Astăzi sună foarte periculos să-l laşi pe cel mic în oraş să se deplaseze singur la şcoală sau la locul de joacă. Dar copiii au nevoie de libertate, de mobilitate, iar oraşul tocmai de aceea pare înspăimîntător, pentru că nu sunt destui copii care să se deplaseze singuri pe străzi.

Oraşul văzut de la nivelul trotuarului

Francesco Tonucci crede într-un viitor în care oraşele europene vor fi împînzite de copii care merg singuri la şcoală pe jos sau cu bicicleta.  În cadrul prezentării sale de la conferinţa Velo City 2011 (23 – 25 martie, Sevilla), liderul proiectului Oraşul copiilor a descris acest cerc vicios: părinţii nu-şi lasă copiii singuri pe stradă deoarece li se pare periculos, dar în acelaşi timp oraşul pare periculos pentru că nu sunt destui copii care să meargă pe jos sau să pedaleze. Părinţii sunt în maşini, alături de copiii lor, în drum spre şcoală. Micuţii nu au contact cu cei de vîrsta lor în afara deplasărilor şi a orelor de şcoală, ceea ce are un impact important în dezvoltarea lor.

Cînd moderatorul discuţiei i-ar rugat pe cei din sală să ridice mîna cei care mergeau la şcoală pe jos sau cu bicicleta, s-a format o pădure de braţe.  Cînd a fost vorba însă să ridice mîna cei care îşi duc copiii la şcoală pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul, foarte puţine mîini au fost ridicate. Semn că există deja o diferenţă mare între generaţii, deşi oraşul este acelaşi şi şcolile nu şi-au schimbat amplasarea.

Tonucci cunoaşte foarte bine psihologia copilului. El ştie că, o dată adolescent şi cu o cheie de la casă în mînă, copilul va încerca să fie mai mobil decît era cînd părinţii îl duceau cu maşina la şcoală. Va dori o bicicletă şi o va folosi cît de mult va putea. Însă marketingul agresiv în favoarea maşinii îl va convinge că automobilul este un loc „sigur” şi că numai aşa poţi ajunge dintr-un loc în altul. Totul ţine de educaţie deci, aşa că programele de conştientizare a transportului alternativ ar trebui introduse de autorităţile locale în programele şcolilor. Educaţia rutieră nu trebuie să se refere numai la circulaţia auto, ci şi la cea pietonală şi la folosirea bicicletei în oraş.

Vorbitorul italian a avut două observaţii principale în cadrul prezentării sale:

  1. Părinţii ar trebui să-şi lase copiii de pînă în 9 ani să se deplaseze singuri în oraş. De la vîrsta de 9 ani, Tonucci consideră că este în regulă să laşi copilul cu bicicleta singur.
  2. Copiii nu sunt idioţi, ba chiar sunt mult mai atenţi la trafic şi la mers decît adulţii. Ei pot avea foarte bine grijă de ei înşişi.

Articolul integral: Hotnews