Este important să știi ce ai de făcut într-o situație de criză. Sigur, se poate întîmpla să uiți totul în acel moment, dar e mai bine să ai ce uita. De cele mai multe ori însă, creierul îți va comanda să te mobilizezi și să-l ajuți pe cel care are nevoie. Se poate întîmpla să fie nevoie de tine cînd un biciclist a fost lovit, a căzut sau a suferit vreun alt tip de accident.

Dacă nu cunoști unele tehnici de prim ajutor, este posibil să faci mai mult rău decît bine în unele situații. De aceea sunt bune cursurile de prim ajutor. După ce am participat la unul special pentru bloggeri, am scris Crucii Roșii de pe raza sectorului meu, dar n-am primit nici pînă acum răspuns.

Există însă și alte variante. Acum te poți înscrie pe lista celor de la Salvez.ro și te vor anunța ei cînd se formează o grupă de curs. Instructajul durează maximum 3,5 ore și este oferit de paramedici de la SMURD. Dacă vrei să intri în grupa 3, completează formularul de la OPTAR.ro.

Pentru că tot suntem la acest subiect, am fost surprins de cît de multe defibrilatoare sunt în locuri publice în Danemarca și Suedia. Ele te întîmpină de la aeroport. Alături de cutiile cu aparatele, sunt pliante pe care le poate înțelege și un copil de școală primară. La cursul la care am participat, doctorul spunea că au fost instalate unele și în România, dar au fost furate sau vandalizate.

Ca fapt divers, iată statistici despre accidentele în care au fost implicați bicicliști în Marea Britanie și cîteva recomandări.