Categories
De toate

Cum să pedalezi fără să miroşi urît

Pe mulţi orăşeni nu-i încîntă transportul zilnic cu bicicleta deoarece le e teamă să nu transpire atît de mult încît să strîmbe colegii din nas la serviciu. Iată cîteva sfaturi utile.

E normal să transpirăm. Sudoarea arată că trăim şi că suntem sănătoşi. Şi mai ales e normal să transpirăm mult cînd facem efort.

Vara, chiar dacă nu pedalezi puternic, transpiri din cauza căldurii şi a poluării produse de automobile. Asta nu înseamnă cu trebuie să abandonezi draga bicicletă, ci trebuie să-ţi adaptezi îmbrăcămintea şi obiceiurile.

1. Fă un duş înainte de a pleca

Sună ciudat să te speli înainte să transpiri, dar astfel scapi de microbi şi bacterii şi pielea e mai pregătită. Vei transpira, dar nu vei mirosi urît.

2. Nu purta bumbac

Alege haine prin care să respire pielea. Poţi pune şi două bluze pe tine, numai să nu le bagi pe amîndouă în pantaloni şi să ai deschidere la gît.

3. Ia-ţi haine de schimb

Dacă ai birou, e simplu, laşi acolo un set de haine curate. Dacă nu, ia-le pe portbagaj sau într-un rucsac. Rulează pantalonii în aşa fel încît să nu se şifoneze. Pune şi un prosop mic la pachet.

4. Ia un deodorant solid la tine

Un deostick e bun şi mic. Dacă eşti bărbat, nu te feri să iei un stick mic, pentru femei. Contează mai mult că ocupă puţin loc decît că vei mirosi ca o doamnă. Nu folosi deodorante spray: sunt poluatoare şi inutile.

5. Păstrează ritmul

Dacă poţi, pedalează cu aceeaşi cadenţă. Tranpiraţia nu vine neapărat de la efort, ci de la variaţiile de efort. Deci, dacă prinzi verde şi ai ceva piste, nu merge încet pentru ca pe urmă să “bagi tare”, ci păstrează un ritm constant de pedalare.

10 replies on “Cum să pedalezi fără să miroşi urît”

Si pentru fete am un truc…materialele cu textura bogata gen motiv floral, ca tot se poarta anul acesta, ascund eventualele urme de transpiratie.

Il intreb pe realizatorul acestui articol daca a incercat macar odata sa mearga pe bicicleta cativa kilometri imbracat chiar regulamentar pentru mersul pe bicicleta ! Dusul facut inaintea unui efort favorizeaza mai mult transpiratia chiar facand un efort usor. Este trist ca apar din ce in ce mai multi “sfatuitori” care dau lectii fara a cunoaste realitatea !

L-am întrebat pe autorul articolului şi uite ce mi-a zis:

“Da, ştiu cum e, altfel n-aş da sfaturi. Merg la facultate uneori cu bicicleta şi nu mă îmbrac în spandex. Îmi iau schimburi la mine. Fac duş, apoi fac o pauză, nu plec imediat.

Dar ştii cum e, fiecare cu pielea lui. Oricum, eu mă refeream la mirosul urît, nu la transpiraţia propriu-zisă, că dacă nu transpiri e ceva în neregulă.”

Eu as zice ca dusul fierbinte sau dusul rece inainte de efort favorizeaza transpiratia, deoarece prin transpiratie se regleaza si temperatura corpului. De ex eu transpir litri de apa pe zi dar pot sa stau 3 zile fara dush si nu miros (pe-ncercate!).
O sa intreb niste prieteni olandezi ce dracu’ fac ei de nu put la servici, ca toti umbla pe bicle :) Ma rog, ii mai ajuta si clima si lipsa traficului auto dar pana la urma tot fac ceva efort.
Si pana la urma, daca iti doresti asta, e trial & error – vezi ce merge la tine, sfaturile din articol iti dau o directie buna.

Eu nu zic să fie fierbinte duşul. Evident, poluarea contează. Cînd ţi se lipesc de piele praful, ambalajele aruncate de şoferi din mers, paraziţii şi asfaltul, cum să nu miroşi urît?

Pai asta zic si eu, sa nu fie nici fierbinte (ca asa obisnuiesti) nici rece, in ideea ca urmeaza o zi calduroasa, hai sa te racoresti. La fierbinte corpul incepe deja sa transpire ca sa coboare temperatura, si inertial o sa transpire si pana apuci tu sa te sui pe bicla. La cel rece incepe sa “pompeze” sa se incalzeasca si inertial o sa pompeze sa incalzeasca pana cand incepi sa te miri de ce transpiri :)

De acord cu toate sfaturile, mai putin cu sfatul nr 2 prin care spui ca nu trebuie purtat bumbac si apoi precizezi ca trebuie alese haine prin care sa respire pielea. Pai, prin bumbac, respira pielea si nu mirosi urat, chiar daca se usuca mai greu decat materialul plastic.

Există tot felul de mituri despre bumbac. Pînă la urmă, tot cum te simţi bine te îmbraci.

Una mare intrebare… Shaua de la bicicleta mea este dintr-un material impermeabil, de genul imitatie de piele. Acest lucru favorizeaza trasnpiratia in zona inghinala cand e cald afara.

Ce solutie as putea alege ca sa minimizez efectul asta? Sa invelesc shaua in bumbac? sa o schimb cu una mai aerisita? sa imbrac pantaloni speciali?

Comments are closed.