Ţin să vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat în campania Metrorex – cu bicicleta la Metrou (scriindu-le, propunându-le soluţii şi variante, preluând pe blogurile voastre bannerele şi mesajul sau pur şi simplu dând vorba mai departe).

Iată că Metrorex a citit mailurile noastre (aş vrea să spun că toate, dar în seara asta nu sunt idealist) şi a dat următorul comunicat de presă (pt cei care nu au chef să citească tot – răspunsul e pozitiv; dar e numai pe jumătate – aşa că citiţi integral şi intraţi în dezbaterea propusă):

Majoritatea repondentilor si-au exprimat un punct de vedere pozitiv in sensul amenajarii spatiilor speciale de parcare a bicicletelor, fie in proximitatea accesului in statiile de metrou, fie in vestibulele statiilor de metrou, in conditiile in care securitatea bicicletelor va fi asigurata.

Astfel, pentru transportul cu bicicleta de acasa pana la o statie de metrou precum şi pentru continuarea drumului cu trenurile de metrou, din totalul parerilor exprimate de participanti au rezultat ca principale optiuni: statia Piata Unirii, statia Universitate, statia Piata Romana, statia Piata Victoriei, statia Aviatorilor, statia Eroilor, statia Obor, statia Dristor, statia Titan, statia Piata Sudului.

Au mai fost optiuni pentru statia Izvor, statia Gara de Nord, statia Piata Iancului, statia Ştefan cel Mare, statia Piata Muncii, statia Politehnica, statia Aparatorii Patriei, statia Nicolae Grigorescu. Referitor la accesul cu bicicletele in vagoanele de metrou, deşi exista un numar important de aderenti la idee, (metroul din Bucureşti avand un sistem de acces inchis), permisiunea intrarii catre zona peroanelor creaza disfunctionalitati in ceea ce priveşte fluxurile de calatori atat in zonele de intrare cat şi in zonele de ieşire; transportul bicicletelor cu metroul creaza de asemenea disfunctionalitati pentru utilizatorii fara bicicleta şi poate conduce la degradari ale spatiului public precum şi la deranjarea celorlalti calatori.

In concluzie, s-a decis asupra promovarii intr-o prima etapa a ideii de amenajare in vecinatatea statiilor de metrou sau in vestibulele acestora, acolo unde zonele pot fi monitorizate, a unor rastele pentru depozitarea bicicletelor, pe parcursul timpului in care bicicliştii utilizeaza metroul. Actiunea de montare a rastelelor se va desfaşura in cursul lunilor iunie-iulie 2010.

Aşadar în această etapă vor fi puse rastele. Eu sper ca următoarea etapă să fie cea în care bicicleta nu va mai crea disfuncţionalităţi şi va putea urca în vagon. Dezbaterea rămâne deschisă şi vă invit să contribuiţi la ea.

Vă întreb următoarele:

  1. Aţi primit şi un răspuns individual din partea Metrorex?
  2. Sunteţi mulţumiţi că a fost luată această decizie? Aveţi şi alte propuneri?
Foto deschidere: Metrorex