Categories
Eco!

Gratuit, bicicletă electrică pentru angajaţii eco

Aţi merge mai cu drag la serviciu ştiind că veţi face drumul cu o bicicletă electrică pentru folosirea căreia nu trebuie să scoateţi nimic din buzunar?

Despre Magda Mihăilă, sau mai bine zis despre povestea ei de dragoste care implica şi o bicicletă, am mai scris aici. Acum este masterandă în anul al doilea la Universite Lumiere Lyon 2 şi se bucură de binefacerile unei societăţi normale, unde transportul alternativ nu mai este de mult timp o vorbă goală, ci o realitate.

La primăria oraşului Vénissieux, Magda beneficiază în mod gratuit de una dintre cele trei biciclete electrice, ca parte a unui sistem lansat în decembrie 2010. Ea îşi realizează acum stagiul de masterat, ca responsabilă de comunicare în echipa de organizare a unui festival muzical sprijinit de primărie.

Modalitatea de a folosi gratuit o bicicletă este destul de simplă:

Fiecare angajat are un card de identificare  (asemanator cu cel de la interfon, alb, care face bip) si o parola. Cobor cu cardul la parter unde exista o sala speciala pentru biciclete. Trec cardul prin fata unui aparat, introduc parola pe un panou si numarul bicicletei pe care o vreau. Treaba asta imi deblocheaza un set de chei. Una dintre chei este de la dulapul in care am casca, vesta reflectorizanta si hmmm, nu stiu cum se numesc chestiile alea de le atasezi pe roata din spate ca sa transporti documente. Apoi iau bateria din incarcator, deblochez bicla, imi asez toate cele si plec.

Magda foloseşte şi sistemul de bike-sharing Velov, cu biciclete normale, unde are un abonament de 15 euro pe an. Deşi cele electrice pot fi folosite fără a plăti nimic, ea a aflat de la şeful ei că nu sunt atît de solicitate.

De cele mai multe ori cand am fost sa iau una erau toate acolo asteptand cuminti. Doar de vreo doua ori era una “lipsa”.

Pînă acum, studenta a folosit bicicleta pentru a evita drumurile cu maşina pe distanţe mici şi medii sau cînd nu avea nimic greu de transportat.

Ca experienta, m-a ajutat foarte mult cand a trebuit sa ma deplasez in timp rapid, dar nu as folosi una in timpul meu liber. De obicei cand ies in oras folosesc bicicletele care sunt disponibile pentru inchiriat prin sistemul de bike-sharing. M-am obisnuit sa folosesc bicicleta ca sa imi bata vantul peste urechi dar si ca sa fac efort.

Magda spune că i se pare că este o bicicletă indicată oamenilor mai în vîrstă, care nu mai pot pedala ca pe timpuri. Bicicletele electrice sunt folosite acolo şi de angajaţii Poştei.