Categories
Revista presei

Revista presei: furturile de biciclete şi cum să fii kamikaze pe două roţi

Am răsfoit presa online cu mouse-ul şi am dat peste cîteva articole pline de învăţăminte pentru bicicliştii actuali şi pentru cei în devenire.

Tot citind presa online, am dat peste o mulţime de articole despre ciclism, bicicletă şi transport alternativ. Semn că mersul pe două roţi iese încet din underground şi pătrunde în mainstream sau este doar pentru că mîine începe Săptămîna Europeană a Mobilităţii?

Iată o selecţie de articole utile.

Cu bicicleta în trafic, un gest kamikaze? Trebuie schimbat Codul Rutier?

Evenimentul zilei

Se simt, însă, şi schimbări. Una este numărul în creştere de biciclişti care se aventurează în trafic şi le cer respect şoferilor. Iar o alta este apariţia, din 15 iulie, a unor brigăzi de la Poliţia Rutieră – numite patrula velo –  care îi informează pe şoferi despre prezenţa bicicliştilor în trafic, drepturi şi sancţiuni.

Articolul integral

Cu bicicleta în marele oraş: “Unu m-a luat pe capotă. Dar lumea se obişnuieşte cu noi”

Evenimentul zilei

“Să pui pistele de biciclete pe trotuar este o mare prostie”, spune Andrei, ciclist pasionat, care pedalează, în medie, mai mult de zece ore săptămânal. El crede că a oferi bicicliştilor spaţiu din apropierea pietonilor este destul de periculos. Realitatea din teren pare a-i da dreptate. Pietonii nu sunt deloc atenţi la cei pe biciclete, iar deseori le blochează calea.

Articolul integral

Cu bicicleta la Troia

Hotnews

Ideea de a pleca spre Troia pe bicicleta mi-a venit anul trecut (2009), intr-o seara senina de iarna, pe o banca in fata Operei din Bucuresti, in timp ce ma gandeam daca sa intru sau nu la spectacol. Stiam ca presupusa locatie a legendarei cetati este pe undeva prin Turcia si ca, in fond, Turcia nu e prea departe de noi, asa ca am lasat-o in plata domnului pe Ana Karenina cu baletul ei neoclasic (in fond, o Karenina “neoclasica” nu putea fi decat un kitsch) si am plecat sa ma documentez.

Articolul integral

Cum pot fi evitate şi stăvilite furturile de biciclete

Hotnews

Proprietarii unor biciclete ce costa mai mult de cateva sute de euro ar trebui sa le ia cu ei inauntru, iar daca n-au aceasta optiune, ar fi bine sa se orienteze spre unele mai ieftine. Mai ales ca nimeni nu isi va recunoaste bicicleta dupa ce i-a fost furata, pentru ca hotii le vopsesc si le fac sa arate complet diferit, apoi le vand la preturi mici, unii pentru a-si asigura doza de cocaina, cum a fost pana nu demult cazul lui Omar.

Articolul integral

(Pe aceeaşi temă, la Bicla.ro: Cel mai bun antifurt al bicicletei tale eşti tu)

România riscă amenzi de 100.000 euro pe zi pentru poluarea din Bucureşti

Realitatea.net

Nici parcările pentru biciclete la instituţiile publice, unităţi de învăţământ şi centre comerciale nu au fost realizate. Autorităţile locale sunt acuzate în document că nu condiţioneză eliberarea autorizaţiilor de construcţii de amenajarea parcărilor de biciclete. În plus, edilii nu au reuşit să convingă prin stimulente lanţurile comerciale cu parcări mari să permite accesul maşinilor riveranilor între orele 22.00 şi 8.00.

Articolul integral

Bicicleta-crocodil, scăpată pe străzile Bucureştiului

Adevărul

Vanmoof No 5 are un cilindru ce adăposteşte lanţul integrat direct în cadru. Lanţul, gros de 8 milimetri, poate fi extras aproape în întregime pentru a fi încolăcit în jurul unui obiect fix sau direct de roata din faţă, iar apoi prins, la loc, de cadru.

Articolul integral

Orădenii îndemnați să-și lase mașinile în garaj, timp de o zi, și să circule cu bicicleta

Adevărul

Agenția de Protecția Mediului Bihor îndeamnă orădenii să-și lase mașinile în garaj și să circule cu bicicletele, măcar pentru o zi. Miercurea viitoare va fi ziua „În oraş fără maşină”. Cu acest prilej, APM îi așteaptă pe orădeni la un tur al orașului pe bicicletă.

Articolul integral

2 replies on “Revista presei: furturile de biciclete şi cum să fii kamikaze pe două roţi”

Comments are closed.