Categories
Dezbatere

Biciclistele dispar din SUA şi apar în România

E nevoie de fete pe biciclete. Ele fac traficul mai frumos, şoferii mai calmi, băieţii biciclişti mai fericiţi. Fetelor, ieşiţi mai multe pe stradă cu bicicleta, oraşul e şi al vostru! Demonstraţie pe larg.

[poll id=2]

Să fie clar: e penurie de fete care merg cu bicicleta, la nivel mondial. Nu mai zic de România, unde oricum îţi e frică să ieşi din casă în adidaşi, darămite în şa. Numai că lucrurile trebuie să se schimbe. Cu mici sacrificii şi prin evenimente precum Skirtbike-ul de mîine, româncele se apucă de pedalat. Mersul pe biclă la serviciu, umplutul coşului din faţa bicicletei la piaţă, ieşitul cu familia pentru a pedala – iată mici delicii pe cale să apară în Bucureşti şi în ţară.

În SUA, lucrurile stau destul de prost: sunt tot mai puţine bicicliste şi în unele state nu mai vezi nici una pe străzi. Conform unui studiu de anul trecut, Mississipi are doar 209 bicicliste declarate, Delaware 210, Arkansas vreo 400. Foarte slăbuţ, avînd în vedere întinderea acestor state. Partea interesantă este că, pe măsură ce femeile abandonează mersul cu bicicleta, apar tot mai mulţi bărbaţi care se apucă de asta.

De ce nu pedalează fetele?

Să fie un motiv teama de bărbaţi? Să fim sinceri, suntem mitocani unii dintre noi, iar infantilizarea bărbatului, mai ales la vîrste critice, îl face să se comporte aleatoriu şi animalic pe stradă. Nu prea îţi mai arde să pedalezi cînd, la orice oră din zi şi din noapte, se iau de tine muncitorii, gunoierii, şoferii sau alţi biciclişti. Unele dintre fete abandonează şi li se nasc în minte diverse generalizări despre bărbaţi, altele îşi schimbă atitudinea: îşi abandonează look-ul feminin, se îmbracă în spandex şi se suie pe BMX. Jessica de la Guardian a făcut asta, Anka de pe la noi a făcut asta.

Aşa cum femeile sunt mai prudente la volan, se pare că şi şoferii sunt mai prudenţi cînd văd mai multe femei pe bicicletă. E demonstrat ştiinţific, cum se spune. E adevărat, cultura noastră latină şi lipsa educaţiei s-ar putea să influenţeze mult această atitudine constatată în alte părţi ale lumii.

Fetelor, hai pe stradă cu bicicleta, vă rog!

Veniţi mîine la Skirtbike şi veţi vedea că nu e aşa de rău, că se poate chiar şi în Bucureşti. Evident, mîine veniţi în fustă sau rochie că vine şi televiziunea, apoi puteţi ieşi îmbrăcate în orice vă face să mişcaţi comod picioarele pe pedale. Important e să fiţi cît mai multe. Faceţ-vă grupuri, mergeţi la serviciu pe bicicletă, în parc şi la mall. Haideţi, vă rog, că se uită Europa la noi!

Pour la bonne bouche, detalii despre un documentar şi un mic ghid pentru bicicliste în engleză de la Bike Belles [PDF]. Şi nu uitaţi sfaturile mele de cunoscător!

One reply on “Biciclistele dispar din SUA şi apar în România”

Asta seamănă cu reclama de la Vodafone ”hai fetelor cu noi la agățat, că fetele atrag fete!” :-), și cum statisticile arată clar că procentul de feminin este covârșitor mai mare numeric decât cel masculin, cam astea ar fi șansele să crească masa pe bicicliști.
Doar că, scuzați opini, momentan Bucureștiul nu este pregătit nici măcar pentru așa ceva, dacă stau și mă uit că zilnic am început să întâlnesc cel puțin încă 5 sau 10 bicicliști care nu prea le au cu regulile de circulație, cu distanța care trebuie lăsată între biciclete, cu semnalizarea intențiilor …. și aici sunt foarte multe de semnalat, un cod de conduită ar trebui emis și promovat ca un fel de ”legislație neoficială”. Ai prins biciclistul, i-ai dat broșura! Și șoferului în aceeași măsură, căci el blochează în mod frecvent, din ignoranță și nepăsare, culoarul acela insignifiant pentru el, de pe dreapta, sau care pur și simplu virează dreapta fără să se uite și în retrovizoare sau …. sau …. etc. etc. etc.
Partea frumoasă știți care e: de multe ori, când e coadă pe un pod sau la semafor și pedalez atent și brus e unul care e prea pe dreapta și nu pot trece, mă uit să văd cine e la volan și bat ușurel în geam și îi fac un semn decent să traga un pic volanul spre stânga la prima pornire …. 90% dintre șoferi chiar o fac, eu salut frumos și îmi văd de drum. Very niceeee :), e un început.

Comments are closed.