine aici. Este regatul maşinilor, sunt peste tot, trebuie să fii atent pe trotuar să nu mori din cauza jeep-urilor care merg cu viteză mare, nu te poţi plimba pe faleză pentru că, de fapt nu există faleză, nu poţi vorbi cu vecinul din cauza muzicii de la diversele corturi de pe plajă etc.

Gînduri de copil prost care mergea la mare cînd era mic.

6 replies on “Marea VIP”

Apropo de grupa 7, trebuia sa veniti si la cealalta jumatate, la Consuma Romaneste…sigur aveati ceva de spus si despre noi :P

George Hari, ne dezumanizam…Iar procesul este ireversibil, eu asa cred.

Nu e vorba de masini in sine. Nu e vina lor. Sunt si tari pline de masini unde posesorul de autoturism are si o bicicleta si foloseste in paralel si transportul in comun, pentru ca se poate. La noi e vechea problema cu mentalitatea.

Un coleg care a lucrat pe vara intr-o reprezentata Volkswagen imi spunea care-i mentalitatea omului ”de rand”. Dupa ce se imprumuta pentru a plati o viata de vreo 20-30 000 de euro, intra in reprezentanta si ia cea mai mare si mai prost dotata masina in banii aia. Mare sa fie, impozanta. Nu iti pasa ca un Golf polueaza si consuma mai mult decat un Pasat. E masina mica, e de femei…tu vrei ceva de 3.5 metri.

E interesant si modul in care aleg. Se vede dupa imbracaminte si gesturi ca nu au bani dar analizeaza masinile (de altfel ”middle-range”) de parca ar fi fini cunoscatori. Nu iau niciodata masina la test drive (singurul test valabil pana la urma) dar se invart in jurul ei si sar pe banchete de parca ar fi condus sute de masini straine pentru ca la final sa ia ”ce zice ala de la ghiseu”.

Se poate rezolva simplu: avînd în vedere că maşinile sunt făcute să meargă pe şosele, să le fie interzis accesul în alte părţi. Trotuarele nu sunt şosele, plaja nu e şosea, faleza în nici un caz nu e şosea. Dar cine poate decide asta? Manelistul Mazăre?

Le este interzis accesul. O chestie ilara din codul rutier ai ultimilor 4 ani este cea conform careia daca esti constrans sa parchezi pe un trotuar unde nu exista restrictie (parcare de avarie cica) trebuie sa lasi minim 1 metru spatiu pentru trecerea pietonilor (cap IV, art. 66). Cred ca emitatorul perlei asteia radea infundat cand o scria si se uita pe geam la Bucuresti.

Comments are closed.