Imediat după ce am terminat de văzut filmul Scoțianul zburător, am căutat mai multe informații despre Graeme Obree, protagonistul. Am aflat că tocmai se pregătește să doboare recordul la viteza terestră într-un vehicul acționat de om.

Filmul spune o parte din povestea acestui incredibil ciclist de viteză. Obree a doborît recordul la ciclism viteză în iulie 1993 și aprilie 1994, pe o bicicletă construită de el, supranumită Old Faithful. Ciclistul a îmbinat piese și bucăți de la biciclete vechi și a folosit chiar și o componentă a mașinii de spălat, spre uimirea soției.

Din cauză că era prea tenace, el a avut de suferit tot felul de șicane din partea organismelor mondiale de ciclism, care-i găseau nod în papură în legătură cu diverse standarde care considerau că nu sunt atinse de bicicleta handmade.

Obree mai este celebru pentru poziția Superman pe bicicletă. Aceasta a fost la un moment dat interzisă de Uniunea Internațională de Ciclism. Pe de altă parte, ciclistul a fost de multe ori invidiat din cauză că avea performanțe ieșite din comun fără să apeleze la subtanțe de stimulare.

Filmul atinge în treacăt comportamentul său bipolar, care l-a dus pe Obree de două ori la tentative de suicid. De fapt, filmul este echilibrat pentru că întotdeauna protagonistul reînvie după o dezamăgire sau o perioadă de zbucium interior.

Este un film inspirațional, de văzut de către orice ciclist, nu doar de cei de performanță.