În Bruxelles, noile așa-numite piste „corona” (deoarece au fost amenajate sau renovate în timpul sau după prima blocare din pandemie) sunt folosite de 60% mai mulți bicicliști decât înainte. Autoritățile publice din capitala Belgiei încurajează financiar oameniio să treacă la transportul pe două roți.

Bonusurile există, dar, din păcate, nu în toate municipalitățile. Doar șase din cele 19 alocă un buget în această direcție.

Uccle

Comuna Uccle oferă un bonus de până la 250 de euro pentru achiziționarea unei biciclete asistate electric. Bonusul este acordat și pentru achiziționarea unei biciclete cargo sau a unui kit pentru a transforma bicicleta obișnuită într-o bicicletă electrică.

Jette

În nord-vestul Bruxellesului, municipalitatea acordă un bonus pentru achiziționarea unei biciclete electrice sau a unei biciclete de marfă, electrice sau nu. Bonusul a fost suspendat în 2019, din motive bugetare, dar acum s-a întors. Prima este stabilită la 15% din prețul de achiziție, dar maximum 150 de euro pentru bicicletele electrice și 300 de euro pentru bicicletele de marfă.

Ganshoren

În municipiul Ganshoren, este prevăzut un buget pentru a sprijini cumpărarea unei biciclete electrice pentru persoane fizice. Suma primei este de 15% din prețul de achiziție al bicicletei, dar maximum 150 de euro (și maximu 300 de euro în cazul unei biciclete cargo), la fel ca în Jette.

Berchem-Sainte-Agathe

La Berchem, bonusurile au fost oferite din 2018 (și până în iunie anul trecut) pentru achiziționarea unei biciclete clasice, a unei biciclete electrice, a unei biciclete cargo și chiar a unui scuter electric. Sumele variază de la 50 la 200 de euro. Există condiții pentru rezidenți, cum ar fi să nu primească mai multe prime decât numărul de persoane din gospodărie, dar și obligația de a înregistra la poliție noua lor bicicletă.

Schaerbeek

Municipalitatea Schaerbeek acordă un bonus pentru achiziționarea unei noi biciclete asistate electric, cumpărată după 28 aprilie 2021, indiferent dacă este vorba de o bicicletă clasică sau o bicicletă de marfă. Suma primei corespunde cu 25% din valoarea prețului de achiziție, cu un plafon de 250 de euro pentru o bicicletă electrică obișnuită și 400 de euro pentru o bicicletă electrică de marfă.

Watermael-Boitsfort

Aici, prima nu este destinată cumpărării unei biciclete, ci pentru a efectua întreținerea sau repararea. Suma maximă este de 50 de euro.

Bonusul regional Bruxell’air

Este destinat tuturor rezidenților din Bruxelles, chiar și celor care beneficiază deja de un bonus municipal. Această primă Bruxell’air acordă solicitantului un ajutor de 505 euro pentru achiziționarea unei biciclete (sau a unor accesorii) și un abonament la sistemul de car-sharing Cambio. Condiție: trebuie să renunțați la mașină și să vă anulați numărul de înmatriculare. Dacă duceți mașina la casat, valoarea primei pentru biciclete este dublată. O nouă primă Bruxell’air va fi implementată, din această toamnă, cu un ajutor de până la 900 de euro, în funcție de venitul gospodăriei.