România este printre puţinele ţări care nu are un site naţional promovat pe cel oficial al Săptămînii Mobilităţii Europene. În schimb, pe listă se află Brazilia, Canada şi Japonia. Ţări europene cu tradiţie.

La oraşele participante, se află şi Bucureştiul, dar acţiunile propuse sunt printre cele mai simple, demne de un sat mic din Apuseni, nicidecum de o capitală europeană. Probabil este vina autorităţilor, probabil a noastră, poate a organizaţiilor de profil…

Sofia are o agendă plină de evenimente în aceste zile. Acolo se proiectează filme specializate pe ciclismul urban şi transportul alternativ, se fac demonstraţii de biciclete electrice, se dau lecţii de reparat biciclete, se face o paradă a bicicliştilor etc. De asemenea, se vor amenaja piste şi parcări pentru biciclete şi se va închide traficul pe cîteva artere de circulaţie din oraş.

Budapesta are atît de multe acţiuni propuse încît au fost împărţite în program pe districte. Din programul general fac parte: închiderea bulevardului Andrassy, un tîrg de produse şi servicii de profil, workshop-uri, demonstraţii de maşini nepoluante şi biciclete electrice etc.

Ce se întîmplă în Bucureşti? Nu mare lucru, dar există totuşi oameni inimoşi care s-au străduit să se marcheze şi la noi această săptămînă de aer mai curat:

Cam atît. Voi mai ştiţi şi alte evenimente?

Iată ce se întîmplă în ţară:

Parcurgeţi lista oraşelor participante din România pentru a descoperi evenimente în oraşul vostru. Din cîte mi-am dat seama comparînd activităţile propuse pe site-ul oficial, Bucureştiul are cea mai mică ofertă de evenimente dintre oraşele ţării.

Anul trecut, bicicliştii de la marşul organizat de Bate Şaua au fost huiduiţi şi claxonaţi de şoferi şi au fost nevoiţi să se strecoare printre maşinile blocate în trafic.

Mi-aş dori ca lumea să lase puţin maşina acasă în 22 septembrie, să folosească transportul în comun pentru a merge la serviciu şi apoi să iasă puţin cu bicicleta sau pe jos în oraş, la o plimbare. Semnele arată că nu se va întîmpla însă asta, dar depinde de noi să schimbăm situaţia şi să ne trezim concetăţenii.