Categories
Plimbări Video

VIDEO Cod galben: Masa critică iunie 2011

A fost vijelie în Bucureşti, formată dintr-un grup de vreo 300 de biciclişti. Un traseu de 22 km, o mulţime colorată şi veselă şi poliţie însoţitoare.

Unii spuneau că se merge prea încet. Alţii spuneau că se merge prea repede. Unii erau nemulţumiţi deoarece nu se respectă regulile de circulaţie. Alţii voiau să încalce mai multe. Nimeni nu a părăsit însă grupul Masei critice din 24 iunie.

Au fost vreo 200 de biciclişti la start, au venit pe parcurs încă 100. Şarpele format din oamenii pe două roţi a înconjurat o bucată din Bucureşti, cu plecarea şi sosirea în Parcul Izvor. Masa critică devine tot mai critică şi parcă se şi respectă unele recomandări ale acestei mişcări: “dopuri” la trecerile prin intersecţii, evitarea teribilismelor etc.

Era amuzant să vezi cîte un biciclist oprit la un chioşc pentru a se hidrata sau a mînca ceva. Pînă termina, trecea şi coada coloanei prin dreptul lui, semn că am fost mulţi.

Asemeni spam-ului, poliţia a venit nesolicitată. La început un poliţist pe motocicletă, apoi o maşină, iar în final două maşini. Astfel am avut pasajul Basarab numai pentru noi pe sensul dinspre Titulescu. De altfel, nici pe sens opus traficul nu era aglomerat, iar automobiliştii încetineau pentru a ne vedea mai bine sau pentru a ne fotografia.

Nici un incident de tip PRO TV, dar au fost incidente precum:

  • zîmbete şi rîsete
  • discuţii în timpul mersului
  • muzică la boxe în rucsacul biciclistului
  • pene pe capul membrilor Tribului, aşa cum le-am sugerat la un moment dat
  • schimburi de biciclete pentru o bucată din traseu
  • claxoane “de bine” din partea şoferilor

Eu îmi tot doresc asemenea incidente în trafic. Iar incidentul cel mai grav mi-aş dori să fie o mare de biciclişti cu care să mă întîlnesc zilnic pe străzi. Astfel putem arăta că existăm şi suntem mulţi şi că merităm mai mult decît nişte benzi trasate pe trotuare.

Data viitoare va fi Cod roşu la Masa critică?

[poll id=”4″]

Foto: Mihai Aurelian, Facebook

4 replies on “VIDEO Cod galben: Masa critică iunie 2011”

A fost frumos si placut. E adevarat ca s-a mers incet, dar nu poti obliga pe toti sa alerge. Fiecare dupa puterile lui. O buna ocazie de a socializa si de a face miscare. Pe cand si un traseu extern? Snagov sa zicem ???…

Vom incerca un traseu extern abia cand vom fi minim 500, dar totusi Snagovul este cam departe ca sa ne si intoarcem. Nu toti pot pedala 90 km dus-intors. Dar, la un moment dat, vor fi cateva editii speciale….surpriza!!!

Dacă se va numi tot “Masa critică”, un traseu exterior n-ar fi în conceptul de bază. Critical mass e o plimbare urbană.

Comments are closed.