Categories
Revista presei

Cauciucurile de iarnă, o fiţă?

Ce alegi iarna: mergi cu transportul în comun deoarece nu ai bicicleta echipată de iarnă sau îţi iei cauciuri speciale şi despici zăpada de pe străzi şi trotuare? Se pare că românii au bani pentru dotări exclusiviste.

Problema iarna este că aderenţa cauciucurilor scade. Ai observat că, pe trotuare, acolo unde la noi sunt trasate benzile de ghidaj, zăpada se topeşte mai greu sau chiar se acumulează, prin „grija” maşinilor de deszăpezire care degajează străzile. Aflăm de la Adevărul că nu sunt chiar un moft cauciucurile de iarnă pentru biciclete.

Bicicliştii s-au arătat foarte încântaţi de noile apariţii de pe piaţă şi au cumpărat cauciucurile, chiar dacă preţurile nu sunt tocmai mici. Importatorii de astfel de cauciucuri se declară mulţumiţi de vânzările pe care le au până acum.

În cazul în care stratul de zăpadă nu se dă bătut aşa de uşor, cel mai sigur e să-ţi cumperi nişte anvelope de iarnă. Acestea au un profil modificat şi au crampoane metalice, mai mici sau mai pronunţate, în funcţie de dorinţele tale şi de sol. Cauciucurile speciale sunt soluţia ideală pentru situaţiile în care carosabilul e îngheţat. Aceste anvelope se curăţă destul de rapid în timpul mersului, datorită profilului modificat.

Ca să fixezi mai bine ţintele în crampoane, pedalează câteva zeci de kilometri pe o suprafaţă uscată, dar nu frâna brutal, ca să nu le deteriorezi înainte de a rula pe zăpadă. Pregăteşte-te să cheltuieşti câteva sute de lei bune pe aceste anvelope speciale. Dacă n-ai destui bani, ia un cauciuc numai pentru roata din faţă.

Preţul unor astfel de anvelope variază de la 160 până la 360 de lei, în funcţie de numărul de ţâmburuşi şi de compoziţia cauciucului.

Dacă nu ai bani de dat pe cauciucuri de iarnă, măcar dezumflă puţin cauciucurile existente. Astfel suprafaţa de contact cu solul este mai mare. Dacă vei pedala pe trotuare, anticipează obstacolele care acum sunt mascate de albul zăpezii. Încearcă să mergi pe mijloc, pentru că, dacă pedalezi aproape de bordură, rişti să aluneci pe stradă. Un articol mai cuprinzător despre cum să pedalezi iarna vei găsi în numărul pe decembrie-ianuarie al revistei MBike, de găsit la chioşcuri.

Citeşte articolul integral la Adevărul

Foto: Coming Thru

3 replies on “Cauciucurile de iarnă, o fiţă?”

Imi cer scuze pentru offtopic. Cred ca trebuie sa schimbi ora afisata in dreptul “Turei la sosea cu Florin Leonte”, ca sa nu ametim si mai mult ametitii (me included :D); afland de la tine 12:00 si nemaiuitandu-se atent in pagina evenimentului pe facebook, vor rata plecarea.
Este programata la ora 10:00.
Presupun ca la tine a ramas 12:00 de duminicile trecute cand a fost reprogramata pentru insuficienti participanti si/sau vreme nefavorabila, nu?

Din punctul meu de vedere, pentru un biciclist bucurestean (ma refer la aceia care circula pe sosea indiferent de desenele de pe trotuare nu la cei care se plimba vara in costum complet de ciclist+casca+ochelari cu 15km/h pe trotuarle din zona Herastraului), aceste cauciucuri chiar sunt fite. Eu merg zilnic la job cu bicla si pe sosea nu am avut nici cea mai mica problema cu cauciucurile mele normale. Este drept ca pe strazile dintre blocuri care nu au fost dezapezite se circula putin mai greu din cauza ghetii, dar pe distanta de aproximativ 100m cat am de la iesirea din scara blocului pana la bulevard merg foarte incet si foarte prudent.
Chiar daca nu sunt eu cel mai in masura sa vorbesc despre ce este legal sau nu, tin totusi sa amintesc ca conform Art. 161 lit. m “Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.”.
Deci, sa dai 400 lei pe 2 cauciucuri cu care sa mergi pe trotuar mi se pare trist…

Depinde din ce perspectiva privesti. Pentru biciclistii incepatori aceste cauciucuri sunt o necesitate, dar pentru cei care au experienta si au controlul bicicletei bun spre foarte bun, cred ca e o fita. Strada mea era plina de gheata, insa eu mergeam cu 15-2o km/h pe ea. In spate altcineva mergea mai incet si a si cazut.

Comments are closed.