Categories
Dezbatere Shopping

Cel mai bun antifurt al bicicletei tale eşti tu

Regulile de păstrare a bicicletei pe lîngă om:
1. Dormi cu bicicleta în casă.
2. Leagă-ţi bicicleta de un element fix.
3. Roagă-te, roagă-te des.
Alte sfaturi mai serioase, în cele ce urmează.

Hai să vă povestesc o întîmplare amuzantă mai întîi, de dragul autoironiei şi al pildei. Mă invitase soră-mea pe la ea şi cum altfel să ajung acolo decît pe bicicletă, mai ales că nu era nici un autobuz direct? Uitasem însă că stă la etajul 9. Am luat bicicleta în spate şi am început urcuşul. DHS-ul vechi încăpea în lift, dar actuala Kelly’s e atît de suplă încît nici un lift din blocurile din Bucureşti nu o poate cuprinde.

Şi urc, şi urc, fac doar o pauză şi ajung la 9. Cu inima pompînd, sun la uşă dar nu-mi răspunde nimeni. „Oare a plecat de acasă?”, mă întreb eu, dar cred că nici o soră din lume nu te-ar invita pentru ca apoi să fugă de acasă. Sun la telefon şi-i spun că sunt în faţa uşii. Îmi spune că şi ea la fel. „Hm, ceva e în neregulă”, mă gîndesc eu. Imediat sunt informat că sunt la scara greşită. A, nici o problemă: iau bicla în spate şi cobor cele 9 etaje, pentru a urca alte 9 la scara alăturată. Ajung la soră-mea cu duşul făcut şi pregătit pentru o revedere în familie. A, da, la plecare alte 9 etaje de coborît.

Morala acestei poveşti nu este să nu stai niciodată la etajul 9 ci faptul că cel mai bun antifurt al bicicletei eşti tu: ei bine da, consideraţi-mă obsedat, dar încerc să iau bicicleta cu mine oriunde pot, numai să nu fiu nevoit să plîng după ea la un moment dat. O ţin cu mine în apartament (caz în care ea constituie şi un delicat suport de scărpinat pentru pisica mea), la terasă o ţin lîngă masă, la serviciu o iau cu mine în cameră.

Ţine-ţi bicicleta aproape de corp

Sunt situaţii cînd n-ai de ales însă şi trebuie să o laşi un timp singură. Port mereu la mine două şufe învelite în plastic, dar nu prea am încredere în ele. Cînd leg bicicleta, pun o şufă peste roata din faţă şi alta peste cadru şi roata din spate. La şa şi la roata din faţă am antifurturi, adică şuruburile originale sunt înlocuite cu un sistem ceva mai complex de strîngere. Nu că ar pune ele mari probleme hoţului, dar măcar l-ar enerva cînd ar vrea să le desfacă.

Întotdeauna leg bicicleta de ceva fix, chiar şi de un copac, dar nu de un gard care poate ieşi uşor din pămînt sau de un arac de vie sau de un semn cu Nu călcaţi iarba. Chiar şi aşa, tot încerc să nu o pierd din vedere sau ies din cînd în cînd din clădire ca să mă asigur că e tot la locul ei. Obsedat? Poate, dar cine rîde la urmă rîde mai bine.

Ideal ştii cum e? Un antifurt dur, în formă de U. Problema cu acesta este că nu-l poţi prinde de orice element fix decît dacă e foarte apropiat de bicicletă. Aşa că fă combinaţia supremă: un atifurt fix şi unul flexibil, din şufă sau lanţ (ultimul e mai bun pentru că zalele sunt mai groase, nu că ar fi imposibil de desfăcut). Practic, un hoţ poate desface orice antifurt, dar unele durează mai mult, altele mai puţin. Cu uneltele corecte şi puţină relaxare, te poţi alege cu o bicicletă bună, cumpărată cu greu. De aceea e bine să legi bicicleta într-un loc umblat, la vedere, unde hoţul ar fi puţin jenat să bricoleze la ea cu ditamai uneltele metalice.

Sinteza sfaturilor

  1. Poartă mereu la tine un antifurt, măcar de tip şufă, dar ceva mai gros.
  2. Poartă la tine un antifurt în formă de U.
  3. Combină punctele 1 şi 2 oricînd e posibil.
  4. Ţine-ţi bicla în casă. Nu în curte, nu în scara blocului, nu în faţa blocului (Doamne fereşte!).
  5. Leagă bicicleta oricînd poţi, chiar dacă ai treabă înăuntru numai 5 minute.
  6. Roagă-te din cînd în cînd şi sfinţeşte-ţi bicicleta.

Am auzit poveşti ale unora cărora li s-a furat bicla din propria curte a casei sau din scara de bloc. Întrebarea mea nu a fost „era legată?” ci „de ce nu o ţii cu tine în casă?”. Exact, de ce? Chiar dacă stai într-o garsonieră sau la cămin, o poţi băga sub pat sau o poţi agăţa pe perete într-un cîrlig sau îţi poţi lua una pliabilă, cu un mic efort financiar. A, dacă stai la cămin cu încă cineva în cameră, leag-o! Nu, nu sunt obsedat.

Poţi cumpăra antifurturi de la orice magazin de biciclete, mic sau mare, sau online. Intră în magazin şi ocheşte cel mai scump antifurt în U. Ăla e pentru tine! Vrei unul cu şufă? La fel, vezi care e cel mai gros şi mai scump. Evident, nu exagera, nu lua lanţuri pentru scuter sau motocicletă! Încearcă şi la magazinele mari, de tipul Decathlon, ai mai multe accesorii de ales acolo.

Sugestii mercantile

Ţine cont însă că antifurturile adaugă puţin la greutatea bicicletei sau a ansamblului biciclist – bicicletă. Dar ce preferi: să fii puţin mai greu cînd pedalezi sau să-ţi fie inima grea după ce ţi-a furat-o?

Foto deschidere: 2 Day Blog . Foto (în ordine): KK.org, CNET, Joe-KS.

17 replies on “Cel mai bun antifurt al bicicletei tale eşti tu”

Simpatic articolul. In multe din cazurile descrise, procedez si eu la fel, doar ca nu am atatea sisteme de siguranta ca tine.

Salut,
Sa relatez un caz al unui prieten care avea o bicla de aprox 5 mil (DHS) cu 2 antifurturi unu cu lant si cifru unu cu sufa si cheie. Legata bicla de un gard la 2 m de o banca cu trei babe. Tipu lipseste 15-20 pana la un prieten in bloc acesta statea pe un bulevard circulat. Rezultatul la intoarcere nu mai era bicla ci doar o baba pe banca care putut relata ca un nene… cu un cutit si o piatra a reusit sa o elibereze… In urma acestui eveniment am invetit cat s-a putut in sisteme antifurt si Doamne ajuta!

Idee: nu cumparati prostii de bicle cu fibra de carbon care costa mai mult decat o masina 2nd hand si n-o sa va para rau dupa ea.

Eu unu’ sunt de parere ca lantu’ exista ca sa ramana cinstiti oamenii cinstiti si atat, drept pentru care l-am luat pe cel mai ieftin pe care l-am putut gasi si l-am suplimentat cu o bicicleta de 100 EUR (noua), pe care am tavalit-o si zgariat-o ca sa arate ca o bicicleta de 2 lei (vechi).

Eu sunt interesat de o bicicletă de doi lei vechi. Aş lua cîteva, ca să nu tenteze pe nimeni. Unde găsesc?

Nu am cine stie ce bicicicleta un CUBE ACID insa niciodata nu voi lasa bicla de langa mine, si sa ma indepartez fara sa o vad in ochi….zilnic urc si cobor pana la 9 cu bicla si sacul in spate ;)) Deja am antrenament, urc sus fara nici o oprire ;)
Bicicleta nu se lasa fie ea veche sau noua…REGULA DE AUR (pentru mine unul)

Deci mă înţelegi de ce am urcat şi eu cu a mea pînă la etajul 9. Aşa te vreau!

Iti inteleg obsesia foarte bine. Daca ies cu ea, ori am mana pe ea, ori ochii. Si incerc sa fac in asa fel incat sa nu am nevoie de buda.
Dar tare as vrea ca Bucurestiul sa devina mai bike-friendly. Din punctul meu de vedere, fie ca ti se fura bicla, fie ca ti se fura masina, e acelasi lucru. E vehiculul tau, ai dat bani grei pe el, ai o legatura sentimentala cu el :D si politistii ar trebui sa ia in serios aceste plangeri ca doar sunt platiti din banii nostri. ;)

Mai oameni buni ,ave-ti bicicleta s-au avion ?mie mi-a furat 3 biciclete pe unu l-am prins si le-a platit si pe celelate doua,in aceste conditi acela nu mai fura ca nu ii renteaza,credeti ca hoti lucreaza la minus,doamne fereste,doar daca iasa plus,asa ca daca toti hoti ar fi obligati sa plateasca daunele indiferent daca pagubitul solicita o ba despagubiri sigur nu ar mai fura !!!aici este problema ,daca in puscarie trebuie ca sa lucreze sa plateasca vreo 10 biciclete la dublu ,adica asa vreo 20 de biciclete nu mai fura nici rugat.

la cum mutilezi limba romana sigur ti le-au furat astia de la cna :D

Gheorghiţă, în limba română se scrie cu diacritice. În plus, CNA-ul are jurisdicţie asupra radioului şi televiziunii, nu a online-ului.

Vazui recent pe net niste antifurturi, ale caror firma producatoare iti garanteaza ca nu pot fi taiate in nici un fel, cu valoarea bicicletei furate, dar nu mai mult de 5000$. Pacat ca garantia se aplica numai in USA…

Facem şi noi ce putem, nu ne bate, master Thomas!

Sau cum zicea Băsescu: portbagajul de biclă nu e ca ăla de motocicletă.

Excelent si link-ul catre youtube si cel catre forumul cu motociclisti. Chiar sunt in cautarea unor antifurturi U-lock iar link-ul m-a facut atent. Iti multumesc.

In rest, nimic anormal in articol. Ma bucur ca nu sunt singurul care-si cara bidiviul prin lift sau pe scari.
“Chiar şi aşa, tot încerc să nu o pierd din vedere sau ies din cînd în cînd din clădire ca să mă asigur că e tot la locul ei.” – ramane cel mai bun sfat. :)

O zi buna!

Comments are closed.