Categories
Concursuri Multimedia

Duatlon velo-fero în Moldova

Un duatlon velo-fero este unul în care combini mersul pe bicicletă cu mersul cu trenul. Asta s-a întîmplat de curînd în Moldova. Click ca să citiţi şi să vedeţi fotografii de la minunea velo.

Ce  este un duatlon velo-fero? Un duatlon la care combini mersul pe bicicletă cu… mersul cu trenul. Pentru definiţie vedeţi DEX, ediţia 2051 (sau reveniţi pe Bicla.ro peste 50 de ani, că dau şi link-ul). Am experimentat un duatlon velo-fero, în Moldova, la sfârşitul săptămânii care tocmai a trecut.

Am combinat astfel plăcutul cu utilul: vizita locurilor natale şi a rudelor + 2 maratoane MTB cu costuri reduse de transport (n-am ars motorina).

Bucureşti-Oneşti-Adjud-Suceava-Botoşani-Suceava-Iaşi-Bucureşti

Velo-fero duatlonul a început din Bucureşti, joi dimineaţa, cu direcţia Oneşti. Mijloc de deplasare: trenul. Aici a fost primul punct de rehidratare. Din Oneşti am încălecat a doua zi pe două roţi, până la Adjud, de unde trenul de persoane cursă lungă m-a purtat pe pământuri bucovinene: în Suceava. Cetatea de scaun a fost al doilea punct de rehidratare şi încărcare a bateriilor pentru cele 2 competiţii MTB care urmau în weekend: sâmbătă, în Botoşani – Maratonul Nordul Moldovei şi duminică, în Iaşi, My MTB Race.

Maratonul Nordul Moldovei

Maraton MTB. Prima ediţie. Două trasee: 24 şi 49 km; din Botoşani până la Ipoteşti. Au participat 120 concurenţi. Au terminat cursa 116.

Eu am făcut traseul scurt. Mi-a plăcut şi, spun eu, a fost accesibil şi bine ales, cu porţiuni de toate felurile : pietriş, drum forestier, printre cratere lăsate de roţile tractoarelor, asfalt, iarbă, flori şi lucernă cu miros proaspăt de primăvară. Lacul cu nuferi şi broaşte orăcăind, cu pescari care îşi încercau norocul. A lipsit cu desăvârşire prietenul meu NOROIUL.

M-au impresionat pâlcurile de copii care stăteau cu bicicletele la poartă şi te salutau cu « Hristos a înviat », sătenii care scoteau apă de la fântână şi se ofereau să contribuie la hidratarea participanţilor.

Au fost mici probleme cu marcajele. Am pierdut 3 minute înainte de finish, rătăcind pe alt drum, dar m-am întors şi am revenit pe calea cea dreaptă. La finish am ajuns în aproximativ 80 minute şi m-am înfructat flămând din mărul Mihaelei, pentru care foarte îi mulţumesc şi pe această cale. Am consumat 2 litri de apă pe traseu.

Felicitări organizatorilor. Per total au gestionat foarte bine prima ediţie a maratonului. Nu am stat la premiere şi celelalte activităţi post cursă pentru a ajunge la următoarea destinaţie.

My MTB Race

Din Botoşani am plecat spre Iaşi. Tot maraton MTB. De 1 mai, când pe dealul frumos al Buciumului  sfârâiau manelele şi cântau mititeii pe grătare, vreo 400 de picioare au amestecat cu vervă la pedale pe 2 trasee: unul de 16,6 şi altul de 59,2km, la prima ediţie My MTB Race. Eu am făcut traseul de 19 km (da, am reuşit şi aici să mă abat; n-aş da vina pe marcajele care lipseau în punctul cheie, unde mulţi au picat în plasă, cât mai degrabă pe lipsa mea de atenţie şi anticipare sporită).

Cursa a fost ceva mai palpitantă decât cea din Botoşani, în special datorită coborârilor şi urcărilor solicitante. De asemenea s-a cunoscut implicarea mult mai consistentă a sponsorilor şi partenerilor.

E foarte plăcut, deşi puţin obositor, să faci două curse diferite în 2 zile. Să îţi testezi limitele, să te cunoşti mai bine concurând cu alţii, să cunoşti oameni noi, să te bucuri de trasee, peisaje şi locuri noi. Să simţi gâfâitul pinioanelor la 40km/h printre copaci, clinchetul roţilor când taie bolovanii de sub ele, să spinteci cu ciudă noroaiele, să simţi cât de frumos e să foloseşti bicicleta în viaţa de zi cu zi.

Am încheiat velo-fero duatlonul meu pe 1 mai, târziu în noapte, după alte 7 ore de mers cu trenul. În Bucureşti, capitala tuturor velofăgăduinţelor. Mă bucur că Moldova începe să îşi pună amprenta pe harta concursurilor de ciclism. Vin vremuri bune…

11 replies on “Duatlon velo-fero în Moldova”

Felicitari Bogdan,

Ai inceput serios sezonul, nu scapi nimic, ba mai mult, faci si cate doua maratoane intr-un weekend.

PS: cred ca cineva a incercat vreun trick de trial de a distrus janta aia ;))

Merci, Gabi.
Doar aşa, de plăcere. Nu ambalez prea tare motoarele. Cât pot şi pe unde pot, merg :)

Chiar l-am căutat pe posesorul exploziei, să văd cum a reuşit, dar nu l-am găsit. Mă şi grăbeam foarte tare.

Să ştii că în majoritatea “curselor” am mers cu ea pur şi simplu. Din viaţă şi experienţă am învăţat că trebuie să te descurci. Şi m-am descurcat în restul cazurilor :)

Salut, as fi interesat sa fac un “velo fero”, dar nu stiu care sunt regulile CFR-ului, ai voie cu bicicleta in orice tren, sau poti achita un bilet special petru a transporta si bicicleta ?

Comments are closed.