Categories
Dezbatere

Ciclism urban în România: bisericuţe, facţiuni, grupări

În comunitatea inexistentă a bicicliştilor din Bucureşti, există grupuri, grupări, facţiuni, rebeli şi lideri informali. Iată cîteva studii de caz, spre ştiinţa bicicliştilor urbani în curs de formare.

Precizare: Articolul nu-şi propune să enumere toate mişcările cicliste din Bucureşti, ci doar scoate în evidenţă cîteva momente conflictuale sau remarcabile din mica istorie a pedalării în Capitală.

Am mai scris pe această temă acum mult timp şi atunci lumea a fost surprinsă să afle că există conflicte mocnite în interiorul unei comunităţi care nici nu s-a format. Nu se poate spune astăzi că există un grup coerent de biciclişti urbani, oameni care să pedaleze constant şi să se cunoască între ei.

Plimbările în grup au încercat să aducă acest grup mai aproape, să-i facă pe membrii săi să se simtă uniţi. Unele au reuşit cît de cît, altele deloc, dar nu există o mişcare despre care să se spună că a creat comunitatea la care visăm cu toţii.

În România, cei 40 şi ceva de ani de comunism încă mai au urme în noi, în conştiinţe, educaţie, politeţe şi comportament în general. Una dintre caracteristicile poporului nostru este ura gratuită. Nu suntem nici pe departe un popor tolerant şi nu apreciem creaţia originală sau iniţiativa. Ori de cîte ori un semen al nostru încearcă să facă ceva pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţii din care face parte, căutăm explicaţii ascunse, intrăm în teoriile conspiraţiei şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i zădărnici planurile.

În ciclismul urban bucureştean, există deja o mică istorie. S-au format şi s-au destrămat grupuri, s-au autoproclamat lideri şi specialişti, s-au produs rupturi şi regăsiri. Iată cîteva exemple din istoria recentă.

Ciclism.ro vs. Ciclismamatori.ro

Ciclism.ro a pornit ca o mişcare online de încurajare a mersului pe bicicletă. Forumul de pe acest site era unul dintre cele mai apreciate şi o sursă de informare primordială. De acolo a pornit Florin Leonte mişcarea Joia bicicletei, o plimbare în grup în Capitală, în fiecare joi din lună. Pe la ora 18, ciclişti în spandex, cu biciclete de concurs, tunate şi puse la punct, se întîlneau la intrarea din Parcul Tineretului.

Treptat, ideile lui Florin au început să fie agreate de tot mai puţini membri ai comunităţii de la Ciclism.ro. Unora nu le convenea radicalismul liderului, altora ziua de desfăşurare, altora ora, ba erau chiar unii care doreau în grup şi ciclişti “de oraş”, fără echipamentul sportiv inutil în Bucureşti.

Unii dintre rebeli au format Ciclismamatori.ro, un site de tip contracultură. Mişcarea săptămînală s-a numit Ziua bicicletei Ciclismamatori.ro, pentru a se delimita de prima. Adunarea se făcea vinerea, de obicei la ora 19, pe treptele de la TNB.

Ciclismamatori.ro se supără şi pleacă

Nici acolo nu a mers treaba şnur prea mult timp. Au apărut divergenţe de opinii, liderii au fost detronaţi, comunitatea de vreo 30 de biciclişti a fost spartă. Din păcate, nu a apărut nimic în loc, cearta nu a fost constructivă, vinerea nu s-au mai ţinut plimbările bucureştene. Unii membri s-au mai întîlnit în grupuri foarte mici, pentru plimbări în oraş sau în afara lui.

Drumul bicicletei vs. Bicicleta

Drumul bicicletei a apărut ca o plimbare prin cartierele frumoase ale Capitalei, întru descoperirea lor şi unirea bicicliştilor pe zone. La cererea publicului, plimbările au depăşit zona Drumul Taberei şi au ieşit chiar şi în afara oraşului. Tot joia, dar ceva mai tîrziu decît Joia bicicletei. Plimbări agreabile, la care participau cel puţin 10 persoane.

Treaba s-a cam destrămat cînd unii au propus o plimbare pe lîngă bicicletă, ca un semn al pericolelor din trafic, în urma accidentului suferit de Carmen în Bucureşti. Unii n-au fost de acord cu iniţiativa sau cu forma ei de desfăşurare. Drumul bicicletei există în continuare, dar o facţiune rebelă a creat Bicicleta, ca alternativă. Mai erau zile libere în săptămînă, aşa că Bicicleta este miercurea şi Drumul rămîne joia.

Ciclopromenada nocturnă de seară şi de zi

Primele ediţii le-am pseudo-organizat eu, unele Bogdan Antohe şi altele au venit de la duhul sfînt. Ideea de plimbare în miez de noapte a surîs şi altora, care au clonat evenimentul. Cu greu poţi scoate însă biciclişti să pedaleze noaptea în Bucureşti, de altfel perioada din zi cea mai liberă de trafic şi de pericole. Unele plimbări au fost seara, altele peste ora 23, nici una nu s-a mai numit Ciclopromenada nocturnă, deşi “ciclopromenada” suna bine pentru unii lideri de grupuri.

Concluzie tristă şi veselă

Cu cît un grup este mai mic, cu atît el se va destrăma mai repede şi în mai multe alte grupuri. Liderul şi cîteva reguli de bază realizează coeziunea. Scopul grupului, în cazul biciclitului urban, ar fi de a atrage noi membri, de a încuraja bucureştenii să meargă pe bicicletă. Fără mize politice, financiare, de faimă, nu putem face decît un singur lucru: să ieşim cît mai mulţi pe stradă, pentru a da la pedale.

Îmi plac plimbările în grup, încerc să particip la cît mai multe. Nu pot participa la toate, din cauza unui program diferit de cel propus de organizatori. Răspund cu plăcere cererilor de ajutor privind organizarea, logistica şi consilierea. Nu-i voi înţelege pe cei cărora le-am scris pentru a le cere detalii despre evenimentele organizate de ei şi care nu mi-au răspuns nici măcar pentru a-mi spune “nu mă interesezi”.

Suntem prea puţini pentru a ne permite luxul de a nu rămîne uniţi. Exista la un moment dat propunerea de a ne saluta în trafic, biciclist cu biciclist, cînd ne observăm. N-am văzut să se întîmple aşa ceva. Ne e teamă să ne zîmbim, ne e ruşine să ne recunoaştem.

[poll id=”4″]

69 replies on “Ciclism urban în România: bisericuţe, facţiuni, grupări”

O mică corecție… “Ziua Bicicletei” organizată de Florin Leonte era vinerea… a schimbat data după segregarea (a câta oare??) a celor cu ciclismamatori.(Poate citește Ovidiu comentariul ăsta și ne-o spune a câta segregare a fost asta din scurta și zbuciumata istorie a ciclism.ro) :)
Tind să cred că din păcate nu numai comunismul (fost și actual) e de vină…. Proverbul ăla cu “capra vecinului” este ceva mai vechi… Nu că cei 40 (sau 60 dacă-i punem și pe cei de după ’89) nu sunt suficienți.
Acuma, ca o ultimă paranteză – îmi aduc aminte de o vorbă a unui neamț… “Întotdeauna dacă pui doi români să facă ceva, chiar dacă e ceea ce-și doresc, vor sfârși prin a se certa…”
O problemă ar fi poate și faptul că de fapt, la noi nu prea există lideri… iar cei care încearcă să se erijeze în lideri ori încearcă să-și impună opiniile prin forță (verbală sau nu) ori încearcă să-și “cumpere” participanții (cu plecări în plimbări doar din fața unui magazin…)
Pe de altă parte, mai e o problemă, anume legată de ideea întru care pedaleză fiecare și apoi pentru care își scoate fiecare (sau nu) fizicul la plimbare în grup…. că așa de multe ori am auzit că de fapt bicla-i doar pentru distracție (sau fun cu se englezește) și că orice încercare de a o considera de exemplu mijloc de transport sau … orice altceva (că cine nu-i cu noi e împotriva noastră) trebuie omorâtă din fașă….
Nu uita ce s-au mai “opărit” unii când ai început plimbările de noapte pe motiv de număr de participanți, cât s-au deranjat alții că au fost ba prea mulți, ba prea puțini de 1 mai la mare și tot așa…. și exemplele pot continua… dar ne stricăm ziua de pomană și-i păcat să pedalăm de la tastatură cât încă-s grade pe plus afară :)

O analiza interesanta dar care contine cateva greseli.
Ciclismamatori.ro nu a aparut in urma unui conflict cu Florin Leonte ci in urma unui conflict cu moderatorii/administratorii ciclism.ro. Ciclisti amatori este un forum care a rezistat cateva luni cat timp a existat acea ura impotriva “dusmanului comun” si a murit.
Forumul ciclism.ro ramane in continuare locul in care sunt postate ture din toata tara.

Referitor la partea cu dezbinarea eu cred ca nu mai trebuie sa raportam toata tara la Bucuresti. In Timisoara exista Verde pentru biciclete, care a reusit sa adune 700 de oameni la un mars pe biciclete. In Sibiu/Brasov/ Cluj/Constanta/Iasi exista comunitati frumoase care nu au problemele pe care le prezinti in articol.

In rest pot spune ca rezonez 100% cu ce ai scris mai sus, mai ales cu partea asta: “Una dintre caracteristicile poporului nostru este ura gratuită”

Am simțit de curând asta pe pielea mea, și împreună cu mine un alt prieten apropiat, în încercarea noastră (de începători ce-i drept) de a profita de vara prelungită.

Cu toate astea, zic : să pedalăm înainte !

Am inceput sa salut in trafic si eu si Fufu. Cei cu motor adesea se saluta in trafic, si opresc unul langa altul si vorbesc cateva cuvinte unul cu altul. Apoi pleaca impreuna depasind tot ce misca si are indrazneala sa fie cu ei aliniati la culoarea rosie a semaforului. Imi place atitudinea asta a lor….la noi cei ce suntem fara motor insa tot cu 2 roti s-o putea ?! Voi ce spuneti ?

Se poate şi chiar se practică. Încearcă şi ai să vezi că mereu ţi se răspunde cu plăcere la un salut ori o discuţie.

Nu este adevarat .. am salutat aaaaaatata lumea necunoscuta pe bicicleta si salut in continuare .. 50 % nu au raspuns unu dintre ei s-a uitat la mine cu niste ochi de “gâgă” si imi da un salut atat de uimit ca am ramas si eu uimit ca m-a salutat inapoi :)) Apropo.. pe mine niiici unul nu m-a salutat!

Interesant articolul, nu stiam de restul discutiilor, dar intradevar, din pacate de multe ori, primeaza din pacate orgoliile personale, in loc sa mizam pe pasiunea pe care o avem in comun… bicicleta.

Oricum, legat de Drumul bicicletei, nu pot spune ca s-a destramat, in continuare vin cam la fel de multi oameni (35-40), practic din cei care veneau inainte vin in continuare. Nu au lipsit dintre cei care veneau in mod curent decat doua persoane, chiar si la respectivul eveniment au fost ~ 30 de persoane, asa ca zic eu ca Drumul bicicletei va continua in acelasi ritm, chiar daca uneori se mai intampla sa apara 2-3 care vor sa fie musai altfel decat vor ceilalti. Sunt convins ca vor mai exista situatii de acest gen si in continuare, dar pana la urma este un proiect/eveniment sunt convins ca va continua sa creasca.

Joia aceasta va asteptam la editia care probabil va marca “inchiderea sezonului” pe acest an pentru Drumul bicicletei.

Despre partea cu Drumul bicicletei vs. Bicicleta
In primul rand Bicicleta a fost creata nu fiindca nu am fost de acord cu cei de la Drumul Bicicletei(conflictul a fost intre Dinica Ovidiu si Radu Ioan Sprinceana).Nici mie nu mi-a placut ce vor ei sa faca ,le-am zis , am sustinut pe Ovidiu – dar am respectat decizia lui Radu, asadar
ideea a fost de a ii strange pe cei care nu vroiau sa mearga pe langa biciclete , sa ii asteptam si pe ei(cei care au mers pe jos) si cand acestia ajung la Floreasca la Carmen , sa plecam cu totii pe traseu .

Consider ca nu suntem doua bisericute Bicicleta si Drumul Bicicletei fiindca participantii sunt in mare cam aceiasi .In al doilea rand ,Bogdan Costea de la Drumul Biclei e un om de treaba si consider ca imi e prieten .Bafta

Legat de “Drumul bicicletei vs. Bicicleta” ar fi trebuit sa stii mai bine ce si cum ca doar ai adaugat si tu cateva comentarii (2 cred) pe pagina evenimentului in “plina cearta”…
Oricum nu a fost vorba de o fractiune rebela; unii pur si simplu au inteles ca actiunea propusa (corect ar fi impusa), de a merge pe langa biciclete nu va avea niciun efect, ca noi suntem biciclisti, deci ne deplasam PE BICICLETE si putem merge pe ele indifernt ce s-ar intampla.
Repet, gestul de a merge la spital cu flori este unul laudabil, dar era suficient.

Vă mulţumesc pentru detalii, precizări, Like-uri. Asta şi doream: iniţierea unei dezbateri deschise. N-am vorbit de rupturi în sensul dramatic al cuvîntului, ci destrămări.

Precizare importantă: sociologic vorbind, grupul e diferit de reţea, iar aceasta e diferită de comunitate. Cea din urmă se întinde pe o arie geografică mai mare, fără a se confunda cu naţiunea sau poporul. De exemplu, se poate deja vorbi de o comunitate Lecturi urbane, deoarece acţiunile lor au depăşit graniţele Capitalei.

Ştiu că în Timişoara, Cluj-Napoca şi în alte oraşe sunt biciclişti activi. Ştiu, e foarte în regulă doar să mergi cu bicicleta, să te bucuri de avantajele ei. Dar cînd vrei ca viitorii tăi copii sau semenii tăi să beneficieze în viitor de acest avantaj trebuie să te uneşti cu cei ca tine şi să faci un compromis, pentru un bine general.

Îmi plac visele.

Supăratule.

Şi să ştii că mă salut cu 90% din bicicliştii cu care mă văd pe stradă. Ne dăm din cap, ne zicem “salut”… etc. :D

Mă ştii pe mine supărăcios? Nu e nici o supărare, numai că aveam 15 minute între două cursuri şi m-am gîndit să scriu despre treaba asta despre care am vorbit puţin la MŢR duminică, la terasă, după plimbarea celor de la Cityclete.ro.

eu totusi nu renunt la ideea de a organiza (sau initia ) o mare intrunire de ciclisti (cum am mai spus dorinta mea ar fii sa organizam impreuna cu VOI , IUBITORII MERSULUI PE BICICLETA ) o mare intrunire undeva in munti , cu corturi , un week-end (sau alte idei)! etc. etc

George, eu cred că mă urmăreşti! Cu ceva timp în urmă, vorbeam cu Teo despre exact acest subiect, cu o nuanţă diferită şi îi ziceam că voi scrie despre exact acelaşi lucru.
Dar, mi-ai luat-o înainte!
Ca problemă de fond, ai vorbit bine, ca amănunte ai rămas un pic în urmă! În privinţa urii, nu sunt de acord cu tine. Eu cred că noi ca români am rămas în urmă cun înţelegerea aproapelui (în sensul de societate, nu biblic!). Nu mai suntem dispuşi să credem pe cineva că este bun în ceea ce face şi nu mai suntem dispuşi să cedăm, indiferent de consecinţe. Deasemenea, nu mai suntem dispuşi să credem poveşti… că ne-am fript!
Dar, visele rămân… Ce e rău la vise e că cer timp pentru a se împlini…

Poţi scrie şi acum, mai ales că ai detalii de care eu nu ştiu :-) Am vorbit despre asta la terasă duminică, dar tu erai undeva într-un colţ şi nu auzeai, cred.

Am exagerat voit cu ura, ca să stimulez discuţiile.

@GabiC , nu stiu unde te uiti tu , dar eu in fiecare zi cand sunt pe bicla vad oameni care viseaza , asculta muzica, trecand imediat pe trecerea de pietoni atunci cand se face verde. I-as intitula pe acestia Oamenii Floricelelor pe campii.

Ilar subiectul , totusi imi pare rau de ziua bicicletei din fiecare Vineri pe care am vazut-o cum a murit in fata mea , domnului MNM , DIGI si alti cativa ciclisti amatori.

In legatura cu salutul de la bicilist la biciclist, incerci sa saluti de 5ori , dupa ciclurile astea care dau rateu, te-ntrebi logic :”Ba , dar sunt atat de cretin incat incerc sa salut niste straini? si te lasi de meserie..”

Am participat la destule intruniri ale biciclistilor , le-am evitat pe acelea penibile dpmdv precum plimbarea de halloween , insa am ramas tot la ideea ca plimbarea pe bicicleta se face doar cu amicii/amicele tai/tale… O fi trist, o fi bine, draq stie, important e sa se simta cei care participa la plimbare, bine!

Ma intreb oare , la -5 grade C oare cine o sa mai treaca pe la Drumul Bicicletei sau Joia sau Martea ori Miercurea sau pur si simplu sa iasa un weekend afara pe ger cu ea, bicla?!

Draga Gabi Soare,
Un progres ref. mersul pe 2roti in ultimii 30 de ani este evident, mai ales in ultimul an pe la noi.
Ref.bisericute,factiuni, grupari…din ciclismul romanesc…”Ashtia-s oamenii…cu ashtia defilam !”…NO Comment!
Sunt ferm convins ca generatia voastra daca va dori sa pedaleze…nu va fi privita chiorash…de colegi,prieteni sau sefi …

pentru Gabi Soare > Eu unul o sa ies , asadar o sa incerc sa strang lumea , sa vedem cati or sa iasa .Am cativa care s-au anuntat oricum ar fi vremea la iarna !

Bravo, ai pus punctul pe i. Felicitari pentru articol! Poate fi dezvoltat cu mare lejeritate, aceste “bisericute” putand fi intalnite in orice alt gen de activitate. Oh well, probabil ca aceasta este una dintre caracteristicile poporului si este o chestiune care din punctul meu de vedere face trimitere direct la mentalitate… Sunt de parere ca esenta intregului articol se regaseste defapt in urmatoarea fraza : “Nu suntem nici pe departe un popor tolerant şi nu apreciem creaţia originală sau iniţiativa. Ori de cîte ori un semen al nostru încearcă să facă ceva pentru a îmbunătăţi viaţa comunităţii din care face parte, căutăm explicaţii ascunse, intrăm în teoriile conspiraţiei şi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i zădărnici planurile”. Punct ochit, punct lovit!

Ciclism.ro vs. Ciclismamatori.ro hmmm
@Ovidiu a puctat la fix ceeace s-a intamplat.

Ma numar printre acei useri (luseri) care am plecat de pe ciclism.ro (din cauza moderatorilor) care sunt amici/cunostinte cu cativa de pe forumul mai sus mentionat si la comanda lor “butonul BAN” daca intrai in polemica cu unul dintre ei sau nu ii convenea vrunuia ceva ce ai scris tu, asa ca acolo domina si acuma nepotismul si PR (pile si relatii), din pacate.
Dar ramane tot in top pentru ca ceste un forum pe toata tara si NU numai.
Asa ca am incercat sa ma “mut” la ciclismamatori.ro unde am pus suflet si m-am implicat (bine sau rau) cum am simtit si stiut eu ce se voia a fi o comunitate mica si revolutionara si un forum al Bucurestenilor (ca de e trendy si in alte localitati) toate bune si frumoase pana un “coleg” si-a batut joc de munca noastra de si a sters tot forumul din functia de “moderator” ei atunci “Administratorul” a preluat fraiele si a inceput sa provoace fara justificare acei 10 useri care mai ramasesem si sa faca mistouri ieftine si de 2 lei fata de noi atunci cand bea un pahar in + adica dupa orele 22 pe “forulul lui” (drept dovada sta si astazi posarile lui pe “forumul lui”) sa-si posteze frustrarile lui pana a ajuns la mine care i-am inchis si eu usa in nas si sa ramana cu plecarile la ture din fata “tarebei” lui la ture si cu FL (ca tot a baut apa dupa el), care ture au devenit fugareli si care fugareli au devenit curse si cinestie poate vrea sa devina super-man vjjjjj sau Speed-man miauuuu.
Acum are si un new “moderator” care mi-e adevarat prieten de ani de zile si de cate ori i-am atras atentia de ce abereaza “adminul” lui, mi-a zis: “Ce vrei Mariuse sa fac…e “forumul lui” si face ce vrea cu el:))
Nu spun acum ca eu sunt usa de biserica, am si eu lacunele mele dar…
Eu raman un “biciclist” amator de socializare si de o comunitate mica dar buna, ca pentru mine NU este o prioritate acest sport in viata ci pentru a face ceva miscare (in timpul meu liber sau atunci cand imi permite acesta ies cu ciclistii care imi fac placere de oriunde ar fi ei Ciclism.ro sau Ciclismamatori.ro)
Asa ca pentru un moment NU exista “vs” asta ci numai un forum de cicism adevarat (cu lacunele lui ca nimica nu este perfect) … va dati voi singuri sema care o fi acel forum!

foarte interesant. hai sa mai lamurim ceva, legat de ciclismamatori.ro…forumul nu a aparut “in urma unui conflict cu moderatorii/administratorii ciclism.ro”, cu PE FONDUL unui asa numit conflict. intamplarea face ca membri unui mic grup care se organiza pentru ture prin bucuresti si pe langa au fost in mod constant tavaliti acolo, cu sau fara motiv, fapt care i-a determinat sa isi vada de ale lor in alta comunitate online…asta se intampla acum mai bine de un an si jumatate, lucru care s-a schimbat radical de o buna bucata de vreme. baieti de acolo s-au facut useri pe amatori, se propun si se fac ture comune, postate pe ambele forumuri, ba chiar se merge pe la aceeasi terasa din cand in cand. asa ca domnul care a postat aici sub nick-ul “ovidiu” nu mai are informatii proaspete de mult timp. faptul ca forumul ciclismamatori.ro nu a murit o dovedeste o simpla cautare pe google dupa cuvantul “ciclism”, unde se gaseste in continuare pe pozitia a treia dupa ciclism.ro si site-ul federatiei de specialitate, si faptul ca numarul de useri (reali) s-a dublat numai in ultimele luni.
bine, toate astea nu inseamna ca in comunitatea ciclistica din bucuresti si chiar in sanul aceleiasi grupari nu exista orgolii, dispute sau frustrari, dar cu execptia unor cazuri izolate suntem foarte departe de ceea ce se numeste conflict, si asta se vede in special cand se iese cu bicicletele pe strada.

Experienţa mea cu Ciclismamatori.ro a fost simplă: am mers încă de la început la Ziua Bicicletei vinerea. La un moment dat, m-am uitat pe forum şi am văzut certuri şi m-am speriat. De fapt, căutam discuţia despre următoarea ZB şi aceasta nu mai exista. Mă interesa plimbarea în sine şi, de ce să nu recunosc, relaxarea de după la Le Creme.

He he heee frumoase aminiri Hari si mie imi este dor de acele vremuri (apuse din pacate) dar tot din cauza orgoliilor si frustrarilor (prostesti zic eu) nici macar la Le Creme nu mai pot ajunge unii dupa ture ca au capul in pamant de rusine.
Dar din pacate trebuie sa ne consolom cu experienta asta si sa retinem doar ce este si a fost frumos (pana apar noi oportunitati)
Mai ales acum pe perioade de iarna era binevenita o tura surta ca Ziua Bicicletei, dar cinestie poate o reinvie careva si…
Era prea frumos ca sa fie bine.
Remembar ??? http://picasaweb.google.com/mariuscbn1973/CiclismAmatori#5391688450710702114
Ce comunitate eram hmmm

george, ai vazut vreo comunitate, mai mica sau mai mare, fara certuri? ai vazut pe cineva care incearca sa faca ceva sa nu fie intors pe toate fetele si eventual facut praf pe la colturi sau pe fata? si tu esti comentat, si tu esti apreciat sau desfiintat, cel putin din ce am vazut pe net in ultma vreme. trebuie sa ne obisnuim cu asta,orice o sa incerci sa faci vreodata se va lovi inevitabil de unul sau mai multi care sa aibe pareri neaparat opuse (vezi chiar mai sus un pic o mostra, combinata cu frustrare, rautate evident gratuita si fara suport plus ceva subcultura), daca ai puterea sa continui, presupun ca la un moment dat o sa ai macar satisfactia ca ai incercat.

oricum, am incercat sa explic cum a aparut ciclismamatori si cam care este situatia astazi, noi ne-am schimbat oarecum optica si ne implicam mult mai putin sau deloc in actiuni propagandistice sau ale ong-urilor, ne axam mai mult pe ture lungi facute multe dintre ele impreuna cu prietenii nostri de pe ciclism.ro (multi dintre noi au reusit sa progreseze) , incercand sa ne pastram in acelasi timp identitatea.
bineinteles ca tot ce se intampla pe forumul amatorilor este facut din pasiunea pentru bicicleta si ar trebui sa ne relaxeze, iar cui nu ii place poate sa faca orice altceva sau sa intre pe orice alte forumuri sau site-uri, nimic nu este obligatoriu. pana la urma, forumul este un loc de pastrat niste poze de la o tura sau de stabilit o intalnire, ori de aflat vreo informatie tehnica noua…ma rog, noi, noi asa ne-am propus

@am43
pozitionarea pe google nu reflecta relevanta unui website. Exista SEO, exista noroc, sunt multe lucruri care te ajuta sa fi pozitionat bine pe un anumit cuvant cheie. La forumul vostru avantajul este temenul ciclism din “ciclismamatori”.

Discutia a pornit de la bisericute/fractiuni/grupari. Toata lumea are impresia ca are dreptate si toti ne erijam in lideri. Cum bine spunea un prieten in ciclism toata lumea vorbeste dar nimeni nu asculta.

Articolul nu este despre ciclism.ro sau alte site-uri/forum-uri, articolul este despre bisericutele din lumea asta mica a ciclismului. Curse oficiale vs curse private / Leonte vs restul planetei / FRCT vs Ciclism.ro / Intalnirea de la ora 4 vs intalnirea de la ora 5.
Nu exista nici o coeziune!

ovidiu
sper ca nu degeneram in vreo polemica, nu am nici cea mai mica intentie sa fac asta. iarasi, nu comentam forum vs forum, ciclism.ro are cativa ani buni de cand a aparut, noi abia am trecut de primul. noi nu ne-am propus sa concuram cu nimeni ca pozitie, numar de useri sau de topicuri,etc., dar intamplarea face ca inca existam.
nu luptam cu nimeni (ciclism.ro, federatie, autoritati), noi vrem doar sa iesim pe la ture si cam asta facem, si multe din aceste ture sunt facute cu prieteni de-ai nostri de pe ciclism. la fel, ne salutam pe strada sau la terase, chiar daca asta nu inseamna ca suntem o mare si fericita familie.
vorbeai mai sus de coeziune, de lideri…asa ceva este necesar in cazul in care exista o actiune, un obiectiv…pentru o plimbare cu bicicleta nu este neparat necesar, si nimeni nu va reusi sa impuna biciclistului sa iasa la ora 4 in loc de ora 5

O atitudine constructivă ar începe prin abandonarea prejudecăţilor legate de marca bicicletei, distanţa parcursă zilnic, îmbrăcămintea de ciclist etc. Nu trebuie dispreţuită nici o iniţiativă de plimbare în grup în România, pentru că suntem nişte amărîţi la ciclismul urban, în coada listei la orice statistică europeană.

Poate organiza un magazin plimbarea, un hipster, un lider de fundaţie, un neica-nimeni, primarul, liderul unui partid politic. Poate fi propagandă (un om educat va şti să o evite), se pot da flyere, ne pot pune stickere pe biclă, numai să se întîmple cît mai multe! Vreau să fiu sufocat de plimbări în grup pentru biciclişti, de concursuri, de sponsorizări, de iniţiative, de albume foto, de clipuri video pe tema asta.

Să fie deci plimbări! Cu fete, cu băieţi, combinat, pe partide, pe şcoli, pe cartiere, dimineaţa, ziua, noaptea etc. Aştept vremea cînd va exista un site cu astfel de plimbări şi zilnic voi fi nevoit să filtrez cele 20 de evnimente din acea zi, ca să decid la care particip.

@george
foarte frumos si util si placut ce spui tu.
doua observatii, unu, sti la ce te expui si prin cate treci daca vrei sa organizezi o plimbare cat de mica (nu ma refer neaparat la o actiune importanta gen ciclopromenada)si doi, care este problema daca plimbarile sau turele se gasesc postate pe mai multe site-uri, nu neaparat pe unul singur ?
daca eu sau alt user propune o tura pe ciclismamatori, crezi ca va merge in fruntea grupului cu sabia deasupra capului strigand sloganuri anti-bicla.ro, anti-ciclism.ro sau anti-mybike.ro? sau invers, daca cineva de pe ciclism propune o tura? sa fim seriosi…

Ei, ziceam că nu m-ar deranja să fie cît mai multe evenimente. Vezi tu, unii nu ies să pedaleze decît dacă sunt mulţi oameni în jur, asta le oferă o senzaţie de siguranţă.

Ziceam de “un singur site” în ideea că va exista odată un portal, un megasite care să indexeze mulţimea de evenimente cicliste urbane zilnice.

George cu parere de rau trebuie sa spun ca deja vorbesti despre ceva utopic. Un stie care sa fie complet impartial si sa le sustina pe toate nu cred ca vei gasi prea curand, si sigur nu in Romania. Plimbari si evenimente sigur vor fi din ce in ce mai multe. Deja anul asta cred ca au fost dublu fata de anul trecut, iar anul viitor probabil vom asista la o noua crestere. Problema este ca la noi la romani, tine mult si de “moda”. Acum vreo 3-4 ani, erau la moda rolele, toti mergeau pe role, toti aveau role. Anul asta a fost moda bicicletelor. Pe de o parte este bine ca fac mai multi oameni sport, dar tare imi este teama, ca moda nu va tine, iar cei care vor continua sa mearga pe bicicleta, dupa ce va trece “valul” vor fi tot cei care mergeau si inainte. Acum este un boom de care unii profita pentru a vine marfa, altii pentru a vinde un brand, altii pentru a-si satisface niste nevoie personale de imagine, si doar cativa din dorinta de a face ceva. Pacat ca atunci cand cineva incearca sa faca ceva, se gaseste altcineva care incearca sa distruga, dupa cum bine spunea Dragos mai sus. Si uite asa iti mai piere cheful de a incerca sa faci ceva pentru cel de langa tine.

Nu e utopic, e nevoie doar de investitori cu mintea deschisă, preferabil nu din lumea petrolului.

Sunt sigur că bicicleta e pe o pantă ascendentă în România. Cresc vînzările de biciclete, vin tot mai mulţi oameni la plimbări, se înmulţesc site-urile specializate, se vorbeşte în presă despre asta.

N’ai sa vezi asa ceva in Romania mai ales in Bucuresti ca toata lumea a trecut la “profesionisti” si astia care vor sa mai invarta o pedala sau sa faca “bicilism” asa din an in paste (ca mine ex.) nu le ramane decat plimbarile prin parc!
Ziua Bicicletei ufffff
Astia din poza de mai jos http://picasaweb.google.com/mariuscbn1973/CiclismAmatori#5411090226982458002

au uitat de unde au plecat si NU vor sa mai faca nimica pentru o comunitate (mult mai mare de plimbareti in Bucuresti si viitori “profesioniti”) drept dovada sta postarea de mai sus a “profesionististilor” care au trecut la next level acuma si se plimba numai in afara orasului si fac cu sutele de km (cica se “anteneaza” pentru…??? ca la concururile adevarat organizate NU ii vedem :))!
Nu ca altii nu ar fi potenti si ei de a face asa ceva (sa merga cu sutele de km) dar au alte prioritati in viata decat ciclismul pe care il practica asa doar de…florile marului sau de…sanky ceeace unii nici macar NU ii duce capul sa gandesca ca au in mana o oportunitate MARE de a-si castiga noi useri din asa zisi “biciclisti” de oras pe forumurile de specialitate.
Asa ca ne consolom si cinestie “cine are urechi sa auda si cine are ochii sa vada” poate va face un binevoitor si ceva pentru acesta comunitate urbana si viitori “profesionisti”!!!
PS: Pana atunci iese careva cu bicicleta in oras/parc Bucuresti ?! :))
LE: @Ovidiu
“Ie greu tare cu goagle” asta cand NU te duce capul ca decat 3 situri incep cu ciclism resul sunt ex: my-bike; cycling constanta team; bicla.ro; bate suaua sa pricepa iapa(altu) si as mai putea contiua smd./etc. si NU incep cu cuvantul “ciclism” dar la cata “pregatire” si scoala au (de cartier) de unde sa stie iei de ce este in stare acest motor de cautare google.
Dar de ce sa nu dam cautare pe gooagle cuvantul “bicicleta” ca este univesal pentru toate lumea! (cand vorbim de ciclism se schimba treba)

Mi-aş dori să nu vă mai certaţi, dar ce să fac dacă sunteţi mîndri şi nici unul dintre voi nu vrea să facă un compromis? Dar sunt cîteva atacuri gratuite în aceste comentarii, nu cred că le merită nici unul dintre voi.

Eu ies diseară în Bucureşti, cu Bicicleta 4 şi sper să pot şi mîine, cu Drumul bicicletei 16. Sute de kilometri din păcate nu pot face şi nici bani de echipament n-am, aşa că rămîn în oraş, cum fac cei din Amsterdam, Budapesta şi Sofia.

iar in momentul in care site-ul asa numit impartial va aparea, inevitabil el va avea un detinator (proprietar), care inevitabil va fi desfiintat imediat si acuzat ca fiind in cautare de imagine, vanzator de nustiuce, curvar, betiv sau somnanbul

si inca ceva….hari, ai zis mai sus “O atitudine constructivă ar începe prin abandonarea prejudecăţilor legate de marca bicicletei, distanţa parcursă zilnic, îmbrăcămintea de ciclist etc. “…dupa parerea mea, nu e vorba de prejudecati ci de realitate, sau de o oarecare specializare: nu vei putea merge la o tura de cativa zeci de km imbracat in blugi si pulovar, nu vei putea merge la o tura de off-road pe cursiera si nici la o tura de sosea cu mtb-ul cu cauciucuri cramponate…te duci eventual odata,incerci si dupa aia te intorci la ce sti sau poti de fapt sa faci, adica sa te plimbi prin oras in blugi, sa iesi cu cursiera pe sosea sau cu mtb-ul prin padure sau la munte. sau, daca pasiunea e atat de mare, sa iti iei si cursiera, si mtb, si pana la urma, si echipament adecvat (care nu a fost inventat degeaba).

Voiam să zic că scopul meu nu e să fac o carieră sportivă din asta, deci n-am de ce investi în bicicletă de curse şi în echipament adecvat. În vara asta, în Belgia, am mers şi 100 km într-o zi spre Bruxelles, dar în haine de oraş, cu 15-20 la oră, de plăcere.

Îi admir însă pe cei care fac curse lungi, sportive şi m-aş bucura să le văd rezultatele în competiţiile de profil.

In opinia mea ciclismul urban, cel de care vorbiti voi aici, nu are nici o treaba cu intalnirile, cu site-urile, cu bisericutele.
Lumea o sa inceapa sa circule din ce in ce mai mult pe bicicleta si dupa ce va fi atins un punct critic lucrurile vor intra pe un fagas normal. Nu o sa mai fie nevoie de asociatii care sa propovaduiasca mersul pe bicicleta, o sa existe sute de site-uri si bloguri care vor avea legatura cu bicicleta(deja exista cateva zeci), vor fi discutii la un alt nivel si autoritatile vor fi nevoite sa se implice mai mult in dezvoltarea infrastructurii.
Discutiile acestea sunt “fun”dar nu au nici un rezultat concret. Lucrurile se vor rezolva de la sine!

@hari : ok, foarte frumos…mie imi place sa merg insa cu peste 30 la ora, si imbracat in echipament. nu vad nicio problema in asta, e optiunea fiecaruia. pot la fel de bine sa fac si o tura de parc cu tine, iarasi imbracat la fel, sau in blugi…ce am vrut sa spun este ca tie nu o sa iti faca placere sa mergi impreuna cu mine in conditiile mele, una ca o sa transpiri si o sa iti fie frig, si doi, ca o sa ramai dupa 5 km mult in urma. nici asta nu e o problema, doar ca data viitoare eu o sa ies cu cei care merg repede, iar tu o sa mergi cu cei care merg in blugi. in final, nu e vorba de niciun concurs (evident) si ne vom vedea seara la bere prieteni, sau cel putin asa ar trebui.

apropo, vezi ca ti se umple site-ul de dejectii…era vorba aici de ciclismul urban, nu suburban

@ovidiu : corect…
sper sa nu interpretez gresit (si m-ar bucura sa fie asa) ai remarcat bine, ciclismamatori (in particular) e un site care are legatura cu bicicleta dar nu este nici concurent nici dusman al altor site-uri, inclusiv ciclism.ro

Asta zic şi eu, că se pot face grupuri specializate, dar fără ură între ele. Dejecţiile de care zici nu sunt ale mele, dar le strîng, în fond trebuie să fie cineva şi salubritatea pe aici.

Ideea este ca hai si Dragos au tras niste concluzii foarte bune, pe care restul nu au facut decat sa le evidentieze si mai mult.

Cert este ca sunt oameni dispusi sa faca ceva, problema este ca se lovesc de aceste mancatorii. Pana la discutia legata de DB13, si eu intentionam sa fac un site, un portal mai bine spus, in care sa pun toate evenimentele, pe care sa fie in permanenta stiri din domeniul ciclismului, care sa aiba si tutoriale atat de apreciate de cei ce incep aceasta activitate, si cate si mai cate. Dar cand vad ca ma lovesc de astfel de oameni, stau si ma gandesc daca are rost sa investesc bani si mai ales timp, intr-un astfel de proiect. De ce? Pentru cine? Sa mai fie inca o bisericuta? Ciclism.ro este recunoscut pentru forum, dar nu are prea multe stiri si nici “sfaturi” nu prea au mai aparut de mult, freerider.ro are multe sfaturi utile, dar si ei se feresesc sa scrie despre unele lucruri de teama reactiilor, Hari are un blog in care promoveaza tot ce i se pare ca merita promovat, si tot sunt destui care sa il injure, de ciclismamatori nici nu stiam pana acum, cu toate ca sunt ciclist si sunt amator.

Bai baieti , toate ca toate , sa se certe ceilalti , treaba lor ,dar (daca imi dau acordul cei de la Drumul Bicicletei) as vrea sa lamuresc aici ca nu e nici o competitie sau rivalitate intre Drumul Bicicletei si Bicicleta , cum poate asa s-a inteles .

A, atunci soluţia e simplă: se va numi tot Drumul bicicletei şi va fi o ediţie miercurea şi una joia! Aşa se destramă şi confuziile.

Bogdan are dreptate. Chiar daca am avut diferente de opinii la unul dintre evenimente, nu inseamna ca acum suntem intr-o competitie sau rivalitate, si chiar este foarte bine ca sunt mai multe evenimente, in zile diferite.
Hari nu stiu daca asta este posibil, asta depinde in primul rand de Bogdan, care organizeaza Bicicleta. Daca el doreste lucrul asta, binenteles ca putem discuta pe tema asta, si poate chiar sa ajungem la un punct comun. Oricum Drumul bicicletei in acest an, are astazi ultima editie. Nu stiu daca Bicicleta va mai avea editii anul acesta, dar cert este ca putem lasa subiectul deschis pentru anul viitor. Poate reusim sa ne organizam mai bine, si de ce nu, poate chiar sa organizam si alte evenimente mai de amploare.

@hari : e prea mult spus, eu zic ca nu exista ura (la propriu) intre grupuri, exista poate uneori conflicte alimentate de vorbe sau fraze nu foarte bine spuse sau receptionate, exista ceva competitie, ceva mandrie. a, exista frustrari sau invidie individuala, asta e altceva si se pierde la nivel de grup sau prin autoexcludere. intre persoane cu bun simt si ceva educatie, ar trebui sa poti merge foarte frumos si la o ciclopromenada, si la o tura de weekend si la intalnirea de pe trans fara sa iti fie frica ca te impinge cineva in sant.

@radu: de ce sa nu faci un site? in afara de ceva “prieteni”, ce altceva rau ar putea sa ti se intample?

Este vorba ca investesti timp si bani, si dupa ceva timp, in loc sa ai parte de niste satisfactii, sa te bucuri ca ai realizat un lucru bun, sau ca ai reusit sa iti atingi obiectivul, te trezesti cu acei “prieteni” mentionati de tine, care sigur vor gasi ceva de comentat.

Pana la urma trebuie sa fim constienti ca orice publicatie, on-line sau off-line este condusa intr-un fel sau altul de cativa oameni. Iar acei oameni este normal sa aiba preferinte. Trebuie sa te mentii obiectiv, dar nu vei putea fi tot timpul 100% impartial.

Eh, poate o sa fac, vedem, vreau sa fac multe, dar timpul din pacate este acelasi.

Ma bag si eu un pic in discutia asta, daca imi este permis.
Trec peste considerentele personale cu privire la, popularizarea mersului pe bicicleta si tragerea de atentie a soferilor despre prezenta biciclistilor in trafic, actiuni care se fac in timpul saptamanii tocmai atunci cand traficul este mai intens, lucru care este mai mult decat enervant pentru orice sofer.
Vreau sa spun ceva despre existenta sau nu a grupurilor de ciclisti, care fac o activitate impreuna. Nu stiu de la cati membri in sus se poate valida existenta unui grup, dar in Bucuresti aproape la fiecare iesire pe cursiere la sfarsit de saptamana, se strang constant 15-20 de ciclisti. Sambata trecuta de exemplu, pentru o tura de Snagov am fost vreo 25.
Partea frumoasa este ca, de cand ne-am pierdut “seful antrenor”(se stie cine), nu ne-am destabilizat si ne vedem in continuare de ture si socializare. Poate ca e mai bine fara sefi(in cazul asta sigur), ne punem de acord cu privire la un traseu, facem opriri pentru regrupare de bun simt si avem o relatie bazata pe respect si nu pe tipete si arogante idioate.

“Cert este ca sunt oameni dispusi sa faca ceva, problema este ca se lovesc de aceste mancatorii.”

Drama acestei lumi a biciclistilor este ca hatterii prolifereaza si oamenii capabili stau pe margine ca sa nu riste sa fie acoperiti cu dejectiile imbecililor. Iti trebuie o anumita doza de nebunie ca sa incerci sa construiesti un site/sa faci o actiune/sa iesi la o plimbare organizata.
Poate spune cineva numele unui website sau o singura actiune care sa nu fi avut parte de ceva mizerii aruncate de niste neica nimeni? va asigur eu ca nu exista asa ceva. Asta trebuie sa ii impiedice sa continue pe cei care cred ca fac ceva bun cu actiunile lor? Nu cred!

@ovidiu, ai aici in aceasta mica si poate constructiva discutie cel mai clar exemplu despre ce ai scris mai sus. iti trebuie ceva curaj sa initiezi orice, vor apare mereu suburbanii din categoria celor care isi exprima acum si aici agramat frustrarile fara nicio legatura cu nimic din ce se discuta (sau se face), fara sa se implice in nimic dar capabili sa isi bata joc de orice.

Si uite asa este Hari in viata au uitat unii cum abia isi mentineau echilibul pe biciceta si se plimbau numai urban si acum au trecut la next level si ced ca ne fac in ciuda ca urbanistii nu sunt (inca) in stare sa se tine dupa “antrenatii” si sa merga cu speed 30km/h
Vezi Olanda ca aia fac cu sutele de km zilnik si in blugi(casual) sau la costum, dar in alte scopuri serviciu etc. dar au o alta mentalitate si alta cultura.
Tocmai de aceia se crease “Ziua Bicicletei” sa vina tot Romanul cu mic cu mare si cu orice fel de bicicleta la aceste actiuni si poate cinestie pe viitor tercea si Romanul de rand la next level (sau NU), dar s-a ales praful si de acasta comunitate caracteristic unora de pe aici cum s-a ales preful si de “forumul” amatorilor de a invarti o pedala indiderent unde si cu cine (astazi cu 5km/h, maine cu 70km/h daca te tine)
Acuma de d’omle cum sa mai merg eu pe cursiera alturi de o fetitza sau de D-ul Lazar (cu pliabila) si cu 5km/h pei…ori suntem ciclisti ori nu mai suntem! Asa gandeste Romanul Frustrat.
Si cu parere de rau o pot spune ca ciclismamatori.ro a devenit un fel de messenger intre acei 10 useri care mai suntem (cu toate ca eu de o perioada buna de timp nu ma mai regasesc pe acolo)
Si singurul site de specialitate intradevar este numai ciclism.ro in care posteaza si “Adminul” amatorilor.
Pacat, ca putea castiga mult cu “Ziua Bicicletei” si el si Bucurestiul si amaratul de ciclist urban care nu isi permite sute de E pe echipare, dar asta este conceptia Romanului suburban din nefericire si s-a uitat de unde s-a plecat si mai ales cu ce!
PS:Viata e asa cum este si trebuie perceputa ca atare, noi retinem numai ce este bun din ia.

Forumul ciclismamatori.ro a aparut din aceleasi motive pt care a si disparut: lipsa de bun-simt si coerenta, complexe, frustrare, neparolism, amnezie, mentalitate si obiceiuri de femei geloase si nu in ultimul rand ,invidie. Spun “a disparut” pt. ca nu putem numi forum un loc unde posteaza repetat doar administratorul si moderatorul. Chiar si acestia ultimi 2 useri ai propriului forum parasesc pana si ei propria barca si mai posteaza pe ciclism.ro, unul dintre ei folosind aceiasi arma mica, asa-zisa “ironie pistol cu apa”, piscand pe unul sau pe altul, gest ce-i darama si ultima bruma de respect pe care o aveau cei ce nu il cunoscusera inca cu adevarat.
Precizez ca ce am scris mai sus nu se vrea un atac ci doar o informare mai corecta si adevarata in legatura cu subiectul dat. Dupa cum stim cu totii tara e la pamant din aceleasi motive pe care le-am enumerat in primele fraze..Cu putina disciplina impusa( vezi cilism.ro) oamenii se mai pot educa incet-incet, mai cu un ban, mai cu o excludere definitiva, gurile rele se mai inchid.
Viata lunga, biclei.ro! Numai bine tuturor!

@GabiC
Pe langa greselile mele ortografice (cu scuzele de rigoare tuturor daca mi se permite/admite) vezi partea buna si contructiva a tot ce am spus mai sus. (am postat la repezeala si de pe un smart-fon)
Scuzele mele si lui Hari un adevarat domn.

Nu mi se pare corect sa construiesti o comunitate injurand-o pe alta, creand discutii, certuri, agresivitate si “ura gratuita”. Orice grup care se aduna doar pentru ca are o frustrare comuna, va disparea destul de repede…frustrarea se consuma si intrebarea e ce mai uneste grupul respectiv?!
Idealista, biciclista cu flori in cap si vise frumoase as vrea sa fie cat mai multe comunitati de biciclisti, care sa organizeze plimbari si evenimente diferite, pentru ca fiecare sa-si gaseasca locul. Si fara sa ne punem bete in roate, din cand in cand, sa facem ceva pentru noi toti, nu doar pentru imaginea si orgoliul personal. As vrea sa vad mai multe evenimente, chestii constructive si interactiune cu autoritatile…ca noi ne revoltam, iar astia picteaza trotuarele cu piste si ne forteaza (prin lege) sa le folosim.

Oana, oricum nu este vorba de comunitate, pentru ca pana la urma toti apartinem aceleasi comunitati. Vara asta am fost la Bikewalk-uri, la Ciclopromenada, la Drumul bicicletei, plus alte evenimente pe langa Bucuresti, si in mare vad aceasi oameni, care pedaleaza veseli si bine dispusi, indiferent ca initiatorul este Ariel, sau Hari, sau altcineva. Biciclistii care vin la astfel de evenimente sunt in mare aceeasi.

Dar intradevar sunt de acord cu tine, ca este bine sa existe cat mai multe evenimente, de preferat sa fie diferite (pe cat posibil).

Chestia cu trotuarele pictate… stim foarte bine ca din pacate inca sunt multi care “militeaza pentru drepturile biciclistilor” si “solicita” aceste piste. Dar asta este deja o alta discutie.

Anul viitor vreau sper sa ajung si la Skirt bike, ca anul asta din pacate l-am ratat :(

Nu mai, din cate am inteles erau primiti si baietii care aduceau flori pentru domnisoarele prezente pe biciclete. Sau poate nu am inteles eu bine… :D

Pai foarte urat din partea lor. Puteau sa aduca fiecare cate o floare macar. Ceva simbolic! :P

Hari, prima promenada cand o avem?

@ Hari
Nota : E in stilul nostru national sa ne asezam comod la o masa si sa comentam, barfim si carcotim pe orice tema. Cand comentatorul roman profesionist n-are cu cine sa se aseze la o masa live, acceseaza un thread de forum. Si incepe…:) well, carcotasii nu trebuie luati atat de in serios.

Trecand peste acest aspect, colateral, dar de retinut pentru a capata o perspectiva obiectiva asupra fenomenului pe care il comentezi aici, am de spus si eu 3 chestii si un P.S.:

1. Fiecare e liber sa mearga pe bicicleta cum doreste (cu respectarea legilor in vigoare, desigur; si a legilor bunului simt, dar asta ramane la latitudinea si longitudinea creierului fiecaruia).
2. Fiecare este liber sa se asocieze cum si cu cine doreste, in acest sens.
(Cu putina BUNAVOINTA, oricine va gasi, printre multele forme pe care le ia astazi ciclismul dambovitean, una convenabila petru a-si exprima stilul personal) (cu cat mai multe forme, cu atat mai bine)
3. Nu vad nici o drama – sau fenomen negativ – in faptul ca exista multe scindari, sau in aparitia de noi formule/abordari in exprimarea pasiunii pentru mersul pe bicicleta. (Daca reasezarile de comunitati ar avea loc fara represalii si schimburi de rautati in incercarea de a-i compromite pe „ceilalti“, ar fi ideal)
Este o lume vie si efervescenta, care se naste sub ochii nostri- foarte frumoasa, de altfel :) noi o construim, ar trebui sa punem mai multa iubire la temelie :p

P.S. Nu, nu este vorba de URA.
E vorba de complexe de superioritate :)
Uneori ne credem mai cu mot si/sau neintelesi/neapreciati la justa valoare.
De aici apar discutiile mereu, din faptul ca unii brusc se considera superiori altora si devin condescendenti, sau, si mai rau, aroganti/xenofobi fata de cei pe care ii considera inferiori.

RESPECT EACH OTHER, cam despre asta ar fi vorba, in mare.
Sa nu uitam ca suntem aici pentru ca iubim sa mergem pe bicicleta.
Restul sunt detalii :)

umde e drama? e un fenomen nou in dezvoltare deci selectie naturala, cerere si oferta, evolutie, democratie, libertate..

:)) splendid
ai mai batut un cui in cosciugul plimbarilor in grup cu articolul asta si mai ales cu minunatele comentarii generate plimbaristi :D … ce personaje :D

scindari, lideri,factiuni rivale, tradare, ura si razbunare … e totul asa dramatic :D … ar trebui sa faca cineva un film …sau un serial ceva … poate chiar o telenovela … sau si mai tare o telenoVELO!!! :D

daca tot vb despre momente tensionate si conflicte trebuia sa amintesti si de asociatia aia care le-a zis bucurestenilor ca nu se pot numi biciclisti si nu mertita respect si conditii civilizate pentru ca nu au venit la nush ce plimbare oficial/pompoasa
adica ma gandesc ca e un conflict mai spumos decat cel dintre florin leonte (cine e domnul?) si unii aveau nevoie de un “lider” care sa urle la ei ca sa poata iesi la plimbare? :D

bike culture all the way :D

Nu numai că n-am bătut nici un cui, dar dacă te vei uita în Calendar, vei vedea că se înmulţesc plimbările în grup. Dacă vii la aceste plimbări, vei vedea cum se măreşte numărul participanţilor treptat.

Despre Florin Leonte poţi căuta pe Google, aşa am aflat şi eu de de el.

Despre ce a spus asociaţia aia nu mă bag, poate ştie ea ce face, că doar de aia e asociaţie şi nu un simplu grup ca astea ale noastre.

Comments are closed.