Vinisha Umashankar, o tânără de 14 ani din India, locuiește în Tiruvannamalai, un mic oraș-templu din sudul statului Tamil Nadu. Ea tocmai a proiectat o alternativă ingenioasă alimentată cu energie solară pentru miile de cărucioare de călcat rufe cu fiare de călcat pe cărbune care străbat străzile orașelor.
Umashankar este cea mai tânără finalistă pentru primul premiu Earthshot, în valoare de 1,3 milioane de dolari, lansat de prințul William, duce de Cambridge. Inițiativa intenționează să acorde premii de 68 de milioane de dolari în următorul deceniu persoanelor care lucrează pentru rezolvarea problemelor de mediu, cu scopul de a oferi cel puțin 50 de soluții la cele mai mari probleme ale lumii până în 2030.
Invenția lui Umashankar este deosebit de semnificativă în India natală, care găzduiește 22 din cele mai poluate 30 de orașe din lume. Fata își propune să reducă utilizarea cărbunelui la căruciorul de călcat. Călcătorii împingându-și căruțele dintr-un cartier în altul sunt o vedere obișnuită în India. Potrivit departamentului de știință și tehnologie al guvernului indian, există aproximativ zece milioane de căruțe de călcat în țară. Fiecare dintre acestea folosește zilnic aproximativ 11 kilograme de cărbune, ceea ce afectează aerul și pădurile țării.
Acoperișul căruței inventate se dublează ca un panou care absoarbe lumina soarelui, pentru a o transforma în energie electrică, pentru a alimenta fierul de călcat. Surplusul de energie este stocat într-o baterie, pentru utilizare seara și în zilele înnorate. Tânăra speră să înceapă procesul de fabricație pentru căruțele sale anul acesta sau la începutul anului 2022.
Există alți 14 finaliști, inclusiv:
- Costa Rica, pentru un plan care a ajutat la reînvierea pădurilor tropicale;
- orașul italian Milano, pentru reducerea deșeurilor;
- o aplicație chineză, The Blue Map App, care permite cetățenilor să raporteze încălcări ale mediului.
Cei cinci câștigători vor fi anunțați pe 17 octombrie.
Foto: Time