Greenways şi Eurovelo sunt drumuri speciale pentru biciclişti, rolleri, persoane cu mobilitate redusă şi alergători, amenajate pe traseele fostelor căi ferate (Greenways) sau care unesc toate ţările Europei (Eurovelo).

Drumuri verzi, pedalări uşoare

Vias Verdes (Greenways) înseamnă 1.700 km de rute cicliste gata de folosit. Sunt fostele linii ferate, ieşite din uz sau nefolosite vreodată. Liniile propriu-zise au fost scoase, s-a reamenajat terasamentul, s-a plantat mobilier stradal minimal, s-au igienizat drumurile şi s-au creat reţele de transport rapid sau de plăcere cu bicicleta. Acum în Spania există peste 70 de astfel de drumuri şi munca este în continuă desfăşurare, pentru a extinde reţeaua.

Sunt moduri excelente de a te bucura de o pedalare liniştită, departe de zgomotul şi poluarea autostrăzilor, de a organiza plimbări familiale, de a continua educaţia copiilor din mediul preuniversitar în afara şcolii. Turism, cultură şi educaţie, dar şi socializare şi sport, toate acestea graţie unor investiţii. Un kilometru de drum verde costă aproximativ 45.000 de euro, dar o parte din bani se întorc prin infuzia de turişti interesaţi de aceste trasee.

Cele 69 de foste gări au fost sau sunt în curs de renovare, pentru a fi transformate în hoteluri, pensiuni, restaurante sau simple locuri de odihnă. Pe traseu, există puncte de popas, panouri informative, dar cel mai important lucru este furnizat de natura însăşi: munţi străpunşi de mici tunele prin care se strecoară bicicliştii, drumuri umbrite de copaci şi traversate uneori grăbit de veveriţe şi vulpi, circa 1.700 de poduri şi viaducte readuse la viaţă.

Prezentarea lui Carmen Aycart, directoarea programului Vias Verdes, din cadrul conferinţei Velo City 2011, a fost presărată cu fotografii de tipul „Înainte şi după” care păreau incredibile: gări lăsate în paragină şi transformate în centre de recreere, linii ferate ruginite care au dispărut şi au făcut loc unor piste ciclabile asfaltate sau pietruite, poduri dărăpănate care au devenit puncte de observaţie pentru biciclişti.

Proiectul Vias Verdes a pornit în Spania în 1993, ca o cooperare între zeci de instituţii guvernamentale, asociaţii şi companii private. La acea vreme, s-au inventariat 7.600 km de căi ferate abandonate şi 954 de gări şi staţii de oprire. Spania s-a inspirat din modelele altor ţări de promovare a cicloturismului, dar a avut şi unele inovaţii, mai ales în modul de transformare a fostelor gări. Astfel, astăzi nu sunt neobişnuite spaţiile de cazare din cărămidă care au fost construite sub forma unor vagoane de tren.

În 1998, Asociaţia Europeană a Drumurilor Verzi a luat naştere la Namur (Belgia) şi proiectul spaniol din domeniu a obţinut în 2000 premiul pentru bune practici Habitat International din partea Naţiunilor Unite. Semn că Spania ştie ce face şi face bine. Răspunsul pozitiv constant în presă, mesajele din partea oamenilor, numeroasele excursii organizate de şcoli şi companii pe traseele de tip Vias Verdes, toate sunt motive în plus de a continua investiţiile. Cam 60 de milioane de euro s-au cheltuit pînă acum şi programul continuă cu deschiderea a încă 350 km de rute pentru cicloturism.

Articolul integral: Hotnews

Dacă vreţi să simţiţi o frîntură din atmosfera conferinţei de la Sevilla, citiţi şi Spania o are pe regina Sofia, Sevilla are regina Bicicleta la Bicla.ro.