Un text de două pagini din Mbike-ul din această lună îţi explică modul în care trebuie să te adaptezi iernii atunci cînd pedalezi.

[…] Problema iarna este că aderenţa cauciucurilor scade. Ai observat că, pe trotuare, acolo unde la noi sunt trasate benzile de ghidaj, zăpada se topeşte mai greu sau chiar se acumulează, prin „grija” maşinilor de deszăpezire care degajează străzile. Dacă nu ai bani de dat pe cauciucuri de iarnă, măcar dezumflă puţin cauciucurile existente. Astfel suprafaţa de contact cu solul este mai mare. Dacă vei pedala pe trotuare, anticipează obstacolele care acum sunt mascate de albul zăpezii. Încearcă să mergi pe mijloc, pentru că, dacă pedalezi aproape de bordură, rişti să aluneci pe stradă.[…]

Moda de iarnă

Evident, nu mai poţi pedala în costum sau în tricou ca vara, trebuie să-ţi actualizezi garderoba. Există în magazinele de specialitate echipamente complete care te apără de frig, ploaie şi ninsoare. Ţine cont de faptul că nu e bine să transpiri când pedalezi iarna, deoarece vei avea probleme când te vei opri. Îmbrăcămintea trebuie să fie impermeabilă, dar să-i permită pielii să respire. Mărcile precum Gore-Tex (nume care a devenit substantiv comun) sunt recunoscute pentru aceste calităţi. Principiul de bază este: haine mulate şi în straturi, poliester pentru a dispersa mai rapid transpiraţia.

Articolul integral poate fi citit în revista Mbike, numărul pe decembrie-ianuarie. De găsit la chioşcurile de presă din oraş.