Categories
Foto Plimbări Video

VIDEO şi FOTO Masa critică august 2011, ediţie de vacanţă

Cineva spunea că, dacă nu vor fi 500 de participanţi, va considera că a fost un eşec. Nu este un eşec să scoţi din case 250 de biciclişti, ci un mare succes. Masa critică pe august a crescut notorietatea bicicliştilor bucureşteni.

Adunarea se sunase la 19.30, dar s-a plecat mult mai tîrziu pe traseu, spre avantajul unei televiziuni care a dorit să filmeze cîte ceva (vezi min. 18) de la acest eveniment lunar.

Masa critică de vineri a însemnat vreo 250 de biciclişti, adunaţi pentru a arăta că există oameni care merg pe două roţi în Bucureşti. Şi chiar am avut vizibilitate, asta s-a observat din claxoanele de apreciere (îmi place să cred că nu erau de nervi) ale automobiliştilor, toleranţa şoferilor de autobuze, aplauzele admirative ale pietonilor.

Au fost vreo două accidente, dintre care unul destul de grav, atunci cînd doi biciclişti s-au acroşat chiar înainte de sosirea în Parcul Izvor. Am aflat însă că biciclistul este în stare bună acum. Noroc că purta cască… Pentru unii, pedalarea în grup încă pune probleme, dar totul se poate rezolva dacă eşti permanent atent la drum şi la bicicliştii din jurul tău.

De data aceasta, traseul a fost secret şi lung (vreo 20 km). Reportera de la B1 TV (evident, total nepregătită) a dezvăluit însă traseul pe post, chiar înainte de start. Nu ştiam încotro ne îndreptăm, dar am trecut prin vreo patru zone în care am locuit în acest frumos oraş european. Tot ce ştiam era că finişul va fi tot în Parcul Izvor, de unde s-a şi plecat.

Observ apariţia unei noi specii de biciclist: cel care participă la asemenea plimbări în grup, deşi nu crede foarte mult în ele. Este interesant să auzi, în mulţime, voci care acuză manifestarea la care participă în acel moment. Ciudată specie…

Parcă la ediţia asta s-au încălcat mai multe reguli de circulaţie decît data trecută, dar partea bună este că nu au existat accidente rutiere grave din cauza coloanei de sute de biciclişti. Am trecut destul de fluid prin intersecţii, graţie băieţilor care au blocat pentru cîteva secunde autovehiculele.

Dar poate cel mai mare eveniment la această ediţie a fost absenţa poliţiei. Salut din toată inima faptul că s-au abţinut să ne agreseze vizual şi sonor cu maşinile şi motocicletele lor. Am dat dovadă de responsabilitate şi am arătat că ne putem deplsa şi singuri pe două roţi în oraş, fără dadaca poliţistă. Ne maturizăm.

13 replies on “VIDEO şi FOTO Masa critică august 2011, ediţie de vacanţă”

Observ destui biciclisti noaptea in traficul bucurestean fara lumini pe bicla, chiar si in filmul postat de la MC apar. Periculos si pentru ei si pentru altii, care nu ii pot observa uneori in timp util. Oare in urma intalnirilor de grup iau si ei exemplul celor care folosesc lumini pe timp de noapte ?!

Codul rutier:

“Bicicletele si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive în stare de functionare.”

Nu se dă un reper orar privind momentul cînd începe şi cînd se termină “noaptea”.

Tu te auzi ce ineptii spui?!?!?!
Pai prietene, tu de ce iti pui lumini pe bicla? ca sa vezi/fii vazut sau ca sa fii conform cu legea? Luminile sunt pentru siguranta ta, nu pentru ale altora. Si vezi ca exista un calendar in care este specificat ora la care rasare soarele, si alta ora la care apune. Distanta dintre momentele alea 2 e zi, restul e noapte. ;)

Bine, prietene, am înţeles, mulţumesc. Prietene…

Da, de acord, dar pentru siguranta noastra, a biciclistilor, ar trebui sa avem dispozitive de iluminare. Si asta nu pentru a vedea mai bine in trafic, ci pentru a fi vazuti de catre ceilalti. Mi se pare interesant si corect exemplul legislatiei din Danemarca. Aici este obligatoriu ca bicicletele si mopedele sa aiba dispozitive de iluminare pornite din momenutul in care se aprind luminile stradale. Amenda pentru incalcarea acestei legi este de minim 500 dkk, echivalentul a 250 ron.

No, asta era si problema mea: cind incepe si cind se termina noaptea. Daca ar fi sa ma iau dupa fiul meu, de cite ori nu vrea sa se culce invoca faptul ca inca nu e noapte (indiferent de ora).
Dar acum serios, eu am inchiriat ieri bicicleta pentru masa critica de sept de la o firma de inchirieri si mi-am dat seama ca bitza nu avea semnalizare, nimic… Nu stiu cum de nu si-au dat seama oamenii de la firma aia ca ei teoretic n-ar trebui sa le inchirieze dupa ce se innopteaza.
Ei, singura nu mi-as fi dat seama, dar niste oameni din masa critica aveau prea multe luminite pe ei, care clipeau haotic, ba intermitent, ba alb-ros, si atunci mi-am dat seama, prin deductie logica, ca trebe ca-s obligatorii ochii de drac pe bitza daca te plimbi pe bezna (bezna fiind un cuvint mai potrivit decit noapte, zic io).

Să ne relaxăm şi să ne bucurăm de mersul pe bicicletă chiar şi noaptea, atît noi cît şi poliţiştii. Legea e una, plăcerea pedalării e alta.

Pai cum sa nu acuz plimbarea cand ma trezec cu motorul politiei agresandu-ma audio-vizual ! Asa ca pe la jumatate am sters-o ! Poate sa mai particip pe 1 ianuarie 2012 !
Am trait senzatia de ”masa de manevra”! Dar masa va contribui probabil si la cresterea traficului pe acest site asa cum este monitorizat in rubrica de statistici! Bine lucrat !

Am înţeles că eşti contra, dar n-am înţeles contra cui.

Pacat de accidentul din final, asta ca invatare de minte pentru toti zmeii care fac slalomuri in viteza printre participantii la astfel de evenimente.
In rest, eu zic ca a fost cea mai marfa tura de grup de pana acum: in primul rand a fost mai lunga, sa simtim si noi ca ne-am plimbat ceva, s-a glumit, s-a facut misto la greu de zonele “selecte” prin care am trecut, s-a tipat, s-a strigat, am facut putina debandada in trafic si pe la intersectii l-am blocat, iar lumea a fost foarte vesela si bine dispusa. Cei care n-au venit, nici nu stiu ce au ratat.
Verdeeeeee!!!!!!!

Sunt sigur că ar fi doritori. Poţi propune evenimentul pe Facebook, vezi care sunt reacţiile. La început vor fi probabil puţini, apoi se vor înmulţi bicicliştii. Baftă!

Comments are closed.