Două noi dovezi vin de pe mesele de lucru ale cercetătorilor:

1. O echipă de cercetare de la Universitatea din Lund a examinat 21.000 de persoane, cu vîrste între 18 și 65 de ani, care lucrau mai mult de 30 de ore pe săptămînă și care făceau naveta cu mașina, trenul sau autobuzul. Călătoriile pe un singur sens au fost comparate cu starea generală de sănătate a subiecților, inclusiv calitatea somnului, oboseala și stresul zilnic.

În general, cei care foloseau automobilul și transportul în comun erau mai stresați, dormeau mai prost și se luptau să-și mențină nivelul de sănătate. Indicele sănătății era invers proporțional cu timpul petrecut pe drum. Cu toate acestea, șoferii care petreceau cu naveta 30 – 60 de minute au constatat că au sănătate mai proastă decît cei a căror navetă dura mai mult de o oră.

O explicație ar fi faptul că navetele pe distanțe lungi ar putea oferi o oportunitate pentru relaxare. Cu alte cuvinte, cu cît pedalezi mai mult, cu atît poți fi mai sănătos. Mai sunt necesare cîteva studii pentru a găsi legaătura dintre navetă și modul în care sănătatea este afectată.

2. Cercetătorii americani spun clar că sănătatea omului modern care locuiește într-o metropolă poate fi îmbunătățită prin înlocuirea, pe distanțe scurte, a mașinii cu bicicleta. De asemenea, trecerea la bicicletă pentru navetă, în timpul celor 6 luni călduroase din timpul anului, poate economisi aprox. 3,8 miliarde de  dolari din mortalitatea evitată și reducerea costurilor medicale.

Pînă la urmă, argumentele pentru folosirea bicicletei pot fi numeroase și diverse. Științifice sau de bun-simț, toate ideile converg: bicicleta este alternativa viabilă pentru navetiști, în orașele aglomerate.