Tim Schütze, designer industrial din Berlin, prezintă PRO/CESS, șaua de bicicletă imprimată 3D care ia în considerare caracteristicile fizice și preferințele utilizatorilor, independent de identitatea de gen și care nu se bazează în mod conștient pe niciun standard.

Producția șeii se realizează cu ajutorul unei abordări de tip intrare/algoritm/ieșire, care cuprinde un proces open-source și adaptativ, care se concentrează pe nevoile particulare ale utilizatorilor și îi permite să producă un scaun de bicicletă complet personalizat.

Tim Schütze asigură flexibilitate maximă și personalizare. Intrarea este formată din datele individuale ale utilizatorilor, care sunt colectate cu o aplicație. Utilizând o tehnologie simplă de recunoaștere a imaginii, se creează un model 3D al părții dorsale a utilizatorului și se obțin date ergonomice corespunzătoare, dar se și introduc preferințe suplimentare. Algoritmul ajustează forma, dimensiunea, căptușeala și aspectul șeii în modelul CAD și este optimizat constant cu noi seturi de date.

Datele de imprimare sunt apoi generate și puse la dispoziție ca ieșire. În cele din urmă, utilizatorii au posibilitatea de a tipări singuri șaua, de a distribui comanda în comunitatea producătorilor sau de a comanda șaua de la o fabrică.

Pe lângă produsul în sine, procesul se concentrează pe participare și flexibilitate, șaua rezultată fiind fluidă în forma sa și reacționând agil la feedback și influențe externe.

Materialul și fabricarea sunt esențiale pentru proiect, deoarece conceptul de individualizare radicală este posibil doar prin fabricare aditivă. Pentru a determina parametrii pentru modelul CAD adaptiv și setările optime pentru imprimare, procesul de proiectare a fost însoțit de un studiu al materialelor.

Foto: Designboom