Categories
De toate

O lecție greșită de pedalare

O secvență dintr-un film american cu tematică de Crăciun ne arată cum NU se învață un copil să meargă pe bicicletă. Voi cum ați învățat să pedalați?

Mai întîi, priviți clipul următor din filmul The Man Who Saved Christmas:

Cîte greșeli ați identificat în metoda tatălui care încearcă să-și învețe fiul să meargă pe bicicletă?

Iată cîteva puncte de urmărit:

  • bicicleta e prea mare pentru înălțimea copilului
  • aleea e plină de pietriș, cum să-și țină băiatul echilibrul acolo, mai ales că se află prima oară pe bicicletă
  • aleea e în curbă, iar băiatul încă nu a învățat să folosească ghidonul pentru a lua curbele
  • tatăl îi dă drumul să pedaleze singur, fără să-i dea instrucțiuni clare pentru echilibru și avans
  • tatăl îi întărește temerile băiatului, spunîndu-i că toată lumea cade prima oară, ceea ce nu este deloc adevărat

Cînd am oferit lecții de pedalare fetelor, am ales parcurile ca loc de desfășurare a lecțiilor și am procedat progresiv: mai întîi au învățat să-și țină echilibrul în mișcare, apoi au încercat să pedaleze. Nu le-am ținut mereu de spate sau de șa, le-am lăsat să-și găsească propriul echilibru.

Voi cum ați învățat să mergeți pe bicicletă sau cum i-ați învățat pe alții?

4 replies on “O lecție greșită de pedalare”

Metoda mea:
Intai am scos pedalele de la bicicleta pentru a nu te lovi in ele. Apoi, am lasat saua astfel incat sa poti atinge cu picioarele pamantul. Asta da incredere incepatorilor.
Te vei propulsa impingand cu picioarele in pamant. In felul asta inveti sa iti tii echilibrul pe bicicleta si dupa inveti usor usor sa iei si curbe.
Dupa ce vezi ca treburile merg relativ bine, poti sa incepi sa impingi usor de saua bicicletei.
In ultima faza, pui pedalele la loc. In cazul meu, cand am pus pedalele, totul a mers din prima :)

Cînd am dat acele lecții de pedalare, n-am scos pedalele pentru că ne-ar fi luat mult din timp, dar le-am îndemnat să-și ia avînt cu ajutorul picioarelor pe asfalt, pentru a învăța echilibrul. Abia după aceea au trecut la pedalare.

Dupa parerea mea pedalele sunt esentiale, eu nu am invatat pe cineva pana acum pentru ca nu a fost nevoie insa imi aduc aminte ca eram undeva 80km sud vest de bucuresti pe undrum unde nu circulau multe masini si am invatat pe un pegas cu sa lunga, apoi pe un tohan de 28” (al bunicului) la care nu ajungeam pe sa si pedalam pe sub cadru (cei mai invarsta stiu la ce ma refer).
Virajele erau o problema insa mersul in linie era cat de cat OK. Dupa ce m-a tinut de sa cateva ture, mi-a dat drumul si tipa loa mine ca ma tine insa in realitate el defapt nu atingea saua, mi-a dat increderea sa merg mai departe si iata-ma mergand pe bicla destul de binisor pentru DH-uri.

Am invatat sa merg pe bicicleta la varsta de 14 ani pe un Pegas modern din acela cu saua lunga.tin minte ca eram mai multi copii,pegasul fiind al unui vecin..iar tocmai acel vecin…a dat peste mine in parc intr-o zi si mi-a intrat surubul furcii de pe fata in picior..la propriu.dar tot mi-a placut..mai ales acum cand ma uit la semn,si-mi dau seama ca as fi putut sa raman schiop.eh,dar uite ca in loc sa ma sperie,mi-am dorit si mai mult biciclete,iar acum posed doua,un MTB Merida si o cursiera Cube.Oricum,in Romania,de obicei daca n-ai BMW,degeaba ai chiar si o bicicleta de 5000euro,tot sarac esti. maneaua si petrolul sunt la putere..de aceea,suntem fruntasi la BARBATI CU BURTA CHIAR DIN ADOLESCENTA. REALITATE DE RAHAT.

Comments are closed.