Sfaturi despre cum să te echipezi cînd pedalezi iarna și cum să-ți schimbi bicicleta încît să facă față temperaturilor scăzute și vremii nefavorabile ați tot găsit pe acest site și pe altele. Iată acum un set de 10 lucruri sumare de care să țineți cont cînd ieșiți pe stradă pe două roți:

1. Curăță bicicleta

Este important să îndepărtezi noroiul și apa de pe bicicletă după fiecare tură. Este mai ușor să cureți bicla atunci cînd este încă udă decît după ce s-a întărit noroiul pe ea.

2. Lubrifiază lanțul

Lanțul este inima bicicletei. Dacă nu este lubrifiat, lanțul se va toci și va rugini mai repede. Înainte de a da cu ulei pe lanț, curăță-l bine de impurități.

3. Cauciucuri de iarnă

Nu numai șoferii au nevoie de ele, ci și bicicliștii. Depinde de vreme și de buget. Sunt mai multe variante pe piață, documentează-te puțin online înainte.

4. Presiunea în camere

Cînd drumurile sunt ude, este bine să lași puțin aer să iasă din camerele bicicletei. Astfel, contactul cu solul va fi mai ferm și vibrațiile vor fi absorbite mai ușor.

5. Prevenirea penelor

Nu e deloc amuzant să repari o pană în ploaie sau ninsoare. Sunt mai multe metode să previi penele, dar cel mai simplu este să pui niște benzi protectoare între cauciuc și camere.

6. Aripile

Uităm de ele de multe ori, din dorința de a avea o bicicletă mai ușoară. În afară de aripi, putem încaseta lanțul și astfel scăpăm de multe bătăi de cap legate de curățare.

7. Evită ruginirea

Folosește un anticoroziv precum ACF50, pentru a fi sigur că bicicleta va supreaviețui iernii.

8. Mentenanță

Unele componente se vor uza mai rapid în timpul iernii. Saboții de frînă au de obicei un semn care indică nivelul de uzură, este bine să-l urmărești ca să știi cînd trebui să-i înlocuiești.

9. Verificarea cablurilor de frînă și de la schimbătoare

Apa poate să ajungă la aceste cabluri și va reduce performanța lor. Cablurile sunt destul de ieftine, este bine să le schimbi la intervale regulate.

10. Stratul antifricțiune

Un spray cu silicon ajută la izolarea cadrului bicicletei. Astfel, se vor lipi mai puține impurități și mai puțin noroi de metal.

Sursa: Road.cc