ACTUALIZARE:

Am încropit şi un mic clip video. E la Youtube şi aici, mai jos.

Palais Royal şi Luvru văd atîţia oameni adunaţi în jurul lor cu puţine ocazii la Paris şi poate că Tour de France este una dintre cele mai importante. Atît de multă lume încît te uiţi cu deznădejde la cer, sperînd să-ţi crească aripi, să poţi zbura pînă deasupra străzilor pe care vor alerga peste cîteva momente Contador şi Armstrong, să-i poţi vedea de aproape.

Scaunele din jurul lacului din grădinile Tuileries au fost împrumutate puţin şi au devenit scări improvizate pentru norocoşii care s-au nimerit mai devreme prin Place de la Concorde. Tricouri, şepci, steaguri naţionale, programul etapei, obiective pentru zoom şi la un moment dat un vuiet provocat de bucuria celor care văd capul coloanei ajungînd în zona zero a capitalei Franţei.

Bicicliştii zboară în grup compact, ca un stol de vrăbii care se pregăteşte de culcare. Dar cine poate închide un ochi cînd sunt atîtea de văzut? Tribuna oficială se agită, o turmă de fotografi folosesc cu îndîrjire degetul arătător pentru a apăsa butonul care surprinde cele mai bune imagini, cameramanii mobili fac acrobaţii pentru a-i filma pe concurenţi de pe motociclete şi scutere.

Corespondenţii de la Bicla.ro au fost la Paris pentru voi şi vă oferă aceste fotografii la prima mînă. Bine, au fost şi pentru ei acolo, nu numai pentru voi…

Bidoanele de apă se rostogolesc pe marginea străzii şi puştanii se roagă de jandarmi să le arunce spre ei. Un băieţel strînge fericit la piept două recipiente de apă. Alături, tatăl său le admiră pe celelalte două pe care le prinsese el. Mulţimea e în mişcare: mai sunt cîteva tururi prin Paris şi sunt mulţi sportivi de văzut de aproape.

După ce cursa s-a încheiat, gloata gravitează în jurul autocarelor echipelor. Vînătorii de autografe nu văd nimic altceva în jur şi au pregătite fotografiile cicliştilor favoriţi şi pixul.

Parada pe Champs Elysees este pentru toată lumea, aşa că poliţia creează treptat porţi prin garduri. Acum poţi da mîna cu favoritul tău din echipa dorită. Grupuri de fani strigă numele cicliştilor şi aceştia le fac recunoscători cu mîna. Nu par obosiţi cicliştii ăştia şi li s-a dat şi lor voie să bea un pahar mic de şampanie sau o bere la sosire, după ceremonia de premiere.

Poliţiştii împing mulţimea înapoi spre Etoile. Arcul de Triumf parcă zîmbeşte arterei de circulaţie pe care s-a scris din nou istorie. Panoul pe care scrie „Sosire” în franceză este demontat, tribunele sunt strînse la loc. A fost Tour de France 2010.