Categories
Ciclopromenada nocturnă

VIDEO Ciclopromenada nocturnă 7 ar fi fost în 11 septembrie 2011

O plimbare între prieteni. Iar cînd eşti înconjurat de vreo 150 de prieteni, te simţi bine şi te gîndeşti că ar fi putut exista Ciclopromenada nocturnă 7.

În 11 septembrie 2009, George Hari Popescu şi Bogdan Antohe primeau amendă de la vajnica poliţie română. Vina: adunaseră vreo 400 de biciclişti pe străzile frumoasei Capitale, seara, cînd autobuzele sunt mai rare şi şoferii mai stau în fund şi acasă, nu numai pe scaunul din faţa volanului.

În 11 septembrie 2011, ar fi putut exista Ciclopromenada nocturnă 7. Dar, pentru că legile ţării europene România nu permit gesturi legale, nu s-a putut. În schimb, a fost o plimbare de mică amploare, pe răcoare.

Au fost vreo 150 de oameni în Izvor, la start. Alţii ni s-au alăturat pe parcurs. Nu a existat organizator, nu a fost o plimbare pentru care să avem nevoie de forţele de “ordine”.

Am văzut cel mai vechi felinar de bicicletă (apare la începutul clipului de mai sus). Da, felinar, adică o lumină produsă de un fitil cufundat în motorină. Scotea fum, dar făcea destulă lumină cît să vezi cînd pedalezi noaptea în cele mai întunecate cartiere ale frumosului Bucureşti.

Cu oarece dezgust, am regăsit cîţiva teribilişti cu MTB-uri. Din dorinţa de a avea public, aceştia au pus în pericol coloana de biciclişti, sărind borduri, îndemnîndu-i şi pe alţii să pedaleze pe liniile de tramvai, mergînd cu bicicleta în zig-zag, spre disperarea şoferilor care oricum nu ne au la inimă. Tare m-aş bucura să nu mă mai întîlnesc cu asemenea specimene!

La stînga

În 11 septembrie seara, am învăţat că sunt două metode de a face la stînga, atunci cînd suntem cu bicicleta:

1. Ca bicicliştii: ne încadrăm pe banda aia de lîngă axul străzii, aşteptăm să se facă verde, avansăm şi respectăm prioritatea de dreapta, adică lăsăm să treacă maşinile din sens opus.

2. Ca pietonii: oprim pe dreapta la trecerea de pietoni şi traversăm în L – o dată pe sensul opus, apoi pe sensul pe care vrem să ne continuăm drumul.

Unii nu s-au hotărît aseară ce metodă să aleagă, de aceea s-au produs unele ambuteiaje de biciclete. Nehotărîţilor le dedic o melodie cîntată de biciclista Beyonce.

Prieteni

M-am bucurat să pot schimba o vorbă cu biciclişti urbani cu antecedente şi să merg cu ei pe un traseu destul de lung pentru unii. Au fost oameni pe care nu i-am mai văzut de mult, au fost mulţi oameni noi.

A fost Alina Gorghiu cu pliante despre Burta jos. A fost Bogdan Antohe,  cel căruia îi cam e dor de  vechile ciclopromenade nocturne. Au fost cîţiva hateri ai plimbărilor în grup, care au stat de vorbă cu noi şi s-au retras spre case înainte de start, oftînd însă că nu ni s-au alăturat.

Mă bucur că n-au fost incidente sau accidente. Ştiu doar de mica neînţelegere a Alinei şi am văzut live un salt în cap al unui MTB-ist care nu purta cască. Nici unul dintre ei nu a sîngerat.

Ne-am plimbat de la 21.30 la 23, cu finiş tot în parcul Izvor, ca să vedem cum ar fi fost dacă cineva ar fi organizat Ciclopromenada nocturnă 7.

Poate mai facem o repetiţie şi pentru Ciclopromenada nocturnă 8, că tot vine toamna…

8 replies on “VIDEO Ciclopromenada nocturnă 7 ar fi fost în 11 septembrie 2011”

Foarte simpatica plimbarea asta. M-am amuzat si m-am temut in spatele plutonului alaturi de o domnisoara care era mai mult decat neindemanatica dar a tinut mortis sa continue pana undeva in zona Titan, pe la parcul IOR. Poate mai facem vreo doua trei ciclopromenade pana cand frigul n-o sa ne tina pe toti ascunsi prin cine stie ce sufragerii calduroase ghemuiti in fotolii!

Din pacate pana acum nu am reusit sa particip, desi imi doresc. Insa ce am vazut vinerea trecuta la benzinaria Agip m-a cam dezamagit. Zgomot ca la balamuc, urlete, tipete (ora 22-23), cand au plecat au facut stanga pe linia continua… Nu stiu cine a organizat iesirea dar in mod sigur nu a facut o impresie placuta oamenilor din zona si soferilor :(

Nici eu nu ştiu cine, dar Bicla.ro nu organizează, ci sugerează.

Pentru că Bucureştiul este un oraş multicultural, cu populaţie eterogenă şi e greu să convingi să iasă la un asemenea eveniment oameni cu convingeri şi obiceiuri diferite.

…și se mai poate adăuga atitudinea: ”de ce să fac io ce ‘șce’ ăla? cum fac io, ie mai bine! ăla nu știe nimica!”, deasemenea, neinteresul pentru mișcare și/sau bicicletă, ipocrizia, frica de șoferii inconștienți, gropile din caldarâm, dar și altele… multe și foarte diverse, așa cum sublinia George :)

Comments are closed.