Categories
De toate Plimbări Video

În Belgia: De la noul Louvain la vechiul Louvain şi înapoi (FOTO şi VIDEO)

Primii locuitori din Louvain-la-Neuve au ajuns în 1972 în oraş. Era o localitate nouă, născută din scindarea Universităţii Catolice din Leuven şi separarea valonilor de flamanzi. Am fost la Leuven cu bicicleta, să vedem cum arată oraşul-mamă.

Mai întîi o precizare: da, există hărţi cu traseele RAVEL din Belgia, de care pomeneam în alt articol, dar şi cu Rando-Velo şi cu alte piste pentru biciclişti, însă sunt cam greu de descifrat pentru un străin. Sau poate nu le semnalează ei cum trebuie.

Deci, în Belgia, acolo unde îmi petrec o foarte mică parte din viaţă în vara asta, să nu te aştepţi să vezi un semn mare pe stradă, cu luminiţe în jur, pe care să scrie: Dragă biciclistule, ia-o pe aici, acest drum e pentru tine! Nu, îţi vei da seama singur, pe parcurs, că pistele sunt greu de ginit, că traseele RAVEL nu au semne specifice, că bicicliştii au pe unde merge în Belgia dacă au mai fost pe acel traseu în recunoaştere.

Zis şi făcut, am pornit la drum spre Leuven, vechiul amplasament al Universităţii Catolice din Louvain, înainte de scindarea valono-flamandă, în urma căreia s-a născut orăşelul universitar Louvain-la-Neuve. Înarmaţi cu sandvişuri, apă şi bere în rucsacul frigorific (da, berea nu poate lipsi cînd stai în Belgia), cu ciclocomputer, telefoane mobile, cameră video pe ghidon şi aparat foto în spate, am pornit.

Am mers un timp pe piste, apoi pe şosele naţionale, apoi pe drumurile care traversează mici orăşele (că altfel nu am cum să le zic). La un moment dat însă, crezînd că ajungem pe un traseu special pentru biciclete, am nimerit în mijlocul cîmpului. Bicicletele noastre Batavus Boulevard nu au suportat piatra cubică, aşa că am mers pe lîngă ele. Cu chiu, cu vai, am ajuns la şosea, apoi la un traseu de tip RAVEL lin şi separat de stradă.

Problema cu Belgia este că are o mulţime de văi (că doar de aia îi zice Ţara văilor). Aşa că schimbă viteza la deal, schimb-o la vale şi dă-i la pedale.

A meritat însă, Leuven e un oraş foarte frumos, locurile unde se află diverse clădiri ale universităţii sunt minuni arhitecturale şi peisagistice şi oamenii sunt cuminţi şi politicoşi, că doar sunt flamanzi.

Cam asta este sinteza video a  plimbării de o zi de la LLN la Leuven şi înapoi:

La întoarcere, am respectat cu stricteţe pistele şi semnele specifice bicicliştilor şi am ajuns mult mai repede decît la dus. O constatare: pistele din Leuven şi dintre oraşele flamande sunt multe mai bune decît cele din Valonia. Atît zic, mai departe pot discuta cei care sunt pasionaţi de politica din Belgia.

Tot la întoarcere, l-am ajutat cu o pompă pe un coleg biciclist întîlnit pe drum, pentru că o aveam la mine pe cea donată de băieţii de la Maison des Cyclistes, de unde am şi închiriat bicicletele Batavus Boulevard.

Mai multe poveşti despre alte plimbări de pe meleaguri străine, în zilele următoare, tot la Bicla.ro.

One reply on “În Belgia: De la noul Louvain la vechiul Louvain şi înapoi (FOTO şi VIDEO)”

Comments are closed.