Anul velo 2010

dec. 24, 2010

A mai trecut un an prin noi, am pedalat, au fost şi ploi. Anul 2010 a fost foarte bogat în activităţi şi schimbări pentru biciclistul urban. Unele schimbări vor avea efecte peste cîţiva ani, altele sunt deja evidente. Am tot reflectat zilele astea la ce s-a întîmplat în acest an în domeniu şi am redactat această mică sinteză.

Ceci n’est pas une synthèse

Această sinteză nu surprinde tot ce s-a întîmplat în acest an în materie de ciclism urban, deci nu săriţi cu înjurăturile privind faptul că am exclus unele iniţiative. Am încercat să trasez liniile generale ale lui 2010, ca bază pentru tendinţele care se văd pe 2011.

Dacă doriţi mai multe detalii, Andreea Toader şi Oana Deliu au scris un material de 9 pagini (da, 9 pagini cu poze cu tot!) în numărul pe decembrie-ianuarie al revistei MBike (de găsit la chioşcurile de presă), despre cum a fost anul ce se încheie, din punct de vedere ciclist. Fetele de la Velobello scot în evidenţă iniţiativele şi oamenii din spatele lor, evenimentele organizate de asociaţii şi grupuri şi fac cîteva aprecieri despre interesul presei româneşti despre aceste acţiuni.

Asociaţii şi grupuri de iniţiativă

Asociaţii noi n-au apărut, iar cele existente au făcut ce au putut. Nu se poate spune că există activism instituţional pentru ciclismul urban în România. Bucureştiul se mişcă foarte încet şi asociaţiile şi organizaţiile de profil şi liderii lor au puţină notorietate în rîndul bicicliştilor.

Lucrurile se mişcă mult mai bine la Cluj-Napoca şi Timişoara, unde asociaţiile de profil sunt active, menţin comunicarea cu autorităţile locale şi fac lucrurile să se mişte. Diferenţa dintre Bucureşti şi restul ţării s-a văzut cel mai bine în 22 septembrie, Ziua europeană fără maşini în oraşul meu: în Capitală a fost o singură plimbare în grup autorizată, cu chiu, cu vai, pe cînd în ţară agenda activităţilor a fost foarte plină.

Au fost cîteva acţiuni de tip CSR, Petrom fiind aici campioana: compania a tăiat copaci dintr-un parc bucureştean, a betonat zona şi a trasat linii galbene, pe post de piste pentru biciclişti, în urma crosului lor anual. Sper să nu repete treaba asta şi în 2011, că e păcat de mediul înconjurător. Coca-Cola a făcut mascarada de plimbare din jurul Casei Poporului şi a dat DHS-uri roşii branduite. Checked!

Salut iniţiativa celor de la Orange şi Raiffeisen, care oferă gratuit angajaţilor biciclete începînd din acest an.

Plimbări în grup şi disensiuni individuale

Au continuat Ciclopromenadele şi Bikewalk-urile şi au apărut plimbări noi: Drumul Bicicletei, plimbarea Bicicleta şi o mulţime de deplasări în afara oraşului, majoritatea prinse în calendarul de pe acest site. Nu se poate spune că au fost mai mulţi participanţi la aceste manifestări decît în alţi ani, dar cicliştii urbani se împart pe bisericuţe. Foarte puţini participă la toate aceste manifestări şi există o constantă: nici un lider al vreunei asociaţii de profil nu participă la plimbări în grup la care nu vine presa sau care nu sunt autorizate de autorităţile locale.

Am avut şi plimbări ale fetelor îmbrăcate ca de oraş, plimbarea oamenilor de afaceri şi tradiţionala defilare a Brompton-iştilor. Alina Gorghiu ne-a aburit cu Dă jos burta şi nu a mai făcut ediţia de toamnă, aşa cum promisese.

S-au destrămat grupuri şi s-au format bisericuţe. Important este că există cîte un grup fidel fiecărei plimbări organizate sau semi-organizatee. Se nasc elite, în sens cantitativ.

Blogosfera velo creşte

Acum cîţiva ani, căutările pe teme velo pe Google nu dădeau rezultate din blogosfera românească. Lucrurile s-au schimbat mult. A apărut Bicla.ro, unde din păcate voluntariez în continuare singur (criza, deh!), continuă Portocala mecanică (chestii cool olandeze) şi Bikewalk (actualizat rar), Emilian a lansat Biciclistul şi Vlad ne preia pe toţi, fără discriminare.

Fetele continuă Velobello, oamenii de afaceri nu se pricep încă la un blog ciclist şi asociaţiile încearcă, încearcă… Mai există bloguri personale, dar nu sunt actualizate constant sau acestea se mulţumesc la preluare unei poze sau a unui clip sau a unui articolaş din presa străină. Este încă nevoie de conţinut  original, dacă se poate românesc – text, foto, video.

Priorităţile presei

Presa mainstream din România este dezinteresată de stimularea ciclismului urban. Delăsarea generală din presă se manifestă şi aici. Lenevia caracteristică presei române din 2010 a continuat să de dezvolte şi a dat în nesimţire. Se scrie doar din comunicate, obiceiul deplasării pe teren a reporterului a dispărut. Europa vuieşte despre transportul alternativ, jurnalismul românesc doarme cu vînturi.

Trebuie menţionate excepţiile numite Evenimentul zilei, Cotidianul şi, pe alocuri, Dilema Veche şi România liberă.

Previziuni pentru 2011

1. Vînzările la biciclete vor creşte, mai ales la biciclete de oraş. Dispare încetişor moda ciudată a MTB-urilor pe trotuare. Românii încep să citească, să se educe şi să se orienteze spre bicle adaptate oraşului.

2. Nu se va scrie semnificativ mai mult în presa română. De ce s-ar schimba brusc, într-un an, ceva, cînd se dau afară oameni din presă şi patronilor le pasă de transportul alternativ cît mie de Catedrala Mîntuirii Neamului?

3. Asociaţiile vor fi precaute în continuare în comunicarea cu autorităţile locale. Nu vom asista la mişcări de tip AUTO*MAT în Bucureşti, nu vor fi piste amenajate peste noapte datorită presiunilor organizaţiilor.

4. Vor continua plimbările în grupuri tot mai mici, vor apărea şi alte plimbări noi. Grupurile şi grupuleţele îşi vor căuta nişa. De aici vor ieşi mici certuri, purtate în general pe Facebook şi online.

5. Vor apărea tot mai multe accesorii handmade dedicate bicicliştilor urbani. Nu mă refer numai la cercei şi brăţări, ci şi la şei recondiţionate, genţi personalizate, faruri vintage, chiar şi biciclete întregi remeşterite.

6. Nu se va schimba nimic în privinţa condiţiilor de pedalat în Bucureşti. Cel mult se vor picta din nou dungile galbene pe trotuar, Petrom va mai tăia nişte copaci în parc ca să facă „piste”, vor fi promisiuni şi comunicate de presă frumos scrise.

7. Va creşte numărul bicicliştilor urbani. Cam asta e tendinţa pe următorii 10 ani, înapoi nu se mai poate da. Am mari speranţe în asta cînd văd fete care vin de la piaţă pe bicicleta încărcată de sacoşe, părinţi care-şi aduc copiii la plimbări în grup, biciclişti care-şi zîmbesc unii altora.

Este un articol deschis, deci abia aştept completări, critici dure, înjurături, acuzaţii. Super ar fi ca fiecare dintre cei care va critica să enumere înainte cîteva lucruri pe care le-a făcut pentru el, pentru familia lui, sau pentru comunitate, în ceea ce priveşte folosirea bicicletei în oraş.

Maria Crăciun şi un an nou 2011 plin de lanţ, ghidon şi vînt din pupa!

Foto: Shutterstock