Categories
Evenimente

Critical Mass în Cluj-Napoca: acolo unde-s mulţi biclişti

Critical Mass, vinerea asta (11 iunie)! Nu în Bucureşti, ci în Cluj-Napoca. Mesajul mişcării bicicliştilor ardeleni: “Pedalez, deci exist!”

Vinerea asta, de la ora 17, bicicliştii clujeni rebeli se adună pentru un Critical Mass. Plecarea va avea loc la ora 17:15 de pe strada Sf. Mihail.

Am aflat despre aceasta plimbare neorganizată de la un vechi coleg (ne-am cunoscut la un seminar MiniProjects, acum 6 ani – pe atunci se preocupa foarte mult de problema Roşia Montană). Văd că acum este în branşa bicicliştilor şi vrea să facă treabă bună prin Cluj-Napoca.

Vă recomand şi vă îndemn să participaţi la această masă critică (dacă sunteţi din Cluj sau aveţi drum prin oraşul bocului). Trebuie să fie o senzaţie cu totul diferită atunci când, în mod civilizat, este plină strada numai de biciclişti. Detalii găsiţi şi pe blogul lui Adrian Dohotaru.

În acest context, vă supun atenţiei o întrebare, plecând de la vorbele colegului biciclist:

Există pericolul unei „îmburgheziri” conformiste a mişcării bicicliste. În Cluj, nu se face masă critică, ci se fac marşuri ale bicicliştilor care confiscă oarecum formula aceasta mai critică. Marşurile bicicliste, merituoase fără tăgadă, se fac sâmbăta când nu e multă lume în trafic şi nu vineri ca în vest când ai pe cine încetini ori chiar bloca, se fac cu poliţia şi la marginea drumului şi nu pe toată strada.

Credeţi că se poate vorbi în România despre îmburghezirea mişcării bicicliste? Explicaţi.

Foto deschidere: Tuchi