Categories
Eco!

Europenii ne vizitează ţara pe bicicletă

Traseul Eurovelo 6 porneşte din Germania, coboară spre Austria, traversează Ungaria, Serbia şi Croaţia, pentru ca apoi să urmeze linia Dunării până în Deltă. Adică şi puţin prin România.

Aflăm din România liberă:

Francezi, olandezi, germani, alte naţii au venit până în România pe bicicletă. Agăţat de portbagaj, zici că poată cu ei jumătate de casă. De la cort şi saci de dormit până la ustensile de bucătărie. Cicloturistul european este de vârstă medie şi vrea o vacanţă activă. Străbate Europa mai ales prin reţeaua Euro Velo. Pe lângă şosele, Europa e străbătută de numai puţin de 12 trasee pentru biciclete, de la nord la sud şi de la est la vest.

[…]

Am descoperit o asociaţie de voluntari, la Reşiţa, care promovează Munţii Banatului, prin forţa pedalelor. Câteva zeci de tineri, reuniţi în Asociaţia „Bike Attak”, au reuşit să stabilească nu mai puţin de 40 de trasee de mountainbike. „Am vrut să scoatem din anonimat drumuri de o reală frumuseţe din Banatul Montan. Turismul e o şansă pentru zona asta, pe care o poţi descoperi cu ajutorul bicicletei”, ne-a explicat şeful asociaţiei, Cătălin Gavrilă. Sediul organizaţiei e într-un bloc de nefamilişti, la mansardă. De cum intrăm la voluntari, peisajul cenuşiu al imobilului se schimbă brusc, în culorile vii ale centrului lor. Câteva biciclete pe un culoar, hărţi de-a lungul pereţilor. Au şi un atelier unde pasionaţii de mountainbike îşi pot repera gratis „vehiculele”. Cătălin şi alţi 30 de tineri au pornit asociaţia în 2003, „pe vremea studenţiei”. Acum el e absolvent de Drept, dar pedalatul i-a intrat pur şi simplu în sânge. „Nu e săptămână în care să nu ne strângem mai mulţi şi să pornim pe unul din trasee”, se laudă tânărul.

Citeşte articolul integral