Categories
De toate

Cum să-şi poarte fetele fusta şi rochia pe bicicletă

Plimbarea fetelor de la Velobello şi a tuturor fetelor care vor să li se alăture trebuie pregătită puţin, cel puţin sufleteşte. Dar şi trupeşte şi modiceşte (adică legat de modă), drept pentru care m-am consultat cu multe persoane şi vă aduc sfaturile următoare, din perspectiva băiatului de la plimbarea ciclistică a fetelor.

ACTUALIZARE

Citeşte despre ediţia din 2011 a plimbării Skirtbike.

[audio:skirtbike.mp3|autostart=no]

SkirtBike din 15 mai creşte, creşte… Acum sunt mai mulţi sponsori, mai multe dorinţe de participare, mai multe surprize la finiş, mai mulţi băieţi intrigaţi de această plimbare exclusivistă. Pe cei din urmă îi liniştesc din start: fetele de la Velobello îi acceptă şi pe ei, atît timp cît sunt îmbrăcaţi frumos şi nu se poartă urît. Ca la intrarea în club, deci.

Afişul de mai sus este şi comunicatul cu detaliile practice, dar vin şi eu cu nişte păreri şi sfaturi (deformare profesională de cadavru didactic).

http://www.flickr.com/photos/larsdaniel/3660575473/

1. Asortaţi fusta sau rochia la bicicletă. Nu cred că trebuie să vă mai zic eu asta, dar oricum depinde de buget. Cred că e mai greu să-ţi găseşti o biclă potrivită pentru o fustă sau o rochie din dulap decît invers. Iar dacă vreţi şi cască şi mănuşi, ehei, aici se complică treaba!

http://www.flickr.com/photos/larsdaniel/3973201031/

2. Vremea vă e prietenă. E frumos? Super! Plouă? Depinde cît de mult! S-au făcut filme şi s-au scris cîntece despre beneficiile ploii, nu mai stau eu acum să le enumăr. Totuşi, agăţaţi o pelerină de pe drum sau din magazin, pentru orice eventualitate. Nu, umbrela nu merge decît la Amsterdam, unde biciclistelor nu le pasă.

http://www.flickr.com/photos/larsdaniel/3745908486/
http://www.flickr.com/photos/larsdaniel/3745908486/

3. Încă mai e timp de shopping. Da, ştiu, e un şoc ca nişte fete să vă ceară să veniţi pe biclă îmbrăcate în fustă sau rochie, dar o să vă reveniţi pînă în 15 mai, chiar dacă nu aveţi în garderobă decît vreo 3 blugi. De exemplu, Oana şi Andreea au fost la shopping şi n-au plecat cu mîna goală. Am înţeles că nici cu portofelele goale.

http://www.flickr.com/photos/bike/3716316195/
http://www.flickr.com/photos/bike/3716316195/

4. Legaţi-vă ştrampii! Sună brutal, dar ridicarea picioarelor pentru a acţiona pedalele nu seamănă cu păşitul graţios pe trotuar. E posibil să mai cadă şi ei, săracii. Elastic sau variante mai moderne… rămîne la latitudinea voastră.

http://www.flickr.com/photos/meligrosa/4127032370/

5. Respingeţi bădăranii! Sunt mai multe niveluri: ignorare, înjurare, scuipare, spray, pistol. Nu recomand nimic din această enumerare, dar eu port în general un spray la mine, deşi nu se poate spune că umblu zilnic în kilt. Biciclitul feminin în Bucureşti e încă un sport periculos şi plimbarea fetelor de la Velobello încearcă să schimbe atitudinea asta.

Aceste sfaturi vin după o consultare riguroasă a sute de băieţi şi a cîtorva fete, deci are baze ştiinţifice. Important e să fiţi sîmbătă la Muzeul de Geologie, la ora 16. Sigur se va schimba ceva după aia.

Foto deschidere: Lars Daniel

11 replies on “Cum să-şi poarte fetele fusta şi rochia pe bicicletă”

Bicicleta e un mod placut de evadare din rutina. Imbunatateste sanatatea si infrumuseteaza trupul. Pacat ca nu avem pe unde sa ne desfasuram cu biciletele in siguranta in Bucuresti.
Dar ce ar mai impozita preaiubitii conducatori, numarul de viteze de la bicicleta?

Am trăit s-o văd și p-asta în România!! Nu pe bune și fără glume :-)! Eram pesimistă, după ce în urmă cu ceva ani am înghițit nu doar bădărăniile și vulgaritățile, dar și mâinile unor nespălați întinse prin geamul lăsat al mașinilor să pună mâna pe fund în timp ce așteptam la semafor, cuminte, în poziție decentă de stand-by pe biklă ….. Și atunci mi-am dat seama că singură nu voi schimba nimic, deci am dăruit cele două city-bikes care le aveam pe atunci și am trecut la stilul sportiv și masculin.
Sincer, nici acum nu m-aș încumeta să ies altfel prin traficul bucureștean, poate doar în gașcă mare de fuste pe două roți.
Concluzia este că va trebui să strâng bani și să îmi iau și un city bike potrivit pentru garderoba mea :-) de lady :-)).
În altă ordine de idei, caut cască cu model de gărgăriță, am văzut duminică la un băiat, poate știe cineva unde există așa ceva în București. Roșie cu buline negre, e bestială!! Am o pasiune pentru buburuze :-)

Am văzut unele colorate la Decathlon, dar nu ştiu dacă erau cu gărgăriţe. În schimb, acolo am găsit claxon în formă de gărgăriţă, deci poate au şi căşti la fel.

Hai să mai arunc un comentariu specific feminin, dacă tot dezvoltați ideea de ladies and gentlemen pe două roți: ideea de cavalerism, valorile legate de ”ladies first” sunt oricum pe moarte. Acum eu i-aș întreba pe domni, legat strict de biciclete, de ce au ei impresia că atunci când situația le-ar permite, nu merită să acorde prioritate unei dame? Să luăm un exemplu banal, El și Ea pe bicicletă, nu se cunosc între ei, așteapă să se facă semaforul verde la zebră. Eu m-aș aștepta (vorba vine, că așteptări de genul ăsta nu mai am de mult) ca domnul să nu-și împingă roata în fața, ci s-o lase pe doamnă să purceadă, cu atât mai mult cu cât mai sunt și pietoni amestecați. Nu contează nici un fel de argument aici, de genul ”mă grăbesc”, domnilor. Un astfel de ”domn” a replica o dată: ”Ce vrei fă? Bicicleta nu e de voi, e domeniul bărbaților. Vrei să fii pe teritoriul nostru, atunci nu te aștepta la drăgălălenii! Ia uite la ea, proasto!” și a trecut vâjâind, bine că nu mi-a dat și una peste ochi, nu?! Nu mi s-a întâmplat mie, dar am fost martoră discretă la o scenă de genul ăsta.
Ca să nu mai spun de teribiliștii care cu orice preț vor să te depășească în trafic, dacă ești de sex feminin.
Apropos si de asta, pe http://www.ciclism.ro există o discuție fantastică legată de aceste valori: politețe în trafic, avertizarea celorlați bicicliști, respect, reciprocitate. Dacă veți intra să urmăriți discuția, veți fi șocați de abordare. Eu fiind singura prezență feminină și fiind practic ”încolțită” de trei băieți care au declarat că ei circulă cum li se fâlfâie lor prin trafic și nu avertizează pe nimeni, desigur că m-am retras. Nu aveam absolut nici o șansă să discut despre niște valori umane și chiar educaționale care mie mi se par elementare. Concluzia a fost: din cauza unor teribiliști ca voi în trafic, bicicliștii sunt huiduiți, claxonați și blocați pe arterele de circulație din București, pentru că VOUĂ NU VĂ PASĂ!!
Ahoi! Și plimbare frumoasă mâine, în fuste, îmi pare rău că nu pot veni măcar să fac fotografii și să scriu despre, ca și observator.

De dragul acestei adunari o sa scormonesc si eu dupa o rochita de scos la plimbare sambata. Probabil o sa sa arat tare caraghios calarind MTB-ul imbracata asa.
Anka are dreptate…eu una nu as avea curaj sa merg mai des imbracata in fusta pe bicicleta, pentru simplul motiv ca inca este pliiiin de oameni care incearca sa te pipaie daca treci pe langa ei, sau daca stai la semafor langa masina lor. Ca experiment de weekend va fi cu siguranta placut :)

Fain, fain! Plimbari de genul asta trebuie facute cat mai des. Poate astfel se obisnuiesc sa ne respecte in trafic :) si nu va mai fi city bikingul in bucuresti atat de periculos (cateodata)

Nu, e Anka. Click pe numele ei şi o vezi pe blogul personal.

Comments are closed.