Am primit de la Anca (let Facebook introduce her :p) un material cu impresii de la Triatlonul de acum 2 săptămâni, un triatlon montan, găzduit de lacul Sfânta Ana şi împrejurimile acestuia. După cel fără asfalt, Anca şi-a adunat puterile şi s-a aventurat şi la Sf. Ana.

Redau mai jos cele povestite de ea (cu bune şi rele). Nu m-am putut abţine şi mi-am băgat puţin nasul printre paragrafe, făcând unele intervenţii, subliniate ca atare. Foto: Anca la Picassa


Sâmbătă, 3 iulie 2010, s-a desfăşurat în zona Lacului Sf. Ana din apropierea staţiunii Băile Tuşnad primul triatlon montan din România, la care au participat atât sportivi de performanţă, cât şi amatori, iubitori de mişcare în aer liber şi natură. Probele au constat în 700 m înot, 23 km MB şi 6,2 km alergare.

Categoriile de participanţi au fost:

feminin – 10 concurente la individual

masculin – 63 de concurenţi la individual

ştafetă – 25 de echipe formate din câte 3 membri

La înscriere a existat şi o departajare pentru participanţii de tip corporate, fapt ilustrat printr-o taxă de participare mai mică. Aceasta a lipsit însă la premiere, contrar celor asumate pe site-ul competiţiei: ”Cursa este divizată pe categorii de sex, vârstă şi organizatorul îşi ia libertatea, pe lângă clasamentele obişnuite unui astfel de concurs, să facă un clasament separat pentru angajaţi corporate”.

Păi, dragă Anca – spune acolo că organizatorul „îşi ia libertatea”. Asta înseamnă că a rămas la atitudinea acestuia dacă se face şi premierea conform acestei departajări. Eu cred că se poate imputa că nu au făcut asta. Oricum, este o remarcă foarte bună, de care ar trebui să se ţină cont pe viitor.

Taxele de participare au fost, pe categorii, următoarele:

20 euro/persoană la individual

15 euro/persoană la Ştafetă şi Corporate, precum şi pentru membrii cluburilor sportive

10 euro/familie.

Organizatorul principal a fost Extreme Sport Club din Băile Tuşnad, sprijinit de Asociaţia Aktivity din Băile Tuşnad şi de o serie de sponsori, precum:  Paprika Latino, Consiliul Judeţean Harghita, 2Actives, Hotel Fortuna, Gatorade, Apemin Tuşnad, OTP Bank.

Având în vedere că majoritatea participanţilor sunt amatori, obiectivul principal declarat al evenimentului a fost promovarea sportului de masă în aer liber, într-un mod organizat.

Concursul a debutat cu o întârziere de aproximativ 45 de minute cu proba de înot. Din cauza pericolului de accidentare la picioare, s-a renunţat la startul de tip australian, care înseamnă pornirea pe uscat şi alergarea către apă, toţi concurenţii aliniindu-se în apă şi aşteptând fluierul arbitrului. Cei 700 m de parcurşi implicau traversarea pe lăţime a lacului Sf. Ana, aflat la o altitudine de 950 de m şi cu o temperatură de aproximativ 20-23 de grade. Primul care a ieşit din apă a parcurs distanţa în 7 minute şi 31 de secunde, iar ultimul a avut nevoie de 23 de minute şi 41 de secunde.

După ieşirea din lac, fiecare concurent, având un cip de cronometrare, trebuia să treacă peste pragul albastru montat pentru înregistrarea timpilor de concurs şi să intre în zona de tranziţie, unde se afla restul echipamentului pentru următoarele probe.

A doua probă a fost cea de mountain bike şi în cronometrarea timpului de parcurgere a acesteia era inclus şi timpul de tranziţie în care concurentul se schimba de costumul de înot şi se echipa pentru biking. Din cauza ploilor abundente şi a furtunilor din zilele precedente, segmentul de mountain bike, cu o diferenţă de nivel de cca. 400 de m, se anunţa cu precădere noroios şi în mare parte tehnic, parcurgând în mare măsură porţiuni de pădure, foarte lungi, rampe şi pante abrupte. Un bun sfat dat la şedinţa tehnică dinaintea startului a fost acela de a lăsa active suspensiile chiar şi la urcări şi, cu dezavantajul de a pierde probabil minute, am ascultat acest sfat din motive de siguranţă.

Din cei 23 de km ai probei, aproximativ 5 km s-au derulat pe asfalt. Porţiunile de noroi s-au deosebit de alte circuite competiţionale (cum ar fi cele din Miercurea Ciuc, Mediaş, Gărâna, Bucureşti) printr-o calitate diferită a noroiului, precum şi prin cantitatea acestuia, existând la un moment dat un segment de 4-5 ”valuri” verticale de noroi care îţi treceau de nivelul gleznei.

Avantajul calităţii noroiului a fost acela că nu se lipea nici de tălpi, nici de cauciucuri, astfel încât pe o distanţă de probabil 12-15 km de noroaie nu mi  s-a blocat roata nici măcar o dată (cine a participat la Prima Evadare din 10 mai din Bucureşti sau la Maratonul Medieval Mediaş din 19 iunie ştie exact la ce mă refer, acolo având parte de un fel de lut lipicios şi greu de îndepărtat, care se acumula în tăvălugi imenşi pe bocanci şi pe roţi şi furci).

Pe traseu nu am întâlnit vietăţi, dar am auzit la un moment dat un mormăit de urs, zona fiind declarată ca ”periculoasă” tocmai din acest considerent. Şi trebuie să recunosc că m-a însoţit uneori o nelinişte destul de puternică J.

Traseul a fost foarte bine marcat (cu siguranţă cel mai important aspect al unei competiţii de viteză) şi trebuia să urmăreşti benzi albe şi alb/albastre. Pe traseu au existat 2 puncte de alimentare: la km 15 şi 20. Cel mai bun timp la mountain bike a fost de o oră şi 18 minute (individual masculin), iar cel mai îndelungat timp a însemnat, pe cele 3 categorii premiate: 3 ore 24 minute (individual masculin), 3 ore 35 minute (individual feminin) şi 3 ore 51 de minute la ştafetă.

Ultima probă a constat în alergarea celor 6,2 km – cu o diferenţă de nivel de 175 m, iar timpul de cronometrare al acesteia includea şi timpul de tranziţie petrecut pentru schimbarea echipamentului de mountain bike.

Şi acest traseu a fost deosebit de bine marcat, de data aceasta cu bandă alb/roşie. Primii aproximativ 2 km au fost urcare aproape brutală prin pădure până la Cabana Lacul Sf. Ana, de unde se intra pe terenul accidentat care parcurgea campingul plin de corturi şi petrecăreţi de weekend, reintrând apoi în pădure, cu urcuşuri şi coborâşuri prin frunziş, ajungându-se apoi la nivelul lacului şi urmând malul acestuia de jur împrejur până la finiş.

Aici ţi se lua imediat cipul de cronometrare şi erai aşteptat cu o medalie de participant, pe care unul dintre voluntarii din partea organizatorilor ţi-o atârna frumos de gât (din păcate, lipsea fotograful, aşa cum au lipsit fotografii şi din puncte-cheie ale traseelor).

Locul 1 la individual feminin a parcurs probele în 2 ore şi 41 de minute, obţinând victoria în mod vizibil datorită probei de bicicletă (o oră şi 45 de minute), pe un clasament general individual ocupând locul 21. La individual masculin timpul total a fost de o oră şi 59 de minute, iar la ştafetă de 2 ore şi 3 minute. Conform rezultatelor afişate pe site-ul concursului, au existat două abandonuri, câte unul la fiecare categorie de individual.

M-am clasat pe locul 6 la individual feminin (din 10 concurente) şi pe locul 62 într-un clasament general la individual mixt (clasament nepublicat însă de organizatori). Cel mai mult am pierdut, în mod surprinzător, la proba de bicicletă, fiind de altfel singurul sport pe care îl mai practic cât de cât constant.

La înot am ieşit după 17 minute, iar alergarea s-a situat undeva la 54 de minute (inclusiv timpul de tranziţie de min. 7 minute, după calculele mele), surprinzător de bine, având în vedere terenul şi faptul că nu îmi place să alerg.

Am avut parte de o vreme excelentă, ceea ce a contat imens, chiar dacă vineri natura se dezlănţuise pe la ora 16-17.

A fost al doilea triatlon din viaţa mea, primul fiind cu o săptămână înainte, pe litoral. Diferenţa dintre cele două evenimente este foarte mare şi orice comparaţie este inutilă.

Povestea detaliată (mmm… da, există şi o poveste detaliată; Anca are muuultă răbdare) & fotografiile pe care am reuşit să le fac, pot fi văzute pe blogul personal.

Foto deschidere: Ciclism.ro