Metropola Lyon din Rhône-Alpes (Franța) va investi 100 de milioane de euro, pentru a atinge 250 de kilometri de piste de bicicletă până în 2026. În 2030, zona dorește să aibă aproape 355 de kilometri.

Noul proiect de rețea expres rezervată exclusiv ciclismului va fi formată din 250 de kilometri de benzi dedicate celor două roți, cu o lățime de trei până la patru metri, complet separate de șoseaua existentă, pe drumuri neîntrerupte.

Numită „Les Voies Lyonnaises”, cu referire la vechile drumuri romane care au modelat originile capitalei Galiei, această rețea de piste pentru biciclete va fi structurată în jurul a treisprezece linii de circulație. Cu o lungime cuprinsă între 20 și 57 de kilometri, fiecare va avea numărul său, culoarea proprie, semnalizare și marcaje rutiere, pentru a oferi bicicliștilor o hartă de circulație practică și lizibilă. Harta amintește de o rețea de metrou, cu liniile sale numerotate care formează o rețea.

Bicicleta completează o politică de mobilitate variată, care se bazează pe construcția a două noi linii de tramvai și încurajararea partajării autoturismelor.