Categories
De toate Multimedia

Germania, leagănul civilizaţiei cicloturistice

Am ajuns să văd miracolul nemţesc. Despre cicloturism, biciclete, biciclişti, infrastructură şi bune moravuri în Germania, de unde m-am întors… deşi bine mai era să fi rămas acolo.

Ei, exagerez puţin spunând asta, dar vă rog să mă înţelegeţi că sunt sub impulsul minunilor trăite în Germania în scurta vacanţă pe care mi-am petrecut-o acolo. De unde, pe cuvânt de biciclist serios ce sunt, că nu aş mai fi plecat niciodată. Dar asta este… ţara mă cheamă la ea şi multe-s de făcut aici.

Punct lovit, punct ochit: Germania, regiunea (landul) Bavaria, districtul Berchtesgadener Land (cel cu nr. 11, din 71), comuna Schonau am Konigssee (puţin peste 5.000 de locuitori).

Când am ajuns la pensiune (după drumul greu prin România şi ăla foarte plăcut prin Ungaria şi Austria), mare mi-a fost surpinderea să primesc o hartă cu traseele cicloturistice ale districtului şi seara să găsesc sub balcon 4 biciclete MTB de mai mare frumuseţea, oferite de proprietara pensiunii. O întrebasem dacă ştie de unde am putea închiria nişte biciclete acolo în sat. Repet: am întrebat de unde putem închiria biciclete. Ea ni le-a dat pur şi simplu. GRATIS.

Prima seară mi-am petrecut-o cu nasu’ în hartă. Eram fascinat de ceea ce am găsit acolo. 840 km² împânziţi cu trasee cicloturistice, piste şi benzi speciale pentru biciclete. Marcaje de parcă ai fi zis că eşti într-un loc în care nu s-a inventat decât bicicleta. 32 de trasee cicloturistice detaliate pe verso (specificând distanţa, durata, gradele de dificultate pe diferenţele de nivel, ce poţi vedea şi unde poţi mânca). Vă aduc aminte că locul care face obiectul acestei povestiri este un SAT. Dacă doriţi această hartă, va fi mereu disponibilă în biblioteca bicla.ro :)

Am avut apoi la dispoziţie o săptămână pe care am petrecut-o în cel mai frumos mod posibil. Nu, nu am mers numai pe bicicletă. Am combinat deplasarea cu maşina, cu mersul pe jos şi pe bicicletă. Pe 2 roţi am parcurs în total aproximativ 200 de km, prin nişte locuri pe care, pe cuvânt că îmi este greu să vi le descriu: lacuri, râuri, poduri şi piste pe marginea râurilor, prin păduri alpine şi pe şosea. Practic nu există cale de acces public nelegată la o reţea de deplasare pe 2 roţi.

Menţionez că fotografiile şi filmele au fost făcute în regiunea Bavaria (Germania), în Salzburg, Viena, Grossgmain (Austria).

Să nu mai spun ce am văzut pe acolo, ca atracţii turistice…Ţin numai pentru mine :) Nu de alta, dar ar trebui să staţi să citiţi în loc să mergeţi pe acele meleaguri şi să le vedeţi cu ochii voştri. Poate o să le împărtăşim la întâlnirile de după ciclopromenade. Asta dacă ar fi ciclopromenade.

Într-o viitoare postare am să vă arăt una dintre cele mai mari bucurii ale acestei experienţe, o dorinţă pe care am reuşit să mi-o îndeplinesc: aceea de a fi în 2 ţări în acelaşi timp, pe bicicletă :)

3 replies on “Germania, leagănul civilizaţiei cicloturistice”

Comments are closed.