În contextul conferinței COP 26 despre schimbările climatice de la Glasgow, mai mult de 80 de organizații din întreaga lume au redactat și semnat o scrisoare deschisă. În text, liderilor mondiali li se cere să acorde o importanță mai mare ciclismului, pentru a reduce împreună emisiile de carbon și pentru a atinge obiectivele climatice globale rapid și eficient.

Asociația Green Revolution din România, operatoarea sistemului public de închirieri de biciclete i’Velo, este printre semnatari.

„Lumea are nevoie de mult mai mult ciclism dacă vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Fără o acțiune mai rapidă și mai hotărâtă din partea guvernelor din întreaga lume pentru a reduce emisiile de carbon din transport, vom condamna generațiile prezente și viitoare la o lume mai ostilă și mult mai puțin locuibilă”, se arată în scrisoare.

Semnatarii cer liderilor să crească semnificativ numărul de persoane care circulă cu bicicleta în țările lor. Guvernele pot face acest lucru:

  • prin construirea unor infrastructuri de ciclism de înaltă calitate;
  • integrând ciclismul cu transportul public;
  • îmbunătățind siguranța rutieră;
  • implementând politici care încurajează oamenii și firmele să înlocuiască transporturile cu mașina cu călătoriile cu bicicleta și alte moduri precum mersul pe jos și transportul public.

„La nivel mondial, transportul este responsabil pentru 24% dintre emisiile directe de CO₂ din arderea combustibilului. Vehiculele rutiere reprezintă aproape trei sferturi din emisiile de CO₂ din transport, iar aceste cifre nu sunt în scădere. Pe lângă nivelurile nesustenabile ale emisiilor de CO₂ care distrug clima Pământului, vehiculele rutiere ne poluează aerul la niveluri fără precedent, ucigând aproximativ șapte milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an”.

Folosirea bicicletelor produce zero emisii, iar mersul cu bicicleta are efecte socio-economice pozitive de amploare, pe lângă reducerea poluării. Ciclismul reprezintă una dintre cele mai mari speranțe ale umanității pentru o schimbare către un viitor cu zero carbon.

Printre propunerile făcute în scrisoare, se află:

  • promovarea ciclismului sub toate formele sale, inclusiv turismul cu bicicleta, ciclismul sportiv, partajarea bicicletelor, mersul la serviciu sau la școală și pentru exerciții fizice;
  • recunoașterea ciclismului ca soluție climatică;
  • crearea și finanțarea strategiilor naționale de ciclism și colectarea de date despre ciclism, pentru a ști unde se pot face îmbunătățiri în infrastructură și utilizare.

„Angajați-vă în mod colectiv pentru a atinge un obiectiv global de niveluri mai ridicate ale ciclismului!”, este îndemnul din încheierea scrisorii deschise.