Ar fi trebuit să fie o sărbătoare a transportului alternativ, o zi în care şoferii români, ieşiţi de mult din negura comunismului, ar fi trebuit să se gîndească la viitorul copiilor lor şi al planetei şi să spună: „Da, dom’le, hai să las şi eu azi maşina acasă şi să merg cu autobuzul şi poate seara ies şi cu bicicleta puţin!”

În loc de asta, şoferii români au făcut plinul automobilului, şi-au luat de citit pentru momentele lungi de stat la semafor, şi-au actualizat fondul de înjurături şi au pornit în traficul bucureştean, paralizat de manifestaţiile de stradă.

La extrema cealaltă, un grup mic de tineri s-a gîndit să iasă cu bicicleta prin oraş, pentru a junge din punctul A în punctul B. Mulţi dintre ei pedalează zilnic, majoritatea au o educaţie peste medie, sunt oameni cu familii, responsabili şi veseli. S-au întîlnit pe la 18.30 la intrarea în Parcul Tineretului, pentru a porni la plimbare la 19.

„Nu mai sunt biciclete disponibile” scria pe afişul de la centrul de închirieri Cicloteque. Nici i’Velo nu mai avea bicle de dat gratis. Întrebarea multora dintre cei adunaţi era deja „Cînd va fi următoarea plimbare în grup”. Bicicliştii bucureşteni au nevoie să fie împreună, bag seama.

Cei 400 de participanţi la marşul de aseară au fost coordonaţi pe traseu de biciclişti curajoşi, care i-au apărat de şoferii iritaţi şi ale lor limbi ascuţite într-ale răului. Pietonii s-au oprit pentru a admira şirul lung de ciudaţi pe două roţi, o imagine atît de obişnuită în capitalele ţărilor surori europene.

Totul a ieşit cam aşa:

Fără buget, fără sprijinul presei, fără interesul autorităţilor, acest marş a fost unul normal: o tradiţie europeană la care vor şi bicicliştii români să ia parte. Ca şi cum ai vrea să participi şi tu la acea petrecere la care ai fost invitat, dar n-ai avea haine prea scumpe cu care să te îmbraci.

Au fost aseară la marş participanţi de toate vîrstele, dar toţi tineri în spirit. Au fost două viitoare mămici, care au pedalat în ciuda riscului. Au fost mame sau taţi cu copiii, a fost chiar şi un sourilan ascuns bine în geantă de către Ioan!

La Izvor, un compromis de parc, slab luminat, chiar vizavi de Palatul Parlamentului, s-a stat de vorbă, s-a rîs, s-au făcut planuri.

Aseară am pedalat şi pentru parlamentari, şi pentru şoferi, şi pentru oraşele româneşti în care nu s-a întîmplat nimic cu ocazia acestei zile. Hai să visăm la ziua în care plimbările de acest fel vor fi considerate ciudate, pentru că toată lumea va pedala pentru a se deplasa în oraşul la a cărei europenizare a contribuit!

Aseară a fost repetiţia. Marşul autorizat, organizat de Bate Şaua să Priceapă Iapa are loc în 29 septembrie.

Foto găsiţi aici:

Kyp Kostiny

Video există aici:

Kerucov

Vlad Tender (partea 1 şi partea 2)

Au mai scris despre eveniment:

Vlad Stroescu

Presa în blugi

Evenimentul zilei

Cicloteque

Velobello

Dragoş Bucurenci

Piticu

Daţi de ştire dacă aţi fotografiat sau filmat marşul din 22 septembrie!

Foto: Kyp Kostiny

[poll id=”4″]