Studioul spaniol de design Arquimaña dorește să reducă emisiile de carbon în orașe, oferind în același timp capacitatea oamenilor de a utiliza tehnologia, astfel încât să proiecteze o bicicletă din lemn care poate fi descărcată și fabricată de oricine din lume.

Arquimaña a proiectat prototipuri pentru Openbike încă din 2017. Această versiune finală este concepută pentru a fi utilizată de oricine, indiferent de vârstă. Modelul are elemente pentru transportul mărfurilor și folosește o construcție simplă din materiale disponibile pe scară largă.

Pentru a fabrica bicicleta, utilizatorii pot descărca desenele de pe un site dedicat, apoi pot duce desenele la un atelier local. Se poate tăia corpul bicicletei din placaj și se utilizează imprimarea 3D pentru elemente precum șa, butucul frontal și mânere. Aceste piese ar putea fi, de asemenea, reciclate din biciclete vechi.

Fișierele de fabricație sunt licențiate prin Creative Commons BY-NC-SA 4.0, permițând ca proiectele să fie îmbunătățite, modificate, fabricate și partajate din nou de oricine din întreaga lume, dar fără să fie folosite în scopuri comerciale. Pe baza acestor principii de proiectare deschisă, Arquimaña încurajează dezvoltarea și proiectarea în continuare pe baza utilizării resurselor locale, dar cu tehnici și instrumente globale adaptate caracteristicilor unui anumit loc.

Foto: Openbike, Designboom