Potrivit unei statistici realizate de TomTom, Moscova este orașul cu cel mai aglomerat trafic din Europa. Capitala Rusiei tocmai a introdus un sistem de bike sharing la începutul acestei veri. Misiunea bicicliștilor moscoviți nu este deloc ușoară, avînd în vedere că șoferii din oraș sunt deosebit de agresivi în trafic.

Cu toate acestea, în prima săptămînă de închirieri, au fost solicitate de 10.000 de ori cele 300 de biciclete roșii. Astfel, deja închirierile zilnice le depășesc pe cele din Londra și Paris. Dacă programul va avea succes, numărul bicicletelor va ajunge la 2.000 – 3.000 în următorii ani. Un semn încurajator este că actele de vandalism și furturile sunt la un nivel foarte scăzut deocamdată.

Secretul unei pedalări sigure în Moscova constă în alegerea drumurilor mai mici, mai puțin solicitate de automobile și motociclete. Ciclismul urban este în ascendență în Rusia și cei mai mulți bicicliști pot fi văzuți în Moscova și St. Petersburg.

Ca să închiriezi o bicicletă, trebuie să-ți creezi un cont la Velobike.ru. Bicicleta poate fi folosită gratuit în primele 30 de minute. Apoi tariful este în funcție de durata de folosință a bicicletei (cam 3 lei pe oră). Poți plăti însă 950 de ruble (aproape 100 de lei) pentru a ține bicicleta pînă la sfîrșitul sezonului (31 octombrie).

Deocamdată, site-ul Velobike este doar în limba rusă, dar va fi tradus în engleză, pentru ca și turiștii străini să beneficieze de o bicicletă roșie.

Sursa: ECF.com