Mai mult de 3.000 de kilometri de noi piste de biciclete urmează să apară în țara noastră, după cum este stabilit în Planul național de redresare și reziliență (PNRR). Printr-un proiect de hotărâre pus în dezbatere luni la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), autoritățile vor să stabilească regulile pentru realizarea, amenajarea și omologarea traseelor de cicloturism. În plus, proiectul stabilește și amenzi de mii de lei pentru cei ce împiedică accesul sau circulația bicicletelor pe aceste trasee.

Amplasarea rutelor va fi prioritară de-a lungul principalelor rute turistice. Bugetul alocat acestei acțiuni este de aproximativ 250 de milioane de euro.

Un alt obiectiv asumat de autorități prin PNRR este “crearea cadrului pentru operaționalizarea traseelor cicloturistice la nivel național”. Acest lucru are ca scop:

„dezvoltarea economică a orașelor mici și a zonelor rurale prin adoptarea unui cadru legislativ, instituțional și de investiții pentru realizarea traseelor cicloturistice și practicarea unor forme de turism durabil”.

Proiectul stabilește că un traseu cicloturistic va putea fi amenajat pe șosea sau în afara ei, pe drumuri publice sau private și va putea traversa atât zone intravilane, cât și extravilane. Toate traseele cicloturistice vor trebui să permită deplasarea cu bicicleta prin pedalare pe întregul parcurs al traseului, indiferent de clasificare.

Autoritățile au în vedere și dezvoltarea unei platforme naționale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite celor interesați informații tematice despre cicloturism.