O bicicletă poate însemna viaţa pentru diverşi oameni. Asta am constatat în trei filme recente, de calităţi şi moduri de realizare diferite.

1. Ladri di biciclette

În acest film regizat de Vittorio de Sica (poate cel mai celebru film al său), personajul principal nu poate fi angajat dacă nu are o bicicletă. După ce o recuperează de la amanet, îşi începe treaba dar bicicleta îi e furată chiar a doua zi. Nu şi-o mai recuperează, deşi face unele încercări, ba chiar el însuşi se transformă în final într-un hoţ.

Iată aici secvenţa în care Antonio este ajutat de fiul său şi de cîţiva prieteni să-şi identifice bicicleta furată într-un tîrg popular din Roma. El cere ajutorul unui poliţist pentru a încerca să identifice un cadru pus în vînzare, pe baza seriei înscrise pe el.

2. African Odissey: The Red Bycicle

În acest scurt-metraj, un tată îi cumpără băiatului o bicicletă roşie din Nairobi. Băiatul are nevoie de ea pentru a merge la şcoală, a lucra, a se distra. Bicicleta îi e furată, revîndută, schimbată. Bicicleta călătoreşte mult şi este regăsită de către săteni. Pentru că tatăl decide că acum bicicleta aparţine satului, ea este dezmembrată şi fiecare piesă e folosită la cîte o activitate.

Este un film care foloseşte călătoria bicicletei pentru a arăta situaţia grea a Africii anilor 70. Iată-l mai jos, în două părţi:

3. Pee Wee’s Big Adventure

Pee Wee are o bicicletă tunată de care e foarte mîndru. Bicicleta îi e furată dintr-o parcare a unui complex comercial, deşi era asigurată cu un lanţ kilometric. Merge la poliţie dar, ca şi în cazul lui Ladri di biciclette , aceasta nu poate face mare lucru. În secvenţa de mai jos, Pee Wee stă de vorbă cu o agentă de poliţie şi este hăituit de imaginea frumoasei sale biciclete, imagine inspirată în mod clar din filmul italian.