Categories
Plimbări Poveşti

Drumul bicicletei traversează tot Bucureştiul

Drumul bicicletei a pornit din Drumul Taberei şi a parcurs o mare parte din Capitală. Cîţiva biciclişti urbani se întîlnesc periodic seara, pentru a-şi descoperi oraşul şi pentru a se cunoaşte.

Un grup de biciclişti entuziaşti se adună săptămînal în Bucureşti, pentru a explora împreună cartierele. De la o ediţie la alta a Drumului bicicletei, li se alătură şi alţi aventurieri pe două roţi. A zecea ediţie are loc în 7 octombrie seara.

Drumul bicicletei este o plimbare în grup în zone diferite ale Capitalei. Radu Ioan Sprînceană spune că acţiunea a fost inspirată de “fraţii mai mari” – Bikewalk şi Ciclopromenada nocturnă, dar a mai fost şi nevoia de a găsi colegi de pedală prin cartier.

Unii veneau la Bikewalk pentru a găsi alţi oameni ce împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru bicicletă, în timp ce alţii nu veneau din cauză că nu voiau să se întoarcă singuri până în cartierul lor.

Toţi avem prieteni biciclişti dar de multe ori stau în alte cartiere, şi nu prea ajungem să pedalăm cu ei decât în weekend-uri, aşa că m-am gândit că ar fi o idee bună să facem mici plimbări pe bicicleta prin cartier.

În vizită: Drumul Taberei, Colentina, Mihai Bravu, Berceni…

Radu locuieşte în Drumul Taberei, de aici numele plimbării şi traseele primelor ediţii. A văzut că la aceste ieşiri vin oameni şi din alte cartiere care se plângeau de lipsa colegilor bicicliştilor în cartierul lor, aşa că au decis să exporte Drumul bicicletei şi prin alte zone.

Radu Ioan are o bicicletă cu profil MTB, un Cube Aim, pe care l-a cumpărat la începutul acestui an şi pe care crede că a adunat aproape 2.000 km.

Pentru organizare şi promovare, Radu are mereu alături cîţiva prieteni: Ionuţ (Militari) care a venit la mai toate ediţiile şi a realizat traseele; Adrian (Berceni) şi Gabriel (Colentina), Bogdan Costea (Drumul Taberei), care a fost prezent de la prima ediţie şi care este unul dintre administratorii paginii de Facebook.

La prima ediţie au fost 6 biciclişti, iar la ultima au fost vreo 26. Ediţia a 10-a, aniversară, are un traseu de vreo 30 km şi încearcă să unească şi cartierele deja “vizitate”.

Întâlnirile sunt promovate în principal prin pagina de Facebook, prin blogul unde se ţine o mică evidenţă a întâlnirilor şi prin viu grai.

De multe ori ni s-a întâmplat să oprim alţi biciclişti pe care îi întâlneam pe stradă şi pe care îi anunţam despre întâlnirile noastre şi îi invitam să ni se alăture.

Până acum nu au avut nici un fel de probleme cu poliţia şi Radu speră că nu vor avea nici în viitor.

La ce ajută Drumul bicicletei?

Radu crede că aceste plimbări de seară în grup îi ajută să cunoască alţi biciclişti din cartierul în care locuiesc şi nu numai. Pe de altă parte, încurajează bicicliştii începători şi îi ajută să înveţe să meargă în traficul aglomerat de maşini.

Ne ajută şi pe noi toţi să fim mai disciplinaţi, să mergem organizat şi, poate cel mai important, ne distrăm şi ne simţim bine alături de cei ce împărtăşesc aceeaşi pasiune.

Radu nu se aşteaptă la mase de biciclişti la următoarele întîlniri şi spune că nici nu urmăreşte acest lucru. Chiar dacă, din cauza vremii urîte, nu vor veni foarte mulţi, Radu şi prietenii săi sunt mulţumiţi că vin în general aceiaşi oameni.

Distracţia apare şi pe traseu:

La una dintre ediţii, unul dintre participanţi a făcut pană. Eram prin campusul UPB. Ne-am amuzat când am văzut ce lucruri cară unii oameni la ei pentru a repara bicicleta. Câştigătorul a fost Adrian, care avea cu el ciocanul, cleştele de instalaţii şi chiar un flex.

Ce se mai poate face

Deşi promovarea exclusivă pe Facebook funcţionează acum foarte bine, băieţii se gîndesc să construiască la primăvară un site dedicat, dar asta depinde de timpul liber de care vor dispune. La cei 30 de ani ai săi, deşi toată lumea îi spune că se comportă ca un copil, Radu lucrează în asigurări dar are şi o mică firmă în domeniul IT.

Ar fi o idee bună să se organizeze astfel de ieşiri şi în alte oraşe din ţară. Cît despre plimbările cu bicicleta noaptea, este mult mai liber şi nu eşti incomodat de trafic. Pe de altă parte, noaptea se merge cu viteză mult mai mare şi străzile neluminate din Bucureşti pot fi o problemă.

Printre proiectele personale ale lui Radu se află şi cumpărarea unei semi-cursiere, dar din păcate bugetul său este acum limitat. Pentru moment, e mulţumit de MTB-ul său, pentru că-i place foarte mult să meargă prin păduri şi la munte cu bicicleta.

[poll id=”4″]

3 replies on “Drumul bicicletei traversează tot Bucureştiul”

cred ca tipul de avea flexul era pentru altceva…nu stii cand isi uita cheia de la antifurt si nah trebuie sa isi recupereze bicicleta cumva :))

Veneam direct de la o lucrare si nu am ajuns acasa sa las sculele pe care le aveam in rucsac,dar ideea cu antifurtul nu e rea… ;)

Dupa ce ne-am chinuit cu acea pana , dupa citiva metrii , a facut-o din nou si s-a intors pe jos acasa . Iar noi l-am compatimit la o bere : La Baba !

Comments are closed.