Noua tendinţă este să arăţi că eşti responsabil faţă de mediu. Cum ar veni, uite ce responsabili suntem noi, producătorii de maşini! Nu-i aşa că merită să cumperi o maşină dela noi, ca să fie mai multe automobile în lume şi noi să fim şi mai responsabili?

Iată însă două iniţiative care nu sună atît de rău.

1. Fiat

Posesorii de Fiat 500 care sunt nevoiţi să-şi lase maşina la reparat sunt momiţi cu o bicicletă electrică, pentru a o folosi pe perioada service-ului. Iniţiativa a fost întîlnită prima oară anul trecut în Marea Britanie, la Volvo. Oferta companiei Fiat este valabilă în Spania – Barcelona, Valencia, Coruña, Sevilla şi Madrid – prin parteneriatul cu producătorul de biciclete Trek.

Nu se percepe taxă. Bicicleta electrică are o autonomie de 70 km şi se încarcă la frînare sau prin cuplarea la priză.

Dacă programul va avea succes, Fiat vrea să extindă oferta şi în alte ţări europene (sunt sigur că România e exclusă, noi mai avem de citit şi de învăţat).

2. Peugeot

Mu by Peugeot este un program prin care cumperi puncte pentru a le folosi la închirierea unei automobil, a unei biciclete, a unui scuter sau a unui accesoriu. Îţi faci cont pe site, cumperi puncte de mobilitate şi contul e debitat cînd închiriezi ceva. Programul este activ deocamdată numai în Londra şi Bristol.

Ideea îmi aduce aminte de o propunere mai veche, de a cumpăra puncte de emisie Co2, ca un fel de penitenţă faţă de mediu. Ai fi putut cumpăra aceste puncte în funcţie de poluarea pe care o exercitai asupra mediului.

Foto: Springwise