Abia v-am anunțat că belgienii au modificat Codul rutier în așa fel încît bicicliștii să poată face la dreapta pe roșu și iată că francezii le calcă pe urme. Un proiect pilot prevede permisiunea pentru bicicliști de a pătrunde în intersecție pe roșu, dacă nu pun în pericol viața nimănui.

Printre argumentele care au dus la această hotărîre, se află următoarele idei:

  • Bicicliștii vor trece pe roșu numai după ce se vor asigura că nu e nici un pieton și nici un vehicul în pericol.
  • Bicicliștii pot vedea mai bine ce se întîmplă în jur, pentru că vederea și mișcările nu le sunt obstrucționate de o carcasă de metal sau de o cască de protecție greoaie.
  • Semnele de circulație actuale sunt menite, în majoritate, să ne ferească de moartea și distrugerile pe care automobilele le creează în mod constant.
  • În orașele cu infrastructură deficitară pentru bicicliști, bicicliștii care așteaptă la semafor sunt expuși pericolului atunci cînd se face verde. Acela este momentul în care automobiliștii și motocicliștii se grăbesc să prindă un loc în față pentru a trece mai repede intersecția.

Programul se va desfășura inițial în 15 intersecții din Paris și va fi extins la 1.700 de intersecții, dacă va avea succes. Experimentul a fost desfășurat cu succes (nu a crescut numărul accidentelor) în Bordeaux, Strasbourg și Nantes.

Sursa și detalii: The Urban Country

Foto: Le Soir, Rohand