Așteptîndu-l pe Toader Paleologu în Herăstrău, am hrănit cu biscuiți un cîine timid, aruncîndu-i bucățile peste roata din față a bicicletei. Se uita la spițele strălucitoare și la pachetul de biscuiți. Nu era nimeni pe alee, se auzeau păsările și măturile din crengi ale persoanelor de la serviciul de curățenie.

În același timp, citeam pe telefon un articol la care face referire Wikipedia în mica intrare despre Toader Paleologu. Am aflat că a călătorit mult și că a stat în destule case prin lume. Atunci m-am prins că am o poziție rară, dacă nu unică în lume: îl aștept pe un parlamentar în parc, pentru a ne plimba cu bicicleta, așa cum promisese. În fața mea e un cîine vagabond care mănîncă biscuiți. Unde mai găsesc asta în lume?

Tur de parc și discuție în zig-zag

Discuția cu Paleologu n-a fost atît de filosofică însă. Încercînd să înconjurăm la pedale lacul, ne-am împărtășit impresii despre chirii, apartamente și case: el din străinătate, eu din București. Ba chiar e posibil să fi fost un timp vecini de stradă, cînd am locuit amîndoi în Drumul Taberei.

Am picat de acord asupra unui lucru: Parisul e cel mai frumos oraș vizitat de amîndoi. Cărți ieftine, cartiere pitorești, dar mai ales un sistem de bike sharing și facilități tot mai multe acordate bicicliștilor.

Teodor Paleologu a fost partenerul meu de tandem la plimbarea Veloparlamentari 2.0. A fost la start, dar a fost nevoit să plece la lansarea candidaților. S-a scuzat de cîteva ori și mi-a propus să ne vedem în altă zi, ca să recuperăm. Iată că s-a ținut de cuvînt.

În timp ce saluta oameni care-l cunoșteau personal sau ca persoană publică, mi-a spus cum a fost ca ambasador în țările nordice, prin ce se caracterizează zodia noastră (Rac) și foarte puțin despre candidatura lui la primăria sectorului 1.

Bike to Work

Vorbeam despre folosirea bicicletei în București și parlamentari care se implică în această mișcare. Ar merge cu bicicleta la Parlament, dar nu-i place acea clădire ciudată. Cînd era la Ministerul Culturii, mergea cu bicicleta, pentru că sediul ministerului e chiar lîngă Herăstrău, într-o zonă verde.

M-a surprins să aflu că ar încerca un MTB undeva la munte, pentru exercițiu și experiență. Bicicleta lui de oraș este destul de bună pentru asfalt, dar este derutată de orice obstacol din cale.

Ultima parte a întîlnirii noastre a constat într-un mic shopping la Pavilionul H, locul de unde-și cumpără des haine ieftine. A cugetat destul de mult și a ales o cămașă și o cravată, după ce a fost felicitat de cîteva ori de oameni care au aflat că a primit o decorație din partea Regelui Mihai.

Am plecat tot împreună din parc, după ce i-am oferit o clemă de prins pantalonul atunci cînd pedalezi. Au fost două ore agreabile în compania unui om inteligent și extrem de manierat, care pedalează, scrie, citește și uneori luptă.