Poate că nu este numai vina crizei economice, ci şi dorinţa patronilor de companii de tehnologie de a trece la un stil de viaţă mai sănătos. Silicon Valley se confruntă cu o uşoară dar sigură creştere a bicicliştilor urbani.

În SUA, luna mai este declarată luna bicicletei. Programele Bike to Work s-au răspîndit în toate statele şi sunt tot mai bine primite.

Zona unde-şi au sediul marile companii de IT se îmbogăţeşte cu piste pentru biciclişti şi alte facilităţi de profil.  În anul 2000, doar 1% dintre angajaţi mergeau cu bicicleta la lucru, conform recensămîntului. În 2008, se ajunsese la 2%. În oraşe precum Palo Alto se ajunge şi la 5%.

O facilitate care încurajează pedalarea la job este instalarea unor „staţii” de realimentare cu apă, energizante şi alimente de tip snack. Anul trecut, cam 30.000 de biciclişti s-au oprit la aceste staţii, potrivit datelor de la Silicon Valley Bicycle Coalition, o organizaţie care are în grijă 100 de staţii.

Programul Bike to Work a făcut să crească numărul bicicliştilor urbani de la 20% la 30% dintre angajaţi, în Santa Clara County. Întrebaţi de ce aleg bicicleta în locul automobilului, angajaţii de la companiile din Silicon Valley aduc ca argumente preţul crescut al combustibilului şi nevoia de a face mişcare fizică.

Sursa: The Wall Street Journal

Foto deschidere: Alamy; Foto: Shutterstock

Pe aceeaşi temă: Citeşte la Bicla.ro despre programele de responsabilitate socială ale companiilor româneşti.