În această vară, am pedalat în Belgia. M-am minunat, m-am bucurat, am scris pe acest site şi am montat imaginile captate pe drumuri belgiene. Sinteza faptelor şi impresiilor este în acest număr al revistei MBike, alături de cîteva fotografii.

Nu este uşor de pedalat în Belgia, dar asta nu din cauză că nu ar exista facilităţi pentru biciclişti, ci din cauza reliefului. Văile mai line sau mai abrupte reprezintă o provocare pentru un biciclist urban ca mine. Așa că nu te bucura atunci când cobori cu 40 km/h, pentru că tot pe acolo te vei întoarce, dar în urcare!

Belgia este ţara cu un model de colectare selectivă a deşeurilor considerat de succes în Europa. Tot Belgia este locul unde fostele linii ferate au fost transformate în piste interurbane pentru biciclişti. Bruxelles este unul dintre oraşele din Top 10 al celor mai prietenoase capitale din punct de vedere al ciclismului urban.

Motive suficiente să petrec o lună şi ceva în Belgia în această vară, pentru a simţi o părticică de normalitate, pentru a pedala şi a descoperi.

Dar tot datorită renumelui de Ţara Văilor, Belgia merită descoperită. Am văzut din şa oraşe mici şi cochete, sate curate în care nu se întâmplă nimic deoarece toată lumea este plecată la lucru în localităţile învecinate, magazine de familie cu de toate, arhitecturi specifice zonelor istorice ale ţării. Este o ţară mică, dar toate aceste urcuşuri și coborâșuri te vor face să crezi că ai parcurs mai mulţi kilometri decât au fost în realitate.

Am văzut o mulţime de biciclişti pe traseele parcurse, dar puţini au ales drumurile lungi. În Belgia, se pedalează frecvent în interiorul localităţii în timpul săptămânii. În weekend însă, situaţia se schimbă: familii întregi merg pe bicicletă între localităţi, de dragul mişcării în aer liber sau pentru a ajunge la tot felul de atracţii. Pentru că şi aici Belgia excelează: ţi se propun trasee velo, dar şi lucruri pe care să le faci la destinaţie, fie că e vorba despre un târg popular, un labirint din porumb, o „brocantă” sau un concert al unei trupe locale.

Citiţi articolul integral în MBike şi bine faceţi să cumpăraţi revista, pentru că tot în acest număr veţi găsi un amplu reportaj de la tîrgul EuroBike 2010.