Categories
De toate Multimedia

Ce am înţeles din filmul AUTO*MAT

Un documentar despre traficul îngrozitor din Praga şi rolul grupului de iniţiativă AUTO*MAT în decongestionarea lui. Despre implicare civică, pentru o viaţă mai bună.

Prima oară n-am apucat să văd documentarul, aşa că m-am bucurat că l-am vizionat aseară. Alături de o bere Pilsner Urquell oferită de Centrul Ceh, am învăţat despre cum trebuie să ne implicăm în viaţa oraşului dacă vrem să respirăm mai uşor, să ne bucurăm mai mult şi să ne enervăm mai puţin.

Despre grupul AUTO*MAT puteţi citi pe site-ul oficial (activaţi traducerea în engleză de la Google dacă nu vorbiţi ceha). Aceşti oameni se săturaseră de o Pragă tot mai îmbîcsită, dominată de automobile şi noxe. Prin acţiunile lor, au reuşit să colaboreze mai bine cu primăria şi autorităţile locale, să promoveze mersul pe bicicletă, să le arate locuitorilor oraşului că se poate circula şi cu transportul în comun, nu numai cu conserva.

Am învăţat cîteva lucruri din acest film:

  • Dacă îţi pasă de cum trăieşti, îţi poţi rupe cîteva ore pe săptămînă din timp pentru a fi voluntar în cadrul unui grup sau poţi face ceva individual pentru a schimba ceea ce te deranjează în oraşul tău.
  • Drumurile pentru maşini ar trebui să ocolească oraşul, nu să-l traverseze sufocîndu-l. În oraş, ar trebui să se acorde prioritate transportului în comun, bicicletelor şi pietonilor.
  • Spaţiile verzi ne ajută să respirăm. Ţevile de eşapament ne oferă moarte cu linguriţa.
  • Automobiliştii care nu pot renunţa la luxul de a traversa oraşul în conservă ar trebui să plătească taxe mari, deoarece fac un lucru nociv pentru semenii lor.
  • Autorităţile ar trebui înregistrate audio-video cînd fac promisiuni, ca să nu le uite în timpul mandatului. Dacă vrei să colaborezi cu ele, trebuie să fii informat şi insistent.
  • Mentalităţile se schimbă prin educaţie, informare şi acţiuni activiste de stradă, dar nu foarte dure.

După proiecţie, s-a încercat un dialog între public, pe de o parte şi Rene Rubasek, directorul Centrului Ceh şi Vitek Masare, membru al grupului AUTO*MAT, pe de altă parte. Astfel, am aflat că plimbările în grup ajută la sporirea vizibilităţii bicicliştilor în oraş, că trebuie să acţionezi cînd o autostradă plănuieşte să treacă prin faţa ferestrei tale şi că au fost vremuri cînd am trăit fără două maşini per familie şi ne-am descurat.

Oamenii de la Centrul Ceh sunt deschişi la parteneriate şi colaborări, se poate discuta prieteneşte cu ei şi cunosc mult mai multe lucruri despre România decît am crede noi. Problema este că la astfel de vizionări vin oameni care sunt deja conştienţi de schimbare, nu cei care ar trebui schimbaţi. Poate că cei care văd moca documentare, invitaţii la evenimente de profil, materiale informative, ar trebui să ducă vorba mai departe, să acţioneze, să se mişte, trecînd dincolo de un anumit hedonism.

De asemenea, am aflat că există intenţia de a realiza o acţiune în România, organizată de AUTO*MAT şi unii parteneri de aici, în care ar putea fi cooptate şi unele ambasade din Bucureşti. Rămîneţi pe recepţie la Bicla.ro şi anul viitor, pentru a afla mai multe!

Foto: Auto-Mat.cz

4 replies on “Ce am înţeles din filmul AUTO*MAT”

Foarte buna prezentarea ;) Si face pofta celor care n-au vazut AUTO*MAT. Dar am o rugaminte la tine – crezi ca e posibil sa nu mai folosim termenul de “conserva”? Nu cred ca are nici un rezultat pozitiv in schimb ma pot gandi la cateva negative. Chiar nu putem fara?

Ei, dacă tot am făcut o prezentare bună filmului, lasă-mă să zic “conservă”, să fiu şi eu ţinut minte de cititorii mei.

Comments are closed.