Madridul nu este vestit drept un loc unde se poate merge ușor și peste tot cu bicicleta. Se fac însă eforturi pentru a transforma orașul într-un mai prietenos cu locuitorii care adoră să pedaleze. Există cîteva piste în oraș și se poate merge cu bicicleta foarte bine în parcuri. Autoritățile locale plănuiesc să dezvolte rețeaua ciclabilă cu peste 100 km.

Se pot vedea destui bicicliști în Madrid. Majoritatea însă pedalează pentru sport, nu pentru deplasare între diverse puncte ale orașului. Madrilenilor le place să fie echipați cînd pleacă pe două roți. Rar am văzut biciclist sau biciclistă care să nu fie în costum de sport, cu cască, mănuși, bidon de apă și alte accesorii. Este o imagine total diferită de cea pe care o întîlnești în Amsterdam, Copenhaga sau Torino.

Am făcut un tur de o zi cu bicicleta. Am privit cu descurajare pantele destul de înclinate din unele părți ale orașului, dar m-am încumetat să urc pe coline. MTB-urile bicicliștilor întîlniți pe străzi făceau față mai ușor urcușurilor decît bicicleta mea de oraș. Am încercat să fac legătura, pe două roți, între trei parcuri.

Parque del buen retiro

Un parc destul de mare, chiar în oraș. Nu erau foarte mulți bicicliști, dar erau multe familii. Cu toate acestea, dacă vrei să pedalezi, o poți face fără să cobori din șa pentru a coborî sau urca scări sau pentru a depăși obstacole. Poți folosi rampele pentru persoane în scaun cu rotile sau pur și simplu ocolești aleile asfaltate și pedalezi pe poteci. Era Maratonul Rock’n’roll Madrid și unele alei erau închise, dar cu ocazia asta am putut vedea cum primii concurenți treceau linia de sosire marcată cu KM 42.

Madrid Rio

Este un parc care se întinde de o parte și de alta a rîului Manzanares. Un proiect modern, parcul are piste largi pentru bicicliști, care funcționează și drept trotuare pentru pietoni. Duminică era destul de aglomerat, dar n-am văzut nici o ciocnire și nici un „ambuteiaj”. Pistele sunt marcate prin plăci metalice în zgură, ca să știi cîți din cei 10 km ai parcurs. Există zone pentru cei care vor să facă șmecherii cu BMX-ul, rollerii pot merge liniștiți, copiii au destule instalații de joacă.

Casa de Campo

Este cel mai mare parc pe care l-am văzut, dintre toate pe care le-am vizitat prin Europa. Este de fapt o bucată de pădure, cu diverse instalații, teleferic, parc de distracții, zone de picnic și, evident, piste care însumează vreo 11 km. Acolo sunt bicicliștii care se antrenează pe biciclete scumpe, îmbrăcați ca la un concurs profesionist. Se pedalează cu viteză mare, dar nu există nici un pericol de accident, pistele fiind foarte largi. Îmbrăcat ca de oraș și pedalînd liniștit pe bicicleta cu coș de bagaje, bănuiesc că păream extraterestru.

Închirieri de biciclete

Prețurile sunt destul de mari, avînd în vedere că cererea de închiriere nu este prea mare. În general, costă 20 de euro pe zi închirierea unei biciclete MTB sau de oraș.

Iată cîteva locuri:

  • Motos and Bikes – 5 euro pe oră
  • By Bike – 4 euro pe oră
  • Mad Bike – un tur de 3 ore, în timpul săptămînii, cu o băutură inclusă: 26,50 euro
  • Trixi – 4 euro pe oră
  • Bravo Bike – o zi, bicicletă de oraș, cască, bidon, pompă, cameră de rezervă, lanț: 18 euro

Urmărește ofertele de vouchere. Așa am prins un voucher de 6 euro, redus de la 20 de euro, pentru o închirere de o zi, la Motos & Bikes. Care să fi fost șansele ca acolo să lucreze un român? Foarte mari, avînd în vedere că ai noștri lucrează peste tot în Spania!

Vezi și traseele de bicicletă din Madrid.