Inginerii de la Huawei au dezvoltat o bicicletă cu conducere automată. Noua bicicletă poate sta singură în echilibru complet chiar și pe cele mai subțiri suprafețe. Ea are o serie de caracteristici impresionante, cum ar fi senzori de înaltă precizie, camere de recunoaștere și tehnologie de inteligență artificială (AI), pentru a permite conducerea sa autonomă.

Zhihui Jun, unul dintre inginerii implicați în demers, a avut ideea pentru acest proiect după ce s-a rănit într-un accident de bicicletă. Pentru a realiza această bicicletă cu conducere automată eficientă, echipa a trebuit să echipeze vehiculul cu un sistem de control automat, cu o rețea de senzori de percepție și un cip cu o putere de calcul suficientă pentru a compensa absența biciclistului.

Ca prim pas, dezvoltatorii au început să modeleze o bicicletă virtuală în CAD, adăugând în același timp o serie de detalii care să o transforme într-un vehicul autonom. Au instalat două motoare mari și un dispozitiv de direcție și apoi au adăugat un senzor echipat cu o cameră RGBD, un accelerometru, un giroscop și un LIDAR. Bicicleta folosește o baterie pe litiu, care rezistă aproximativ 2-3 ore, iar modulul principal de calcul este amplasat chiar sub șa, deasupra roții din spate.

Pentru a se asigura că bicicleta stă singură în picioare, echipa a adoptat un modul de control cu un sistem aflat și la sateliții artificiali. un senzor mic de înaltă precizie detectează înclinarea și transmite datele către modulul de control al poziției.

Unitatea de calcul a bicicletei folosește un procesor Huawei Ascend 310. Folosind tehnologia AI și caracteristici robotice, „mintea” bicicletei este capabilă să gândească perceptiv și să ia decizii. Pentru a evalua și îmbunătăți algoritmul de control al bicicletei, inginerii au testat vehiculul într-un mediu fizic virtual înainte de a efectua evaluarea finală în viața reală.

Foto: Zhihui Jun (via Designboom)